Asanžs pārsūdz tiesas spriedumu par izdošanu Zviedrijai • IR.lv

Asanžs pārsūdz tiesas spriedumu par izdošanu Zviedrijai

19
WikiLeaks dibinātājas Džuljens Asanžs. Foto: EPA/LETA

Apelācijas instance "Wikileaks" dibinātāja prasību ir saņēmusi, tiesas datums vēl nav zināms

Tīmekļa medija "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža advokāti pārsūdzējuši Lielbritānijas tiesas spriedumu par Asanža izdošanu Zviedrijai, vēsta aģentūras LETA, AFP.

Kā ceturtdien apstiprināja tiesas pārstāvis, apelācijas prasība ir saņemta, taču tiesas sēdes datums vēl nav noteikts. Tiesas lēmumu var apstrīdēt līdz pat Anglijas Augstākajai tiesai.

Asanžs jau iepriekš bija solījis pārsūdzēt Lielbritānijas tiesneša lēmumu par izdošanu Zviedrijai, kur viņš apsūdzēts dzimumnoziegumos.

Lēmums par izdošanu pieņemts, neraugoties uz apsūdzētā apgalvojumiem, ka Zviedrijā viņam, visticamāk, netiks nodrošināta taisnīga tiesa un pastāvētu iespēja, ka Asanžs tiktu izdots Savienotajām Valstīm, kur viņam draudētu nāvessods.

39 gadus vecais Asanžs 2010.gada 7.decembrī brīvprātīgi padevās Lielbritānijas policijā saistībā ar Zviedrijas izdotu aresta orderi viņa nopratināšanai, pamatojoties uz apsūdzībām par izvarošanu un seksuālu uzmākšanos. Pēc deviņām cietumā pavadītām dienām Lielbritānijas tiesa atbrīvoja Asanžu pret drošības naudu. Apsūdzības izvarošanā viņš kategoriski noraida. "WikiLeaks" dibinātājs apsūdzības saista ar nomelnošanas kampaņu pret viņu, lai diskreditētu viņa vadīto vietni.

Asanža dibinātā vietne saniknojusi ASV, publiskojot tūkstošiem Savienoto Valstu diplomātisko telegrammu un nododot atklātībai ar kariem Irākā un Afganistānā saistītus konfidenciālus militāros dokumentus.

"WikiLeaks" apgalvo, ka ASV slepeno dokumentu publiskošana par kariem Afganistānā un Irākā un ASV diplomātijas virtuvi atmasko ASV militāros pārkāpumus karā un pretrunas starp ASV publiskajiem izteikumiem un to, kas paliek aiz slēgtām durvīm.

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu