Sprādzienā Maskavas lidostā nogalināti 35 • IR.lv

Sprādzienā Maskavas lidostā nogalināti 35

57
Pasažieru rindas Domodedovas lidostā pastiprinātā drošības režīma laikā. Foto: EPA/LETA

"airBaltic” neplāno atcelt reisu uz Domodedovas lidostu

Maskavas Domodedovas lidostas starptautisko reisu termināļa bagāžas izsniegšanas zālē pirmdien pēcpusdienā notikušajā sprādzienā gājuši bojā 35 cilvēki un 180 guvuši ievainojumus, otrdien pavēstīja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija.

Sprādzienu, kas Krievijas lielākajā aviosatiksmes punktā Domodedovā notika pirmdien pulksten 16.32 pēc vietējā laika (plkst.15.32 pēc Latvijas laika), pēc patlaban Krievijas izmeklētāju rīcībā esošajām liecībām sarīkojusi teroriste pašnāvniece, kas spridzekli lidostā ienesusi somā, ziņu aģentūrai "Interfax" otrdien apliecināja informācijas avots iekšlietu struktūrās.

"Viens no lieciniekiem, kas atradās tuvu epicentram, sacīja, ka redzējis, kā uzsprāgst melnā, parandžai līdzīgā apģērbā tērpušās sievietes bagāža," apliecinājis iekšlietu pārstāvis, vēsta aģentūras LETA-AFP. Iespējamajai teroristei galvā bijusi hidžābam līdzīga galvas sega, kas pilnībā aizsegusi sievietes galvu. Liecinieks norādījis, ka sprāgstvielas nav bijušas apliktas ap meitenes ķermeni, bet atradās somā vai čemodānā, kas sprādziena brīdī bijusi sievietei līdzās.

Atsevišķi avoti min, ka terora aktu sarīkojuši islāmistu ekstrēmisti no Ziemeļkaukāza. Spridzekļa jauda tiek lēsta 5-7 kilogrami trotila ekvivalenta, ka spridzeklis bijis pildīts ar skrūvēm un naglām. Iepriekš izmeklētāji pieļāva, ka spridzinātājs pašnāvnieks tomēr bijis arābu izcelsmes vīrietis, iespējams, 30-35 gadus vecs.

Sprādziena brīdi fiksējusi vismaz viena no lidostā uzstādītajām novērošanas kamerām. Kā stāsta notikušā aculiecinieki, pirms uzspridzināšanās uzbrucējs izkliedzis vārdus: "Es jūs visus nogalināšu!"

Sprādzienā bojāgājušo vidū ir seši ārzemnieki, ziņo Krievijas laikraksta "Komsomoļskaja pravda" interneta vietne, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem tiesībsargājošajās struktūrās. Kā vēsta BNS/Interfax, starp upuriem ir divi Lielbritānijas, viens Kirgizstānas, viens Tadžikistānas, viens Uzbekistānas un viens Vācijas pilsonis. Nav ziņu, ka būtu cietis kāds no Baltijas valstīm. Kopumā 35 cilvēki gājuši bojā, 86 hospitalizēti, 94 palīdzība sniegta ambulatori, vēsta ziņu aģentūra "RIA Novosti". Neilgi pirms eksplozijas ielidojuši divi reisi – britu lidsabiedrību "British Airways" un BMI lidmašīnas.

Aviokompānija "airBaltic" otrdien neplāno atcelt reisus starp Rīgu un Domodedovas lidostu Maskavā, kurā pirmdien, visticamāk, veikts terorakts, aģentūrai BNS pastāstīja "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Pēc saraksta izlidošana uz Maskavu paredzēta pulksten 12 ,un informācija Domodedovas lidostas interneta mājaslapā liecina, ka reisi tiek apkalpoti, tādēļ Latvijas aviokompānija paredzēto reisu plāno izpildīt. Ienākošais reiss no Domodedovas lidostas Rīgā paredzēts pulksten 17.30 pēc Latvijas laika.

Pēc sprādziena Krievijas medijos parādījās ziņas, ka drošības dienesti tikuši brīdināti par uzbrukuma plānošanu vienai no Maskavas lidostām. "Specdienesti saņēma informāciju, ka vienā no Maskavas lidostām tiks rīkots terorakts," atsaucoties uz vārdā neminētu avotu, vēsta "RIA Novosti". "Aģenti meklēja trīs aizdomās turamos, bet viņiem izdevās iekļūt lidostas teritorijā, viņi tur bija arī laikā, kad viņu līdzzinātāji sarīkoja sprādzienu, un tad viņiem izdevās pamest lidostu."

Informācija par iespējamo uzbrukumu saņemta pirms nedēļas. "Tika nosaukta pat [sprādziena] vieta – pie muitas," piebilst avots. Kā paskaidroja lidostas pārstāve, šajā zonā iespējams iekļūt ikvienam lidostas apmeklētājam. Pēdējo mēnešu laikā lidosta uz pusi esot samazinājusi drošības personāla apmēru, tāpēc pirmdien, kad Domodedovā tika noteikti pastiprināta drošība un papildu bagāžas pārbaude, izveidojās garas pasažieru rindas.

Krievijas izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins paziņoja, ka ierosināta krimināllieta "par terora aktu", milicija pārbauda metro un citas cilvēku pulcēšanās vietas. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs izsludinājis īpašu drošības režīmu valsts transporta mezglos. Viņš piebilda, ka īpašie drošības pasākumi tikšot īstenoti sadarbībā ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD). Kā uzsvēra Medvedevs, notikušais apliecina, ka spēkā esošie drošības noteikumi netiekot pilnībā ievēroti.

Kā apliecināja Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins, bojāgājušo maskaviešu tuviniekiem no pilsētas budžeta tiks izmaksāti divi miljoni rubļu (34 800 latu). Smagi cietušie kompensācijās no pilsētas saņems pusotru miljonu rubļu, bet cilvēki, kas guvuši vidējas un vieglas pakāpes ievainojumus, saņems miljonu rubļu.

Starptautiskā sabiedrība pirmdien izteikusi līdzjūtību Krievijai par traģisko uzbrukumu. Līdzjūtības vārdus Maskavai nosūtījis NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, ASV prezidents Baraks Obama, viņa Francijas kolēģis Nikolā Sarkozī, Vācijas kanclere Angela Merkele, daudzu citu valstu vadītāji, arī Latvijas augstākās amatpersonas.

Komentāri (57)

guntis_anita 24.01.2011. 18.42

Krievijā sākusies Putina priekšvēlēšanu kampaņa, efektivitātes labad nepieciešams atrast, ko ” močīt sorķirā”, jo vairāk, jo labāk. Krievija ( PSRS )bez ārējā ienaidnieka tēla nav spējīga dzīvot kopš 1917.g. NATO un Vācieši vairs neiet cauri, pēdējos 20 gadus šo nišu aizpilda ”kaukāza nacionalitātes ģīmji ”. Jau pasen ir radies iespaids, ka Krievijas varas iestādes nemaz negrib izbeigt šos terora aktus. Visskumjākais, ka cieš pilnīgi nevainīgi cilvēki.

+23
-6
Atbildēt

4

    Vjačeslavs > guntis_anita 24.01.2011. 20.59

    Amerikāņi uzlaiž gaisā 2 debesskrāpjus, lai būtu iemesls tikt iekšā Irākā, krievi “nobliež” teātri un piecstāveni, lai Čečenijā pasaimniekotu. Izrādās ka šādas spēlītes ir norma mūsdienu demokrātijā uz zemes, kuras nekad nav bijis un nebūs.

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    snjuu > guntis_anita 24.01.2011. 22.07

    Šie sakās atraduši galvu, kas izskatās pēc arāba galvas. Fizionomisti… Lai kā arī nebūtu – īpaši jauki nav. Neskaitot visas etniskās nesaskaņas, arī grūti iedomājams “bezpriģels” (sk. rakstu par kādu pētījumu http://newsru.com/russia/13jan2011/crimestatistics.html)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > guntis_anita 24.01.2011. 18.57

    Pēc pēdējām Maskavas nekārtībām šāda “kampaņa” būtu spēlēšanās ar tāda pilsoņu kara iespēju, kas vairs nenotiktu kaut kur “Aizkaukāzā”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > guntis_anita 24.01.2011. 21.20

    līdzjūtība piederīgajiem. cerams, ka mūsu tautiešu tur nebija.

    incanti, kas būs grēkāži??? atkal gruzija? chečeni, varbūt baltkrievija???
    bet ja nopietni, likumsakarīgi notikumi…katru dienu krevijas galvaspilsētā kāda kautāzieti nogalina metro, vai tirgū…desmiti tiek piekauti.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

mary75 24.01.2011. 18.49

Iespējams, ka šis nav tas gadījums, bet, Krievijā bija cilvēki, kas gaidīja ko līdzīgu.
Tuvojas vēlēšanas, Krievijā varas verikāle nedarbojas, vietējā vara pilnībā saaugusi ar miliciju un kriminālu, tāpēc arī centrālās varas un ER popularitāte krīt, vietām briest neapmierinātība – jāpievelk skrūvītes, jāparāda tautai, ka ir daudz lielāks ienaidnieks, kā Kremlis un vietējie ķeizariņi, un ka ir tikai viens glābējs vai viens ar divām galvām, un viena partija, kas tautu glābs.
Nav jau pirmā reize, kad tiktu izmantota izmantota tāda taktika.
Neapgalvoju, dabiski, ka šoreiz taisni tā ir.

+11
-3
Atbildēt

0

ltvpanorama 24.01.2011. 21.54

kas tā par herņu? tak reiz jau krievija vinnēja karu pret terorismu ziemeļkaukāzā (nogalināti 10 000 n reizes…mežos slapstās 30 – 50 kaujinieki izkaisītās grupās) jau cik gadus atpakaļ?..tā reiz teica visas Krievijas Capoks..cilvēks kas atbildēja uz slavenā žurnālista jautājumu “Kas notika ar zemūdeni” – “Nogrima” ..neko nesaprotu Informācijai: Staņicā Kušovskaja un tikko Stavropoles novadā kriminālo grupējumu darbības rezultātā nogalināti kopumā 16 cilvēki..pārgrieztas rīkles arī mazgadīgiem bērniem..Krimināls kas krievijā ir saaudzis ar varu..mums jau gan ar šai ziņā nav ar ko lepoties..ka smagos noziegumos apsūdzētie rīko sapulces Tautas ievēlēto pārstāvju namā

+11
-3
Atbildēt

9

    ltvpanorama > ltvpanorama 25.01.2011. 08.47

    lai tiktu sagaidīšanas zālē vai pavadītu aizlidojušos tak nekādiem rentgeniem un metālmekletāju rāmjiem cauri nav jāiet arī Rīgas lidostā..drošibas pārbaudi iziet tikai tie kas aizlido

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > ltvpanorama 25.01.2011. 01.40

    Andrew _..un kāds sakars trotila spridzeklim ar metālu?_
    trotilu monitori neuzradis bet uzradis to fignju ar ko soma ir pildita – naglas, skruves, uzgriezhnji. normali cilveki jau neved uz citu valsti kautkadas sheibas un lodites.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > ltvpanorama 24.01.2011. 22.09

    Šie “izsūcās” pa Maskavu…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > ltvpanorama 25.01.2011. 16.20

    ljoti reala versija, visdrizak ka ta tas bija.
    visas droshibas sistemas izradisies neefektivas ja teroristam izdosies uzpirkt sev lidzdalibnieku no lidostas personala.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > ltvpanorama 24.01.2011. 22.26

    par “kriminālu” – http://newsru.com/russia/13jan2011/crimestatistics.html (sor. par atkārtošanos)
    =
    liekas, ka ziņu par to, ka videokameras nebūtu ko fiksējušas nav, tikai stāsts par metāla detektoriem pie vienas ieejas un to trūkumu pie citas…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > ltvpanorama 25.01.2011. 08.29

    Uzrādīs sprāgstvielas gan arka gan rentgens ar ko somas pārbauda…, jo šīm vielām ir lielāks blīvums nekā ūdenim un biomasām un tāds ir arī princips pēc kā strādā šie meklētāji. Tā kā nav skaidrs kā tāda soma tur nokļuva – vistīrākā lidostas nolaidība, pēc nesenā reisu haosa, tas neizbrīna !

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > ltvpanorama 24.01.2011. 23.56

    sorry..video monitori ir pat purčika lielveikalos..un tur nu tieshām nekādi intelektuāļi pie viņiem nesēž atšķirībā no lidostām. i to redz un fiksē aizdomīgus purnus ..lidostās normālā pasaulē pēc 11.o9. tak katru feisu nopēta profiņi n- tās kamerās.ja kāds aizdomīgs to velk ārā no pūļa (Barcelonā pats redzēju kā tas notiek kad viens tips pameta somu un gāja kolu pirkt), īpaši tādās valstīs kur spridzina metro un dzelzceļus..lai savus krievu makaronus karina TV Rossija un mūsu PBK skatītājiem..un kāds sakars trotila spridzeklim ar metālu?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > ltvpanorama 24.01.2011. 22.10

    aga,,kā fantomi..lidostas novērošanas sistēmas atkal nefiksēja neko..iespēra zibens gluži kā Terehovā

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > ltvpanorama 25.01.2011. 10.30

    Krix

    Kādā veidā ienesa? Terorists samaksāja lidostas drošībniekam. Tāpat kā Čečenijā krievu zaldāti parasti par vodku pārdeva savus automātus čečenu kaujiniekiem. Tā ir Krievija, Latvijas biznesmeņu uzticamākais partneris!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu