Atmaskojuma izvirdums • IR.lv

Atmaskojuma izvirdums

IlustrācijaI izmantots Shutterstock foto
© Der Spiegel

Krievijas valdības nolīgtie hakeri līdz šim uzbrukuši gan lidostām, gan elektrostacijām visā pasaulē. Tagad plašāku ieskatu Putina slepenajos kiberkara plānos sniedz žurnālistu rīcībā nonākuši konfidenciāli dokumenti jeb tā dēvētie «Vulkāna faili»

Maskavā, kas vēl nav atbrīvojusies no ziemas drēgnuma, sijā vēss lietutiņš. Pie pelēkās biroju ēkas Sokoļinaja Gora rajonā pilsētas austrumu daļā joprojām stāv netīra sniega kaudzes. Tā ir necila ēka necilā rajonā, netālu no Preobraženskas kapsētas, kur deg mūžīgā uguns par godu Otrajā pasaules karā kritušajiem. Ēkas ārpusē nav ne dzeloņstiepļu, ne draudīgu apsargu. Viss izskatās normāli. Taču tas ir māns.

Šajā namā atrodas NTC Vulkan galvenais birojs — it kā pavisam tipiska, neliela IT konsultāciju firma ar pieredzi programmatūras jomā. Uzņēmuma mājaslapā apgalvots, ka tā cieši sadarbojas ar IBM, bet starp klientiem ir Toyota Bank. Viena no firmas specializācijām ir «informācijas drošības menedžments». 

Šī rūpīgi veidotā fasāde pēc pirmā acu uzmetiena izskatās itin labi. Arī pēc otrā acu uzmetiena. Taču tā nav visa patiesība.

Tiem, kas vēlas iekļūt iekšpusē, lai tuvāk aplūkotu ar datoriem, serveriem un citām augsto tehnoloģiju iekārtām pilnos birojus, ir jāiziet cauri drošības detektoram un garām virknei novērošanas kameru. Jo īstā patiesība ir tāda, ka šajā ēkā strādā programmētāji un hakeri, kuru misija ir sēt haosu un postīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu