ES liegs iebraukšanas vīzu Lukašenko • IR.lv

ES liegs iebraukšanas vīzu Lukašenko

16
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko preses konferencē Minskā 2010.gada 20.decembrī. Foto: AFP/LETA

Vīzu liegums varētu skart vairāk nekā 100 Baltkrievijas amatpersonas

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts paziņojis, ka Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko un desmitiem šīs valsts amatpersonu, kuras atbildīgas par protestētāju piekaušanu un aizturēšanu pēc prezidenta vēlēšanām demonstrācijā Minskā, tiks liegtas vīzas iebraukšanai Eiropas Savienībā (ES), vēsta aģentūra BNS.

"Mums jāievēro mūsu iepriekšējās politikas loģika. Pēdējā laikā, kad [Baltkrievijā] vairs nebija politieslodzīto, tika sperti pozitīvi soļi. Tagad ir daudz vairāk ieslodzīto, un tie, kas piedalījās notikušajās akcijās, un tie, kas sadarbojās, atkal tiks iekļauti sarakstā [par ES vīzu aizliegumu]," Bilts teicis telefonintervijā ES ziņu portālam "EUObserver". "Manuprāt, ir ļoti iespējams, ka viņš bija iesaistīts šajos notikumos," Bilts teica, atbildot uz jautājumu, vai arī Lukašenko tiks liegta ES vīza.

ES valstu vēstniecības Minskā sākušas gatavot amatpersonu sarakstu, kas piektdien Briselē tiks izskatīts dalībvalstu Politikas un drošības komitejas sēdē. Avots ES diplomātiskajās aprindās atzinis, ka sarakstā jau patlaban ir vairāk nekā 100 cilvēku.

Vairākas ES dalībvalstis, piemēram, Čehija, aicina nākamajā nedēļā sasaukt ES ārlietu ministru ārkārtas tikšanos, lai apstiprinātu šo sarakstu, bet Vācija un Zviedrija iesaka sagaidīt 31.janvārī paredzēto ES ministru sanāksmi.

Bilts paskaidrojis, ka ES reakcija nebūs tikai vīzu aizliegumi. "Lielas ekonomiskās palīdzības sniegšana noteikti uz kādu laiku tiks atlikta," viņš piebilda, runājot par ES pirms vēlēšanām piedāvāto ekonomisko palīdzību 3 miljardu eiro (2,1 miljarda eiro) apmērā, kas tika piedāvāta nākamajiem trijiem gadiem.

Tiek apsvērti arī citi pasākumi: ar Baltkrievijas iestādēm saistītu ES projektu apturēšana; Baltkrievijas izslēgšana no ES Austrumu partnerības sanāksmēm, tostarp no maijā gaidāmā ES un sešu bijušo padomju republiku samita; palielināt palīdzību Baltkrievijas iedzīvotājiem, piemēram, atbalsts Eiropas Humanitārajai universitātei Viļņā, Baltkrievijas bēgļu skolai; aicinājums ES dalībvalstīm vienoti samazināt vīzu nodevu Baltkrievijas jauniešiem, studentiem, skolotājiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

19.decembra vakarā, kad Baltkrievijā bija beigušās prezidenta vēlēšanas, galvaspilsētā Minskā notika opozīcijas demonstrācija, kuru vardarbīgi apspieda milicijas specvienība OMON. Demonstrācijas laikā tika aizturēti vairāk nekā 600 cilvēku, tostarp septiņi prezidenta amata kandidāti. Par vēlēšanu uzvarētāju atzina līdzšinējo valsts vadītāju Aleksandru Lukašenko, bet Rietumvalstu vadītāji pauda bažas par šo vēlēšanu demokrātiskumu.

2006.gadā, kad pēc prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā notika līdzīgi, bet ne tik vardarbīgi protesti, ES ieviesa vīzu aizliegumu Lukašenko un vēl 40 amatpersonām. 36 no viņiem aizliegums tika atcelts 2008.gadā pēc tam, kad tika atbrīvoti vairāki politieslodzītie.

Komentāri (16)

lno 28.10.2015. 14.29

Otto Ozols: Meli, augstprātība, liekulība, dubultmorāle – zaķīgā Vienotība http://www.delfi.lv/news/comment/comment/otto-ozols-meli-augstpratiba-liekuliba-dubultmorale-zakiga-vienotiba.d?id=46642833

+5
-1
Atbildēt

0

mary75 04.01.2011. 14.30

Atbalstāms solis, Batjka nu ir pārkāpis visas robežas.
Bet, politiskā loģika, ja tikai nepieturas pie dubultstandartiem, liktu to pašu izdarīt arī ar Krievijas augstām amatpersonām.
Un arī iesaldēt to banku kontus.
Tas būtu vienīgais veids, kā piespiest Krieviju rīkoties civilizēti.
Nav vairs Staļina laiki, visiem bērni, radi, īpašumi, konti Eiropā, un to viņi zaudēt negribēs, lai kādas muļķības par savu patriotismu nestāstītu 70% lohu, kas viņus atbalsta.

+6
-3
Atbildēt

2

    Edmunds Zālīte > mary75 05.01.2011. 14.33

    ES nav tik traki, lai kostu lācim kājā. Krievija to tā vienkārši neatstātu. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 04.01.2011. 16.11

    to dzeris49
    Ņemcovs jau izteica tādu aicinājumu, tagad sēž uz “sutkām”

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

moonlight 28.10.2015. 00.55

autoram

Kā tur ar Meļņika un Zaharjina apteksni, Putina smegmas feinšmekeru?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu