Rīgas dome liedz rīkot 16.marta pasākumus • IR.lv

Rīgas dome liedz rīkot 16.marta pasākumus

54

Papildināts: Mūrniece uzskata, ka lēmums aizliegt pasākumus bijis politisks

Rīgas pilsētas izpilddirektora vadītā Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija aizliegusi rīkot visus 16.martā, Leģionāru atceres dienā, pieteiktos pasākumus, vēsta aģentūra BNS. 

Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Māris Kalve nolēmis aizliegt rīkot visus 16.martā pieteiktos pasākumus. Šāds lēmums pieņemts pēc Valsts policijas un Drošības policijas sniegtajiem atzinumiem, kuros norādīts uz iespējamiem būtiskiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem plānoto pasākumu laikā.

Aizliegumus rīkot gājienus, sapulces un piketus pie Brīvības pieminekļa un tā tuvumā saņems biedrība “Daugavas vanagi Latvijā,” biedrība “Daugavas vanagi Latvijā Limbažu nodaļa,” biedrība “Pilsoņu un nepilsoņu savienība”, biedrība “Latvijas Antifašistiskā komiteja”, biedrība “Simtgadnieku kustība” un privātpersona Pjotrs Gruca.

Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs") otrdien uzsvēris, ka 16.marta pasākumi Rīgā liegti, ņemot vērā drošības apdraudējumu. "Ir iespējama konfrontācija, ir iespējami draudi drošībai. Dome nevar uzņemties atbildību un drošību pilnvērtīgi nodrošināt," LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja mērs.

"Arī šogad visiem sešiem pieteicējiem ir tiesības vērsties tiesā un, ja tiesa lems citādi, tad mēs attiecīgi arī rīkosimies. Rīgas domes izpilddirektora pozīcija ir, ņemot vērā drošības apsvērumus, pasākumi konfrontējošām pusēm nav pareizi. Drošības ziņojumi rādīja uz tiem pašiem konfrontācijas riskiem, kas pastāvēja citus gadus," teica Ušakovs.

Paredzams, ka pasākumu pieteicēji, tāpat kā iepriekšējos gados, vērsīsies Administratīvajā rajona tiesā, lai šo lēmumu pārsūdzētu. Tiesai tos būs jāpagūst izskatīt jau līdz 16.martam.

Tikmēr Ministru prezidents Valdis Dombrovskis intervijā “Latvijas Avīzei” paudis, ka neuzskata 16.martu kā Latvijā atzīmējamu dienu ar īpašu nozīmi. "Es personīgi nedomāju, ka 16.martam būtu jābūt kādai atzīmējamai dienai ar īpašu nozīmi. Mums jau ir 11.novembris, kad pieminēt kritušos karavīrus," otrdien "Latvijas Avīzē" publicētā intervijā teicis premjers.

Dombrovskis uzskata, ka ne 16.marts, ne 8. un 9.maijs neveicina sabiedrības saliedētību. “Piemēram, 16. marts jau sen no piemiņas dienas ir pārvērties par datumu, kad dažādu veidu ekstrēmisti cenšas izpausties un savstarpēji konfrontēties. Skaidrs, ka šādas ekstrēmisma izpausmes jānovērš," ir pārliecināts valdības vadītājs.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL, “Vienotība”) paziņojusi, ka arī šogad 16.martā būs tādi paši drošības riski kā citus gadus un pagaidām nav nekāda pamata uzskatīt, ka lielāks pieteikto pasākumu skaits liecina arī par augstāku riska pakāpi. 

Ministre ir pārliecināta, ka 16.martā "Rīgā drošība un kārtība būs" un jebkuras plānotās nekārtības izdosies novērst. "Riski ir tieši tādi paši kā citus gadus," uzsvēra iekšlietu ministre. Mūrniece domā, ka Rīgas domes lēmums aizliegt visus galvaspilsētā pieteiktos 16.marta pasākumus, ir bijis politisks un tam neesot pietiekama pamata. Ja pasākumi tiktu atļauti, tos būtu vieglāk kontrolēt, bet tagad drošības iestādēm nāksies rēķināties ar nesankcionētām darbībām, viņa sacīja.

Tikmēr organizācija "Nacionālais spēks" jau paziņojusi, ka dosies piemiņas gājienā uz Brīvības pieminekli. Tās valdes paziņojumā teikts, ka Rīgas domes lēmumu organizācija uztver kā “nenopietnu, provokatīvu un latviešu tautu aizvainojošu".

"Mēs to darīsim jebkurā gadījumā, un esam pārliecināti, ka gājienā dosies arī visi pārējie, kas to ir darījuši iepriekšējos gados. Vienlaikus aicinām pasākuma pieteicējus – biedrību "Daugavas vanagi Latvijā" – laikus apstrīdēt Rīgas domes pret Satversmi vērstās, latviešu nacionālās jūtas aizskarošās izdarības," teikts “Nacionālā spēka” paziņojumā.

Jau vēstīts, ka 16.martā notiekošajam leģionāru gājienam un citiem pasākumiem ik gadu pievērsta pastiprināta mediju un sabiedrības uzmanība. Tāpat ik gadu 16.marta norisēm pievērsta pastiprināta policijas uzmanība, ņemot vērā iespējamos provokāciju riskus. Arī 9.maijā pie Uzvaras pieminekļa pulcējas daudz cilvēku, arī šajā datumā provokāciju riski tiek uzskatīti par lieliem.

Komentāri (54)

Gunārs Nažinskis 08.03.2011. 11.46

Cerams, ka 9. maija saiets tiks aizliegts. Konskvencei jābūt.

+19
0
Atbildēt

0

kristaps_drone 08.03.2011. 11.45

Normālā valstī varētu sagaidīt līdzvērtīgu turpmāko rīcību, ar šādu pat iemeslu aizliedzot arī visus pasākums 9. maijā un 13. oktobrī. Taču tā var būt tikai normālā valstī. Šeit – Krievijas guberņā de facto – “pasākumi” 9. maijā un 13. oktobrī aizliegti netiks.

+17
-2
Atbildēt

1

    lebronj2356 > kristaps_drone 08.03.2011. 12.02

    Kko parunās un viss, aizliedz jau tikai 16.marta pasākumus, jo kas valda RD mēs visi zinām, 9.maijā ies uz urrā, par laimi šogad šis datums ir pirmdienā un nesanāks šiem divdiennieks kā pagājušogad ! Domājams, ka atzīmēs 16.martu tāpat – Lestenē, bet RD lēmumu dos tiesā vai ies tāpat, ka vienu gadu jau ir bijis !

    P.S. Dombrovskis neko jaunu nav pateicis, šo kā izdeldētu plati skandina jau daudzus gadus !

    +6
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 08.03.2011. 12.10

http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/368911-murniece_sogad_riski_16marta_nav_lielaki_ka_citus_gadus

Mūrniece, malacis, tāpat kā jau reiz iepriekš, skaidri pasaka kas ir kas ! Tā kā sarkanais Niliņš var nepūst miglu acīs !

+15
0
Atbildēt

3

    Pauls Puķītis > lebronj2356 08.03.2011. 13.53

    Mūrniece malacis?! Tas nevar būt…atkārto to, lūdzu, otreiz lai Ino&co sadzird…:D

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > lebronj2356 08.03.2011. 16.35

    markoni Mūrniece malacis?! Tas nevar būt…atkārto to, lūdzu, otreiz lai Ino&co sadzird…:D
    ______________________
    Man nav nekas iebilstams, ka uzskati mani par savu galveno oponentu, bet, lūdzu, pieturies pie faktiem.
    Mūrnieci kritizēju, kad viņa aicināja izvest Latvijas vienību no Afganistānas, atcelt nāves sodu, bet aizstāvēju gan Bauskas notikumu, gan Nagles vajāšanas, gan Jēkabpils notikumu laikā. Ja reiz viņa izvēlējās demisionēt, tad man nav saprotams kādēļ viņa to nedarīja tad, kad daudzi to gaidīja.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 08.03.2011. 13.59

    Kas man ko atkārtot ? Es vienmēr esmu skaidri izteicies par labu Mūrniecei, jo viņa ir viena no retajām JL rindās šobrīd par ko šādi izteikties !

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu