Mašīna atkal uzvar cilvēku • IR.lv

Mašīna atkal uzvar cilvēku

20

Superdatoram ir lielas izredzes uzvarēt cilvēku prāta spēlē.

Populārajā ASV televīzijas prāta spēlē Jeopardy, kurā dažu sekunžu laikā uz jautājumiem parasti atbild trīs cilvēki, viena spēlētāja vietā ir stājies IBM dators. Tas dzird un saprot spēles vadītāja uzdotos jautājumus un vairumā gadījumu spēj sniegt pareizu atbildi ātrāk nekā cilvēks. 

Spēlē Jeopardy dalībniekam ir jāatrod jēdziens vārds, kas atbilst uzdotajam jautājumam. Piemēram "šajā Āfrikas valstī greihaunds ir radies vairāk kā pirms 5000 gadiem, kur tas ticis izmantots gazeļu medībās. Eģipte". 

Bieži jautājumi tiek veidoti netieši, āķīgi, izmantojot humoru, asociācijas un citus prāta procesus, kas, kā mums šķiet, ir raksturīgi tikai cilvēkam. Taču pēdējie testi pierādījuši, IBM Watson spēj ne tikai atrast pareizās atbildes savā datu bāzē, bet arī sniegt tās pietiekami ātri. 

Nesenajās Jeopardy izmēģinājuma spēlēs, kurās piedalījās divi šo spēļu gudrākie Kens Dženings un Breds Ruters, IBM Watson izrādījās stiprāks un vinnēja 4400 ASV dolāru. Kens tika pie 3400 dolāriem, bet Breds pie 1200 dolāriem.

Reiz IBM jau pārsteidza pasauli, uzbūvējot datoru DeepBlue, kurš galu galā pieveica pasaulslaveno Gariju Kasparovu šaha spēlē. Watson ir nākamais etaps mākslīgā intelekta attīstībā. Precīzāk būtu sacīt, ka tie ir vairāki datori, kas savienoti paralēli un veic paralēlus aprēķinus. Atbildes uz jautājumiem tiek meklētas ar loģisko algoritmu palīdzību, izvērtējot, cik ticama ir tāda vai citāda atbilde. 

Virkne algoritmu darbojas reizē, meklējot datu bāzēs katrs savā virzienā. Pēc tam nākošais algoritmu līmenis pārbauda aprēķināto atbilžu ticamības pakāpi – vai un cik bieži iespējamā atbilde ir sastopama kopā ar jautājumā uzdotajiem vārdiem. Un tikai tad, ja ticamība sasniedz noteiktu līmeni, dators, saskaņā ar spēles noteikumiem "nospiež pogu" par zīmi, ka atbildēs. Tomēr cilvēks var paspēt nospiest pogu ātrāk nekā dators, vēl pirms ir izdomāta pareizā atbilde. Tādējādi tiek iegūts laiks tās apsvēršanai. 

Spēles vadītāja jautājumus Watson "dzird" tieši tāpat kā pārējie spēlētāji. Dators pārvērš dzīvo valodu sev saprotamā formātā, veic aprēķinus un pēc tam pasniedz atbildi datora ģenerētā, mehaniskā balsī. 

Nākotnē Watson sistēma varetu tikt izmantota dažādos klientu apkalpošanas un uzziņas centros, bibliotekās un interneta meklētājos. 

Tuvākajā laikā norisināsies Jeopardy fināla spēles, kas izšķirs ir vai nav dators stiprāks par gudrākajiem.

Plašāk par IBM Watson lasiet The NewYork Times (angļu val.)

 

 

Komentāri (20)

Lidumnieks 05.05.2016. 14.44

Vaira Vīķe-Freiberga arī ir minējusi latviešu “izdzīvošanas mākslu”. Vēsturiski tā izpaudās kā pilnīga bezierunu pakļāvība un tautiešu nodošana svešajiem. Tā palīdzēja “izdzīvot” zem tiešās švešo zemju varas – nenogalināja un ļāva vairoties.

Esošie laiki, kad mums ir sava valsts un vara – šāda “izdzīvošanas māksla” mūs pamatīgi novājina un ir pat draudīga mūsu valsts pastāvēšanai.

Vai ir kāda izeja? Par to būtu jādomā un jārīkojas pie varas esošajiem (tai skaitā ceturtajai varai – medijiem) – mazāk par pašlabumu un (polit-) biznesu. Nācijai nepieciešams jauns uz tās spēka apkopošana un virzību kodējums.

… izskatās, ka šajā virzienā ir salīdzinoši maz rīcības….

+5
0
Atbildēt

4

    edge_indran > Lidumnieks 05.05.2016. 23.08

    ———–

    VVF lielāko savu mūža daļu pavadīja trimdā, kur to “izdzīvošanas mākslu” apguva perfekti:

    “…Mūsdienu apstākļos šķiet nozīmīgi atminēt kādu tad saticīgajā Montreālas latviešu sabiedrībā ļoti satricinošu notikumu. Starp citu, daktera Mauriņa kundze bija uzņēmusies kopt arī lektores Vairas Vīķes Freibergas dzīvokli. To pārtrauca dziļā sašutumā, kad kādu dienu pēc darba beigšanas Vaira Freiberga, apstaigājusi palodzes un dziļākos istabas stūrus, ļoti augstprātīgi ar pirkstu velkot pa putekļiem un rādot daktera kundzei, kā “tie puteklīši uz jums smaida”. Tāda tautiešu pazemošana trimdā bija reta. Tāpēc Vaira nekad netika uzņemta mūsu ģimenes mājā, kas ilgi kalpoja par Montreālas latviešu sabiedrības centru, kur katrā nedēļas nogalē tika rīkoti dziesmu vakari.”

    Starp dzirnakmeņiem…  Gundars Valdmanis (taisnprātis pret shēmotājiem)-sk. sadaļu “Trimda un Emīls Mazutis”

    https://tencinusarunas.wordpress.com/2010/04/03/starp%C2%A0-dzirnakmeniem-%EF%BB%BF-gundars-valdmanis-bruninieka-cina-pret-jauno-slepeno-paktu/

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    moonlight > Lidumnieks 06.05.2016. 11.44

    Lidumnieks

    Vaira Vīķe-Freiberga arī ir minējusi latviešu “izdzīvošanas mākslu”.

    VVF izdzīvošanai ne mazākā sakara ar viņas ilggadīgo kalpošanu čekai. Pat padumjiem pilsoņiem tas nebija jādara izdzīvošanas vārdā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    moonlight > Lidumnieks 06.05.2016. 22.02

    “Tātad pēc to augļiem jūs pazīsiet tos.” Mateja evanģēlijs

    Ja ar “augļiem” vien nepietiek, iesaku http://tautastribunals.eu/

    Kamēr Latvijā būs čekistu vara, stigsim dubļos aizvien dziļāk, kamēr akliem nebūs atgriezusies acu gaisma un kurlie nekļūs dzirdīgi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Lidumnieks > Lidumnieks 06.05.2016. 12.16

    Vaira Vīķe-Freiberga ir līdz šim labākā Latvijas prezidente pēc 1990. gada. Neticu VVF kalpošanai čekai. Viņas ieguldījums Latvijai ir milzīgs.

    Jāsaka, ka ar savu komentāru nevēlējos izraisīt konkrētu cilvēku noķengāšanu, bet gan domāt/apspiest jautājumu par to, kā varētu veiksmīgi pārkodēties uz godprātību un spēku.

    Pirmās brīvās Latvijas laikā tas notika ļoti ātri. Patlaban diemžēl stāvam dubļos jau trešo gadu desmitu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

ciparsone 15.01.2011. 17.41

jā, valodas atpazīšana attīstās. tagad sagaidu no Google, kad nodiktējot “cūka”, man atbildēs “did you mean Kalvītis” ;)

+1
0
Atbildēt

0

Jânis Âbuls 15.01.2011. 17.03

Skatījos aizrautīgi video, kā Mārtiņš minēja, šis ir liels sasniegums, galvenokārt valodas apstrādes ziņā. Doto jautājumu struktūra un nozīme ir ļoti sarežģīta, un lai arī Watsons jautājumus saņem teksta veidā (sākumā biju izbrīnīts par audio informācijas apstrādes spējām! :D) tas spēj atrast pareizo atbildi aptuveni 50% (skatoties video) gadījumu.

Otrkārt Watsons rāda kā aptuveni izskatīsies mājas dators pēc 5-10 gadi, kas arī ir iespaidīgi. :)

+2
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu