Tiesa piekrīt skatīt sūdzības par "Latvenergo" tarifiem • IR.lv

Tiesa piekrīt skatīt sūdzības par “Latvenergo” tarifiem

13
Gints Ivuškāns, F64

Juristi: Jaunos “Latvenergo” tarifus pēc būtības nevērtēs

Administratīvā apgabaltiesa pirmdien pieņēmusi izskatīšanai un ierosinājusi lietu par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) atbalstīto Latvijas energokompānijas “Latvenergo” jauno elektroenerģijas tarifu pamatotību, aģentūrai BNS apliecināja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa.

Viņa sacīja, ka lieta ierosināta pēc divu privātpersonu pieteikuma, kas tika sagatavots ar sabiedriskās organizācijas “Marts” atbalstu. Pēc Trubiņas teiktā, par pārējo triju pieteikumu tālāko virzību tiesa pagaidām nav lēmusi.

Iepriekš aģentūrai LETA advokātu biroja “Sorainen” jurists Andris Tauriņš atzina, ka gadījumā, ja Administratīvā apgabaltiesa pieteikumus pieņems izskatīšanai, tai pēc būtības nebūtu jāvērtē tarifi, bet gan tas, vai SPRK pieņemtajā lēmumā sniegts pietiekams un pareizs pamatojums par tarifu atbilstību metodikai, aģentūrai LETA atzina advokātu biroja “Sorainen” jurists Andris Tauriņš.

Arī advokāts Aldis Gobzems atzina, ka SPRK jau ir izvērtējusi jaunos “Latvenergo” tarifus un tos apstiprinājusi, tāpēc šajā gadījumā tiesa var izskatīt tikai to, cik pareizi komisija ir tarifus izvērtējusi, nevis vērtēt pašu tarifu pamatotību pēc būtības. Gobzems pauda pārliecību, ka, no juridiskā viedokļa, šī faktiski ir cīņa ar vējdzirnavām.

Tauriņš papildināja, ka atbilstoši Augstākās tiesas tiesu praksei tiesas funkcija ir kontrolēt valsts pārvaldes darbības tiesiskumu, nevis valsts pārvaldes vietā pieņemt lēmumu, un tieši no tā izriet, ka administratīvajai tiesai pašai nebūtu jāvērtē tarifi pēc būtības. Līdz ar to tiesa vērtēs, vai SPRK 16.februāra lēmums, ar kuru tā nekonstatēja “Latvenergo” tarifu neatbilstību regulatora 2007.gadā apstiprinātajai elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodikai vai tarifu neatbilstību ekonomiski pamatotām izmaksām, atbilst jau minētajai metodikai, kā arī citiem normatīvajiem aktiem.

Ja administratīvā tiesa atzīs SPRK 16.februāra lēmumu par neatbilstošu metodikai vai citiem normatīvajiem aktiem, tad tiesa atcels šo lēmumu un “Latvenergo” nevarēs piemērot jaunos tarifus.

Tauriņš gan piebilda, ka administratīvā procesa gaitā tiesai var rasties šaubas par metodikas atbilstību Satversmei. Tādā gadījumā tiesvedība lietā var tikt apturēta, un nosūtīts motivēts pieteikums Satversmes tiesai (ST). Ja tiesai šaubu nav, privātpersonas ST par metodikas atbilstību Satversmei var vērsties tikai tad, kad administratīvais process tiesā noslēdzies ar viņām nelabvēlīgu rezultātu.

Jaunos “Latvenergo” tarifus, kam jāstājas spēkā 1.aprīlī, tiesā apstrīdējušas vairākas personas. Aģentūra BNS pirmdien vēsta, ka Administratīvā rajona tiesa Liepājā atteikusi uzņēmuma “Sātiņi-S” pieteikumi, jo tie skatāmi citā instancē – Administratīvajā apgabaltiesā. 

Pieteikumus tiesā iesniegusi deputāte Rita Strode, saņemti arī divi vairāku privātpersonu pieteikumi, kas sagatavoti ar sabiedriskās organizācijas “Marts” un Kristīgi demokrātiskās savienības atbalstu. Pieteikumu iesniegusi arī Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija, tomēr par šiem iesniegumiem tiesa vēl nav lēmusi.

 

Komentāri (13)

mxblack 14.03.2011. 15.07

Cik es no tā visa sapratu, tad pārēķina iemesls ir Latvenergo iekļaušana brīvajā tirgū, kurā elektrības cenu nosaka konkurence. Un ja tas ir tā, tad ir loģiski ka tarifi tiek mainīti jurudiskajiem lietotājiem, jo tie var izvēlēties elektrības piegādātāju. bet uz kāda pamata šie tarifi tādā gadījumā tiek mainīti mājsaimniecībām? Mājsaimniecība taču nevar šeit Latvijā izvēlēties sev citu elektrības piegādātāju kā Latvenergo. Kur tad šajā gadījumā ir tas brīvais tirgus un konkurence? Manuprāt tā ir nekaunīga krāpšana un cilvēku aplaupīšana. Tad vispirms vajadzētu radīt arī mājsaimniecībām iespēju piedalīties brīvajā tirgū un tikai tad tām piemērot jaunos tarifus. Te rati ir piejūgti zirgam priekšā, bet mēs tiekam turēti par apzogamiem muļķīšiem, kuriem atliek tikai pakļauties šai zagļu bandai, vai sēdēt tumsā.

+2
0
Atbildēt

1

biaba 14.03.2011. 15.37

Jāveido māju kooperatīvi energoenerģijas iepirkšanai….

+2
0
Atbildēt

2

    egfoto > biaba 14.03.2011. 19.37

    Ideja kā māja. Tā teikt ģeniāli Mendelson.
    Ja kāds no saimniecības nemaksā par savu patēriņu, tad visi pārējie par viņu sametās, ja nesametās, tad visiem elektrību atrubī :)
    + Latvenergo atbild par elektrības tīkliem līdz skaitītājam un attiecīgi visas mājas elektrolīnijas ir pašas mājas atbildībā, ja kas notiek, tad iedzīvotāji par saviem līdzekļiem labo.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    biaba > biaba 14.03.2011. 20.26

    Kaut kā latvenergo neremontē iekšējos mājas tīklus bet gan nama pārvaldes elektriķi… vismaz mums.

    Protams pa priekšu ir jāizvērtē cik mājā ir tādi, kuri ir parādā, cik ir to kuri aizkāvē regulāri maksājumus utt un jāveido uzkrājums dažādiem darbiņiem un pasākumiem arī tas nav viss tik vienkārši ka uzrakstīt – vajag kooperatīvu veidot.

    P.S.Latvenergo var ividuāli atslēgt elektrību, tad kāpec kooperatīvs to nevarētu. Bet varbūt mājā ir nepieciešams veikt kādu darbiņu un tur tad paradnieks noteiktu summu varetu atstrādāt….. vajag tik gribēt

    0
    0
    Atbildēt

    0

astra_ozo 15.03.2011. 00.00

Nekāda tirgus te nav. Jebkurš ekonomikas 2. kursa students precīzi pateiks, ka Latvijā labākajā gadījumā ir oligopols, bet attiecībā pret ind.patērētājiem – neapšaubāms monopols.
Tirgus cena, tirgus cena – kaut kāda jaunā V mantra. It sevišķi komiski tas skan, kad šo lozungu Vienotība vērš pret Latvijas tautu – tas ir LE īpašniekiem.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu