"Daimler" lietā aizturētais Tenis sūdzēsies Eiropas tiesā • IR.lv

"Daimler" lietā aizturētais Tenis sūdzēsies Eiropas tiesā

20
Leonards Tenis. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Advokāti norāda uz psiholoģisko ietekmēšanu, apcietinājuma pamatojuma slēpšanu

Vācijas autobūves koncerna "Daimler" kukuļošanas lietā aizturētais un vēlāk apcietinātais Leonards Tenis ir nolēmis vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pret Latvijas valsti par, viņaprāt, nelikumīgu aizturēšanu, veikto psiholoģisko ietekmi un apcietināšanu pretēji Eiropas Cilvēktiesību konvencijas prasībām, vēsta aģentūra LETA.

Kā informēja Teņa advokāti Andrejs Elksniņš un Saulvedis Vārpiņš, pēc klienta lūguma ECT iesniedzamā prasība jau tiek gatavota. Tā būšot ļoti apjomīga. Prasībā tikšot norādītas nelikumības, kas saistītas ar Teņa aizturēšanu, apcietināšanu un metodēm, kas pielietotas viņa pirmās pratināšanas laikā. Tāpat prasībā būšot norādīts uz Tenim piemēroto ierobežojumu – aizliegumu iepazīties ar materiāliem, kas pamato viņa apcietinājumu.

ECT tiks lūgts vērtēt aizstāvjiem noteikto aizliegumu izpaust pirmstiesas kriminālprocesa datus. Kā ziņots, Teņa aizstāvji procesa virzītājam jau iesnieguši lūgumu pārvērtēt un atcelt aizliegumu izpaust pirmstiesas kriminālprocesā iegūtās ziņas, jo šāds liegums ierobežojot advokātus likumā paredzēto pienākumu izpildē un aizliedzot lietā pieaicināt noteiktus ekspertus un lieciniekus, kas varētu atspēkot izvirzītās aizdomas.

Kā aģentūrai LETA prognozēja Elksniņš, ECT iesniedzamās sūdzības rezultāts ietekmēšot izmeklēto lietu kopumā, jo cietīs kā savākto pierādījumu kvalitāte, tā arī tiesības uz taisnīgu tiesu pēc būtības. "Mulsina arī apstāklis, ka Tenim joprojām nav skaidrs, par ko viņš tiek turēts aizdomās un apcietināts, un tas ir nelikumīgi," sacīja advokāts.

Teņa aizstāvji aģentūrai LETA norādīja uz Vācijas tiesībsargājošo iestāžu līdzdalību vajāšanas iniciēšanai pret Teni, tāpēc neesot izslēgts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) darbojas kādas ārvalstu organizācijas interesēs. Advokāti uzskata, ka KNAB, par spīti tā lielajai varai un iespējām, nemāk šos instrumentus izmantot saprātīgos rāmjos.

Kā ziņots, bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Tenis "Daimler" kukuļošanas lietā tika aizturēts 12.februāra vakarā Daugavpilī. Tajā nedēļas nogalē KNAB veica vairākas darbības minētajā kriminālprocesā, 11.februārī notika kratīšana RS telpās. Tika aizturētas arī citas personas.

Izmeklētāji konstatējuši, ka starpnieki nodošanai Rīgas pašvaldības amatpersonām saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,02 miljonus latu), iepriekš informēja KNAB pārstāve Ieva Karlsberga. Izmeklētāji sadarbojas ar Vācijas kolēģiem – Štutgartes prokuratūras un Bādenes-Virtembergas policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas "Mercedes Benz" autobusu nozares bijušo darbinieku saistību ar kukuļdošanu ārvalstu amatpersonām.

Komentāri (20)

austrisv 23.02.2011. 09.04

Patiesībā jau laikam ECT būs pārslogota, ja pieņems šos Latvijas blēžu kopotos rakstus”, jo arī Parekss mazākumakcionāri jau stāv rindā uz iesnieguma pieteikšanu turpat!
varbūt ECT var izveidot te Latvijā kādu filiāli , kurā atsaka šitiem blēžiem un korumpantiem, visus viņu iesniegumus!

+9
-1
Atbildēt

0

kkristaps 23.02.2011. 08.57

Eiropas Cilvēktiesību tiesā aizturētais Tenis varēs sūdzēties pēc tam, kad visas vietējās tiesas instances būs izskatījušas viņa sūdzības, un tas nepavisam nebūs drīz.

+7
-1
Atbildēt

1

    jessdrthomas > kkristaps 23.02.2011. 10.15

    … bet tas jau nekad nav atturējis visu rangu LV baņģugu advokātus uzstāties ar šādām PR intermēdijām – publika vienmēr atrodas, pat īpaši necerot, ka tiesu varā šos kāds ņems par pilnu.

    Kinoteātra slapkavas advokāti gadienā arī nav jau nākuši klajā ar paziņojumu presei, ka šie jau Strasbūrā, un Latvijas valsts tūliņ pat dabūs trūkties par pārmērīgu spēka pielietošanu, turklāt aizdomās turamajam – tās, protams, līdz smieklīgumam nepamatotas – pirms aresta nav nolasītas viņa tiesības?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 23.02.2011. 09.48

Atceroties kādreizējās sarunas ar ex-klientiem – RD pakļautām struktūrām , bieži izskanēja uzvārds Tenis , kā viens no tiem, kurš novadīja līdz pakļautības uzņēmumiem ,kādus “otkatus” prasīt RD kasītē. Cik sapratu , tad arī viņš piestrādāja par kasieri, bet tas bija sen…..

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu