Aptur kritizēto traumpunktu reformu • IR.lv

Aptur kritizēto traumpunktu reformu

19
Foto: Jānis Saliņš, F64

Turpinās sniegt neatliekamo palīdzību Traumatoloģijas slimnīcā, citus vēl vērtēs

Valdība otrdien atcēla asi kritizētās plānotās pārmaiņas veselības aprūpes finansēšanā, kas paredzēja no šī gada 1.jūlija vairs neapmaksāt neatliekamās palīdzības un uzņemšanas nodaļas darbību Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai (TOS), vēsta aģentūra LETA. Savukārt citu reformējamo traumpunktu turpmāku darbību Veselības ministrija (VM) vērtēs līdz 1.maijam.

Valdības apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība" paredz, ka līdz 1.maijām nemainīsies traumpunktu darba laiks un finansēšanas kārtība. Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS, "Liepājas partija") uzdevis papildus analizēt traumpunktu darbu gada pirmajā ceturksnī, jo ārstniecības iestāžu vadītāji atzinuši, iespējams, neprecīzu palīdzības sniegšanas uzskaiti.

Kā ziņots, pērn 28.decembrī pieņemtie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā plānoja šogad mainīt palīdzības sniegšanu traumpunktos Priekules slimnīcā, Ludzas rajona slimnīcā, Saulkrastu slimnīcā, Rīgas 1.slimnīcā, Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā, Aizkraukles slimnīcā, Saldus medicīnas centrā, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, Rīgas rajona slimnīcā, Bauskas slimnīcā, Limbažu slimnīcā un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, padarot to pieejamu tikai darbdienās no pulksten 18 līdz 8, kā arī brīvdienās un svētku dienās 24 stundas diennaktī.

Pret "traumpuktu reformu" iebilda ārstniecības iestāžu vadītāji. Diskusijā iesaistījās arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, atzīstot to par ''lielāko muļķību'', jo traumas var gūt jebkurā diennakts stundā.

Atceltie grozījumi paredzēja valsts noslogotākā traumpunkta likvidēšanu TOS no 1.jūlija, pārceļot palīdzības vietu uz Austrumu slimnīcu, kura šādām pārmaiņām neesot gatava. TOS traumpunktā strādā ļoti pieredzējuši traumu speciālisti, tas aprīkots ar modernām diagnostikas iekārtām. Neatliekamā palīdzība te tiek sniegta vairāk nekā 16 000 pacientu gadā jeb vidēji 50 pacientiem diennaktī. Lēmums tika pamatots ar lietderīgāku naudas tēriņu un nepieļaujamu savstarpēju konkurenci valsts finansētajās slimnīcās.

Komentāri (19)

piziks 11.01.2011. 23.50

Īpaši nožēlojami bija lasīt šodien Lauku Avīzi — ne avīzes, bet “varoņu” sakarā, kur detalizēti varēja izsekot, ko nebija jēdzis Bārzdiņš un visi, kuri viņu MK atbalstīja, — īpaši, kad Bārzdiņu vadāja un apgaismoja “pāķi”/vienkāršie laucinieki Limbažos. Man gan aizdomas, ka viņam blakus vajadzēja vēl vienu “siltumnīcas pūšlu” baru.

+1
0
Atbildēt

0

mary75 11.01.2011. 14.08

Reizeem veselais sapraats uzvar pat Latvijaa.
Manupraat, ‘soreiz te lielaa meeraa ir Zatlera nopelns, ‘s’i nu ir taa sfeera, kur vi’n’s ir profesionaalis.
Bet, visa taa epopeja tikai paraada, kaadaa veidaa mums notiek t.s. “reformas”, cik taas ir nesagatavotas, nepaardomaatas, specialistu viedoklis pat netiek prasiits, domas mainaas ik pa stundai,
Ar nopietnaam un paardomaataam strukturalaam reformaam tam nav nekaada sakara.
Taap’ees arii ticiiba taam, iipa’si ZZS izpildiijumaa, cilveekiem nav.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu