Kā prezidents uz galvas • IR.lv

Kā prezidents uz galvas

37
Foto: Kristaps Kuhaļskis, F64
Askolds Rodins

Janvāra vidus, bet diskusijas nemana

Pērn pirms un pēc Saeimas vēlēšanām ne viens politiķis – gan Saeimas mandātus saglabājušie, gan izbrāķētie – runāja par to, ka nākamie Valsts prezidenta amata kandidāti neuzkritīs kā sniegs uz galvas, ka būs pietiekami daudz laika viņu vērtēšanai un salīdzināšanai.

Te jāatceras, ka Valsts prezidenta amata kandidātus piesaka Saeimā pārstāvētās politiskās partijas. Pēc neatkarības atjaunošanas tikai vienas Valsts prezidenta vēlēšanas bijušas “spēle vienos vārtos” –alternatīva kandidatūra neparādījās, kad uz otro termiņu tika izvirzīta Vaira Vīķe-Freiberga.

Pagājušajās prezidenta vēlēšanās tika izspēlēts sabiedrības acu aizmālēšanai domāts uzvedums. Tautas partijas (TP) konferencē augstajam amatam izvirzītais Māris Riekstiņš līdz vietai balsošanas zīmē tā arī netika. Tāds pats liktenis piemeklēja Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļa (LPP/LC) pieteikto Karinu Pētersoni. Sandra Kalniete, tobrīd ''Jaunā laika'' (JL) biedre, atsauca savu kandidatūru, kad uzzināja, ka ''Saskaņas centrs'' (SC) prezidenta amatam virza bezpartijisko bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aivaru Endziņu.

Galu galā Rīgas pilī un bijušajā Kosigina vasarnīcā Jūrmalā nonāca ārsts Valdis Zatlers, kuru, atmetot savus agrāk izvirzītos “parteigenosses”, pieteica valdošās koalīcijas partijas. Pēc tam, kad to “notabļi” tika slepus apspriedušies kaut kur Zoodārza teritorijā. Tas gan nāca zināms nedaudz vēlāk, taču pirmos divus prezidentūras gadus “dzimšanas vieta” vilkās pakaļ Zatleram kā aste. Tomēr nu jau labu laiku, ja Zoodārzs pēc inerces arī tiek pieminēts, tad bez sākotnējās ironiski nicinošās pieskaņas. Tam ir pamats. Prezidenta vēlēšanu laika Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK), pats ārsts, prognozēja, ka Zatlers “būs izcils prezidents”. Nevar teikt, ka tā bijusi precīza diagnoze, taču nav arī “galīgi šķērsām”.

Protams, šogad 2007.gada scenārijs nevar atkārtoties. Saeimai ir stipri atšķirīgs sastāvs, arī tālaika “notabļiem” runāšanas spēks pamatīgi gājis mazumā. Tomēr nebūtu labi, ja “bezvējš” Valsts prezidenta amata kandidātu jautājumā ieilgtu līdz pavasarim.

Nevar teikt, ka politiķi būtu kā ūdeni mutē ieņēmuši. SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs publiski bildis, ka varētu mēģināt vēlreiz uzrunāt Aivaru Endziņu, uz ko pēdējais, arīdzan neklātienē, atbildējis ar nepārprotamu nē, kā argumentus minot cienījamo vecumu un iepriekšējo pieredzi.

Patiesībā tas arī ir viss, kas “nācis no malas” un bija uztverams nopietni. Pagaidām redzams tikai viens apspriešanas objekts – Valdis Zatlers. Trešdien intervijā Latvijas Radio premjers Valdis Dombrovskis (''Vienotība'', JL) atzinis, ka “Zatlers ir nopietns kandidāts Valsts prezidenta amatam”. Pirms viņa pretēju viedokli paudis apvienības parlamenta frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Abi ir ''Vienotībā'' ietilpstošās partijas JL biedri. Ja nav vienprātības apvienībā ietilpstošas partijas biedru vidū, nav jēgas runāt par vienprātību visā apvienībā. Vismaz pašlaik.

Gan citā sakarībā, taču Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) galvenais runasvīrs, Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis bildis, ka ““Vienotība” savu augstāko amatpersonu limitu ir izsmēlusi”. Tikai savu kandidātu ZZS nav pieteikusi. Zināms vienīgi, ka tas nebūs Ventspils mērs Aivars Lembergs – pats labprātīgi atzinies.

Nule veikts socioloģiskais pētījums rāda, ka aptuveni trešdaļa respondentu vēlētos Zatlera atkārtotu ievēlēšanu atbildīgajā amatā, un aptuveni, latviešu klasiķa vārdiem runājot, “tādu pat skaitu” ir viņa atkārtotas prezidentūras pretinieku. Nedaudz mazāk – 28% – ir vienaldzīgo: ja vēlreiz ievēlēs – nekas, ja neievēlēs – arī nekas.

Zatlers valdošās koalīcijas partijām var izrādīties kompromisa figūra. Trīsarpus prezidentūras gados Zatlers ir pierādījis, ka spēj būt politiski neitrāls, ka sākotnējās bažas (ņemot vērā viņa “izcelsmi”) ieraudzīt prezidenta amatā aiz aukliņām raustāmu marioneti, bijušas nepamatotas.

Taču, pirms detalizētāk pakavēties pie Valda Zatlera tikumiem un trūkumiem, derētu uzzināt, kas varētu konkurēt ar tagadējo prezidentu. Solīts taču tika.

Komentāri (37)

peerku 13.01.2011. 10.01

Kāpēc nav alternatīvas? Vai patiešām Latvijā nav piemērotu cilvēku? Ir. Piemēram Juris Cālītis būtu izcils prezidents, jo nav viņam skeletu skapī, toties ir cilvēkmīlestība, nesavtība, inteliģence un mugurkauls (ja atceramies, kā viņu izmeta no baznīcas, bet viedokli, ka baznīcai jābūt atvērtai visiem, arī gejiem, viņš nemainīja).

+6
-1
Atbildēt

5

    raimonds_bossltd > peerku 13.01.2011. 19.43

    to dzeris49
    Vai Tu par viņa piedalīšanos pederastu rīkotajās “lūgšanu brokastīs”

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > peerku 14.01.2011. 12.22

    to dzeris49
    Nosauc kaut vienu normālu cilvēku, pēc kura neraud karātavas vai cietuma kamera, kurš tur piedalījās.
    Vienreiz jau es tev paziņoju, ka man pret pederastiem nav nekādu jūtu, ja vien viņi nelien politikā vai nerekrutē savās rindās latviešu jauniešus.
    Kas attiecas uz vergiem neviens tos nenīst, tos nicina.
    Par fašismu: komunisms tiešām neatšķirās no fašisma, ko piekopj mūsdienu, krievijā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    marčiks > peerku 13.01.2011. 10.07

    Pilnīgi piekrītu, Cālītis patiešām ir viens no retajiem cilvēkiem, kuru es Latvijas prezidenta amatā redzētu labprātāk par Zatleru. Es tikai domāju, ka pat tad, ja Cālītis piekristu kandidēt, Saeimai, kuras vairumu joprojām veido homofobiski pašlabuma meklētāji, nebūtu īpašas motivācijas balsot par tādu kandidātu. Ja Zatlers atteiksies vai netiks ievēlēts, tad esmu diezgan drošs, ka nākamais prezidents būs sliktāks.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > peerku 13.01.2011. 11.32

    Jaa, tas buutu labs kandidaats.
    Bet, ne visiem buutu pie’nemams sakaraa ar savu libreraalo un iecietiigo attieksmi, tai skaitaa arii pret gejiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > peerku 14.01.2011. 06.52

    Redzi, Ombros, tu sevi uzskati par tādu baigo eiropieti, nacionalistu, krievu nīdēju, bet, īstenībā. dažās litās esi īsts sovoka paraugs – kaut vai attieksmē pret homoseksualistiem, naidīgumā, spriedumu kategoriskumā.
    tā kā paskaties spogulī, ja gribi redzēt galēji labējo.
    Tie ne ar ko neatšķiras no galēji kreisajiem, tāpat, kā komunisms neatšķiras no fašisma.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 13.01.2011. 09.26

Galeejie labeejie vaino Zatleri “klaniisanos Krievijai”, preteejaa puse – izdabaasanaa Rietumiem, manupraat, viss sinii zi’naa ir sabalanseeti.
Tik atraktiivs un uz’neemiigs ka VVF vi’n’s nav, potenciaals ne’lauj, bet, nepielaiz arii vienu otru VVF k’luudu.
Galvenais – izskataas, leemumus pie’nem patstaaviigi, un speejiigs arii nostaaties pretiim vald. koaliicijai, kaa peedeejaa gad, ar to ves. “reformu”.
Lielaakaa k’luuda – peec Gruzijas – Krievijas kara saakumaa uzreiz nepameta olimpiaadi.
Bet ir stipri audzis, manupraat, Zatlerim jaapaliek, sevis’ki taapeec, ka nevienu nopietnu alternatiivu kandidaatu neredz.

+3
-5
Atbildēt

5

    mary75 > mary75 13.01.2011. 10.39

    “Maco” vi’ns nav, bet, nav arii tik vaajs, kur tad vi’ns taa kaadam piekaapies, driizaak, vi’nam ir vaajs PR.
    Nu, VVF liidzaas, dabiigi, nestaav.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    marčiks > mary75 13.01.2011. 10.00

    Nezinu, ko ievērojamā Veinberga teica, bet prasītos pēc kādas nopietnas argumentācijas, KĀPĒC Zatlers ir “vājš”. Viss, kas līdz šim ir dzirdēts, ir vai nu veco maldīgo priekšstatu atkārtota apzelēšana (“Zoo-prezis”), vai pamatskolas līmeņa ņirgšana (Sedlenieks). Un, ja nav alternatīvas, tas ir, stiprāka prezidenta kandidāta par Zatleru, tad kā Zatlers var būt “vājš”? Pilnīgi neloģiski.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    marčiks > mary75 13.01.2011. 11.02

    Domāju, ka tas iespaids, salīdzinot ar VVF, arī lielā mērā balstās uz PR. Protams, Zatlers nevar īsti mēroties ar VVF ārpolitikā – ne viņam tāds šarms, ne tik daudz svešvalodu zināšanu (no otras puses – VVF neprata krieviski), droši vien nav tādu spēju “atstāt iespaidu”, “sarunāt” ar pasaules varenajiem. Bet iekšpolitikā Zatlers, manuprāt, ir spēcīgāks par VVF – viņš tai velta daudz vairāk pūļu un uzmanības; ir savācis sev ļoti spēcīgu komandu. Kas attiecas uz skandāliņiem, tādu VVF bija pat vairāk, tikai viņai tos vieglāk piedeva – tā paša PR dēļ.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 13.01.2011. 20.00

    to dzeris49
    Kas ir “galēji labējie”. Vai tie, kas nelaiza krieva pakaļu? Kādas vispār tiesības “pretējai pusei” ne tikai izteikties, bet arī bradāt mūsu svēto zemi un elpot mūsu planētas gaisu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 13.01.2011. 09.52

    Diemžēl alternatīvas pagaidām nav. Bet, kā jau Veinberga teica, Zatlers ir vājš prezidents. Vienkārši vājš.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu