Ministrs atstādina no amata Ādažu novada vadītāju • IR.lv

Ministrs atstādina no amata Ādažu novada vadītāju

11
Atstādinātais Ādažu novada vadītājs Normunds Breidaks, foto: Nora Krevņeva/f64
Ilze Malaševska

Prokuratūra jau uzsākusi kriminālprocesu, kurā izvērtēs arī citu iesaistīto atbildību

Ādažu novada domes priekšsēdētājam Normundam Breidakam jāuzņemas atbildība par ilgstošu nelietderīgu pašvaldības finanšu izlietojumu, tāpēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis trešdien izmantojis savas tiesības atstādināt pašvaldības vadītāju no amata.

 Atstādināšana būs spēkā no dienas, kad ministra rīkojums tiks publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", kas notiks vēl šonedēļ. N.Breidaks mēneša laikā tiesā var pārsūdzēt šo lēmumu. 

Breidaks aģentūrai LETA sacīja, ka oficiālu lēmumu par atstādināšanu nav saņēmis. "Pirmdien ap plkst.15.00 ministrijai tika iesniegta papildu informācija, kas tika pieprasīta. Nezinu, vai tik ātri ar šo informāciju varēja iepazīties. Patlaban neko nevaru komentēt, bet tikai izdarīt secinājumus. Acīmredzot tas ir politisks pasūtījums", secināja Breidaks. 

Vējonis gan noraida politiskas intereses šī lēmuma pieņemšanā, norādot, ka, ja ir kādi juridiski pārkāpumi, tad tie tiek vērtēti, neatkarīgi no tā, kuras partijas biedrs ir konkrētais cilvēks. 

Pārbaudes lietas materiālus ministrija nosūtīs prokuratūrai, kura jau ir uzsākusi kriminālprocesu, lai vērtētu domes deputātu un citu personu atbildību, kas iesaistītas finanšu līdzekļu nelietderīgā izlietojumā. 

"Viena no valsts bagātākajām pašvaldībām faktiski ir novesta līdz bankrotam un iemesls ir nevis naudas trūkums, bet pašvaldības nesaprātīga un neapdomīga rīcība" ilgākā laika posmā, secināja ministrs Vējonis. 

Pērn Ādažu dome lūdza Finanšu ministrijai sniegt jaunu aizdevumu, jo tās budžetā trūka naudas pamatmaksājumu veikšanai un saistības pret kreditoriem tobrīd kopumā pārsniedza miljonu latu, informēja VARAM pārstāve Kristīne Jaunzeme. Tad arī atklājās, ka Ādažu domei pēdējos divos gados bija izveidojies nodokļu parāds un 600 tūkstoši no iepriekš Valsts kasē ņemtā aizņēmuma bija atzīti par nelietderīgi izlietotiem, tāpēc atmaksājamiem. 

Konstatēts, ka pašvaldība bez pirkuma lietderības izvērtējuma un tirgus izpētes iegādājusies domes vajadzībām ēku Gaujas ielā, uzņemoties ilgtermiņa saistības, kurām pašvaldības budžetā nav seguma. Pirkuma sākotnējā summa bija 9 miljoni eiro, tad atliktā maksājuma dēļ pieauga līdz 22 miljoniem, bet ieskaitot vēl saistības pret trešajām pusēm sasniedza 30 miljonu eiro, skaidroja Jaunzeme. 

Bez tam, neraugoties uz aizliegumiem valsts un pašvaldības iestādēm izmaksāt prēmijas, Ādažu dome pērn izmaksāja darbiniekiem prēmijās pat 90% apmērā no ikmēneša algas. Turklāt tas noticis jau pēc tam, kad dome līdzekļu trūkuma dēļ bija vērsusies pēc palīdzības Finanšu ministrijā. 

Ministrs lūdza domes vadībai sniegt paskaidrojumus, taču no tiem radušās aizdomas par jauniem iespējamiem likumpārkāpumiem un Vējonis secinājis, ka Breidaks nenovērtē pieļauto pārkāpumu nopietnību.

Komentāri (11)

Janka, Janic 23.02.2011. 19.51

… tikko apzogaas taa politiskais pasuutiijums , vells nezinaaju ka zaadziibas atklaašana ir saistiita ar politisku pasuutiijumu , to jau visi bļaavuši , arii Miķelsonu esot pasuutiijuši , Lembe ar ja nemaldos breeca par konkurejošo(saraiņaa) grupeejuma pasuutiijumu iespundeet Matiisaa, Tenis gan nesuudzas par politisku pasuutiijumu , bet gan ka neesot pareizi aresteets , interesanti vai muusu policisti zin kaadaa kaartiibaa aresteejami kukuļotaajiun vai tam ir kaadi speciaali paņeemieni???

+6
0
Atbildēt

0

simpsons 24.02.2011. 01.25

Bagāta pašvaldība nevar savilkt galus kopā, jo iztērējusi budžetu gadiem uz priekšu – tā ir nevis matemātika, bet politisks pasūtījums.
Atstādina vadītāju no amata – lūgs Ģenerālprokuratūrai izskatīt atstādināšanas likumību.
Atstādināšanu apstiprinās – sūdzēsies Eiropas Civlēktiesību Tiesā.

+3
0
Atbildēt

0

Iveta Tomsone 24.02.2011. 13.48

Šitie Ādažu džeki vispār iepriecina ar kreativitāti: nolaist līdz bankrotam nodokļiem bagātāko pašvaldību – tas ir jāmāk. Cītīgi iet Kalvīša pēdās :))

Spītīgi kā āži viņi realizēja vienu absurdu ideju pēc otras, bet par algām – runāja, ka tur esot augstākas, kā Ministru kabinetā… Ne, vai tas tiesa?

Nu vismaz prieks, ka kautkas sakustas!

+2
0
Atbildēt

1

    raimonds_bossltd > Iveta Tomsone 24.02.2011. 20.06

    to wooferis
    Štrunts par Ādažu miestiņu, trakākais, ka tas pats notiek arī Rīgā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu