Internetu nav iespējams izslēgt • IR.lv

Internetu nav iespējams izslēgt

8
foto: Mārtiņš Zilgalvis/f64

 Atslēgt Latviju no pieejas globālajam tīmeklim ir gandrīz neiespējami

Notikumi Ēģiptē ir pievērsuši pasaules uzmanību ne tikai ar vardarbību pilsētu ielās, bet arī ar retu precedentu, kad valsts vara piespiež interneta pakalpojumu sniedzējus atslēgt izeju uz pasaules globālo tīmekli. Šī situācija lika daudziem aizdomāties, vai kas tāds ir iespējams arī citās valstīs un sociālajās iekārtās?

Līdz šim centieni "atgriezt" no pasaules interneta lietotājus bija pieredzēti nemieros Mjanmā 2007.gadā un Nepālā 2005.gadā. Ķīnā tiek bloķētas atsevišķas interneta lapas un domēni, taču ne pats internets.

Kā ir.lv vēstīja Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs, pēc visa spriežot Ēģiptē neviens nav fiziski iznīcinājis kabeļus, jo cauri valstij ejošā optiskā līnija, kuru izmanto arī citas valstis, joprojām ir darba kārtībā. Visdrīzāk internets apturēts ar programmas palīdzību, iznīcinot vai aizstājot adrešu tabulas, pēc kurām galvenie maršrutētāji sūtīja datu paketes uz konkrētām IP adresēm. Ēģiptē visa interneta infrastruktūra pieder 4 operatoriem, kuriem tad arī ticis "palūgts" pārtraukt tīkla darbību.

Jautāts par to vai Latvijā būtu iespējams izdarīt to pašu, Viesturs Šeļmanovs-Pelšs vērsa uzmanību uz to, ka Latvijā interneta tehnoloģijas ir ievērojami attīstītākas nekā vairumā pasaules valstu un šeit ir vairāk pakalpojumu sniedzēju. "Internetu varētu "aizvērt" par 80%, bet ne izslēgt pavisam", viņš atzīmēja.

Latvijā ir trīs lielie kabeļi, kas savienoti ar globālo tīmekli un caur kuriem interneta sakarus realizē Lattelekom, Baltkom un Telia, kuri savukārt pārdod jaudu mazākiem operatoriem. Taču eksistē vēl virkne savienojumu. Piemēram, Latvijas Dzelzeļam ir savs optiskais kanāls uz Krieviju, Lietuvu un Igauniju. Tāpat interneta līnijas ir arī gar augstspriegumu līnijām. Pakalpojumu sniedzēju ir pārāk daudz, lai pat ārkārtējas situācijas gadījumā pārtrauktu jebkādus sakarus.

Mobilo telefonu sarunām internets tiek izmantots tikai atsevišķos gadījumos, veidojot starpsavienojumus ar ārvalstīm. Taču valsts iekšienē sistēma ir gluži autonoma un, pat interneta ierobežošanas gadījumā, nevar tikt ietekmēta.

 

Komentāri (8)

Agnese Lûse 05.02.2011. 15.50

Ak vai,nesamaksāsi pēdējo reķinu un rīt uz brokastu laiku internetu atslēgs ;)

+5
0
Atbildēt

0

snjuu 05.02.2011. 14.26

Aha, un elektrība vados rodas pati.

+2
0
Atbildēt

0

Pancho 05.02.2011. 22.54

Nav tik neiespējami. Jāpaņem pie dziesmas .lv dns zona. Tas valstij nav grūti. Tādejādi lv resursi nestrādās. Tālāk grūtāk. Jāpārņem bgp core maršrutizatori ar savienojumiem uz ārvalstīm. Principā dns bloķēšana būtu vienkāršāka un efektīvākā, bez tāda paņēmiena, kā ar cirvi pa kabeļiem.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu