Plāno samazināt ASV aizsardzības izdevumus • IR.lv

Plāno samazināt ASV aizsardzības izdevumus

11
Foto: EPA/LETA

Vašingtonas militārie tēriņi joprojām būs lielāki nekā sabiedrotajiem

Amerikas Savienoto valstu aizsardzības ministrs Roberts Geitss paziņojis, ka valsts militārie izdevumi tiks samazināti par 78 miljardiem dolāru, vēsta LETA-BBC. Par šo lēmumu gan vēl gaidāmas diskusijas politiskajā aprindās.

Neskatoties uz izdevumu samazinājumu, ASV jūras kājnieku korpuss un sauszemes spēki joprojām būs lielāki nekā tad, kad Geitss pirms četriem gadiem stājās ministra amatā, un Vašingtonas militārie tēriņi attiecībā pret IKP joprojām būs proporcionāli lielāki nekā jebkurai no tās lielākajām sabiedrotajām.

Vienlaikus pastāv bažas, ka sācis sarukt ASV militārais pārspēks pār strauji augošajām lielvarām, piemēram, Ķīnu. Ķīnas medijos pirms gaidāmās ASV aizsardzības ministra Geitsa vizītes jau publicēti viedokļi, ka Ķīnas armija nākotnē kļūs aizvien ietekmīgāka un varēs sacensties ar Savienotajām Valstīm, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Jau iepriekš izsludināti Pentagona iekšējās taupības pasākumi, kuru rezultātā paredzēts iegūt 100 miljardus dolāru, kas tiks novirzīti citām aizsardzības programmām, taču ceturtdien izziņoto izdevumu samazināšanu paredzēts īstenot, palēninot aizsardzības budžeta pieauguma tempu. Tomēr sagaidāms, ka izdevumu samazināšana bruņošanās programmām sastapsies ar sīvu Kongresa pretestību.

Lielāko daļu no 178 miljardu dolāru ietaupījuma paredzēts iegūt, iegrožojot administratīvās izmaksas, optimizējot organizāciju un samazinot personālu. Paredzēts, ka Pentagona budžets 2012.gadā būs 553 miljardi dolāru jeb aptuveni 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Nākamajos gados izdevumu palielināšanās tempu iecerēts pakāpeniski mazināt, 2016.gadā saglabājot 2015.gada izdevumu līmeni.

ASV aizsardzības izdevumi strauji pieauga, pateicoties karam Irākā un Afganistānā. Politikas vērotāji paredz, ka iecerētie taupības pasākumi kļūs par asu diskusiju priekšmetu, jo daži politiķi uzskata, ka tie nav pietiekami, savukārt citi apgalvo, ka tie ir pārāk drakoniski.

Starp svarīgākajām bruņojuma programmām, no kurām iecerējis atteikties Pentagons, ir desanta amfībiju EFV un raķešu zeme-gaiss programma. Geitss izturas skeptiski pret lielu kaujas mašīnu – EFV un tanki – turpmāko lomu modernajā karadarbībā. Nākamo trīs līdz piecu gadu laikā paredzēts samazināt arī daudzfunkcionālo triecienlidmašīnu "F-35" pasūtījumu. Tomēr iecerētā bruņojumu programmu apcirpšana varētu izsaukt to kongresmeņu pretestību, kuru vēlēšanu apgabalos atrodas ieroču ražošanas uzņēmumi.

Komentāri (11)

Aivars Krauklis 07.01.2011. 17.17

„…Lielāko daļu no 178 miljardu dolāru ietaupījuma paredzēts iegūt, iegrožojot administratīvās izmaksas, optimizējot organizāciju un samazinot personālu…”-!!! Tieši tas, ko nekādi nespēj izdarīt mūsu valdība, lai sakašātu nieka 50 miljonus vietējā valūtā.

+2
-1
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 07.01.2011. 15.55

to KRUSTTEVS
Kāpēc gan mūsu svēto zemi vēl bradā dolgopolovi, plineri, koreni, ja jau mums ir tik braši antižīdi, kā tu?

+1
0
Atbildēt

1

    janazakovica > raimonds_bossltd 07.01.2011. 16.15

    jebkurs kars prasa resursus..un komandu kaa spilgerga filmaa Minhene.kur tani laika tikai par sesu no vienpacmit cilveku likvidesanu mosad iztereja 2 milj dolaru kas tagat butu kadi 20-25 milj..

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

kdaljajev 09.01.2011. 17.33

Amerikāņi sāk saprast,ka pārāk aizrāvušies ar demokrātijas eksportu.Galvenais ienaidnieks nomira dabiskā nāvē.Pašreizējās Krievijas augšējie slāņi integrējušies Rietumu virzienā.Pašiem savas problēmas arī pieaug.Dažu diktatoru dēļ nav vērts tērēt tik lielus līdzekļus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu