Skandāls Igaunijā • IR.lv

Skandāls Igaunijā

32
Edgars Savisārs. Foto: Baiba Aprāne, LETA
Askolds Rodins

Savisārs stiepies pēc Krievijas naudas

Bija zināms, ka 1.janvārī par Igaunijas valūtu kļūs eiro. Nebija zināms, ka Ziemsvētku priekšvakarā Igaunijā izraisīsies smags politiskais skandāls. Saskaņā ar Drošības policijas (DP) publiskotajiem materiāliem, ilggadējais Centra partijas līderis un Tallinas mērs Edgars Savisārs tiek turēts aizdomās par mēģinājumu saņemt naudu no Krievijas, konkrēti no akciju sabiedrības “Krievijas dzelzceļi” (KDz).

Savisārs vairākārt ticies ar KDz prezidentu Vladimiru Jakuņinu, bijušo čekistu un Krievijas premjerministra Vladimira Putina komandas cilvēku. Pēc Savisāra versijas, runāts par materiālo palīdzību Svētā Andreja Pirmdzimtā fondam, kas Tallinas tuvumā sācis būvēt pareizticīgo dievnamu. DP apgalvo, ka ir pamats uzskatīt: runāts ne tikai par topošo dievnamu, bet arī Centra partijas finansēšanu. 6.martā Igaunijā paredzētas parlamenta vēlēšanas, un priekšvēlēšanu kampaņai vajadzīga nauda. Tāpat kā Latvijā, arī Igaunijā likumdošana aizliedz politiskajām partijām saņemt finansējumu no ārzemēm.

DP publiskotā ziņojumā teikts, ka Savisārs ir “Krievijas ietekmes aģents” un “drauds nacionālajai drošībai”. Runa ir par palielu naudu – trim miljoniem eiro. Krievija esot bijusi ar mieru piešķirt pusi no prasītā. Trešajai daļai šīs summas vajadzēja “atnākt” skaidrā naudā.

Savisārs visas viņam adresētās apsūdzības noliedz un apgalvo, ka DP rīkojas pie varas esošo labēji centrisko partiju interesēs. Šajā ziņā Savisārs neatšķiras no Latvijas politiķiem – visās ķibelēs vaino politiskos konkurentus.

Centra partija nostājusies sava līdera pusē. Centristu parlamenta frakcija un Tallinas pilsētas sapulces frakcija, kā arī partijas provinču nodaļas paudušas atbalstu Savisāram. Savukārt Savisārs paziņojis, ka negrasās atkāpties no amatiem un turpinās politisko darbību. Tiesa, partijas vadības līmenī pieņemts lēmums izveidot īpašu izmeklēšanas komisiju, kas izpētīs DP izvirzītās apsūdzības un ar tām saistītos apstākļus. Tās darbības rezultāts tiek solīts jau otrdien, un no komisijas slēdziena, visticamāk, ir atkarīgs, vai Centra partija saglabās vienotību, vai arī sašķelsies.

Viena šķelšanās jau ir notikusi. Tallinas pilsētas sapulcē vairākuma koalīciju pametuši “centristu” sabiedrotie – sociāldemokrāti. Viņi to nosaukuši par atbildi Tallinas pilsētas sapulces centristu frakcijai, kas, kā minēts, pauda atbalstu Savisāram. “Mums žēl, ka “centristi” nespēja pieņemt valstsvīru cienīgu lēmumu,” pausts sociāldemokrātu paziņojumā.

Jāteic, ka diezgan vētraini uz notikušo reģējušas augstas Krievijas amatpersonas. Valsts Domes Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Kļimovs (“Vienotā Krievija”) paudis,: “Ja viņi tur turpinās huligāniskas darbības, tas būs strupceļš. (..) Igaunijā ne tuvu ne visi un ne vienmēr seko saprāta balsij, turklāt Jakuņins ir piesardzīgs cilvēks.” Viņš arī neskopojas ar padomu Igaunijai – vairāk rūpēties par valsts ekonomiskā stāvokļa nostiprināšanu.

Jāpiebilst, ka Igaunijas Centra partija parakstījusi sadarbības līgumu ar “Vienoto Krieviju”. Līdzīgu tam, kurā fiksētas “Vienotās Krievijas” sadarbības saiknes ar kādu Latvijas politisko partiju. Arī parlamentā opozīcijā sēdošu.

Visticamāk, Igaunijā gaidāmi tiesu darbi. Runāt par Savisāra “politisko pasūtīšanu” ir diezgan muļķīgi. Pie varas esošajām labēji centriskajām partijām izdevies visai sekmīgi (kaut vai uz Latvijas fona) izstūrēt valsts kuģi cauri ekonomiskajai krīzei, un jau tas vien nodrošinās vēlētāju balsis. Un brīnumi šoziem Igaunijā diezin vai gaidāmi. Turklāt, ja būtu dūmi bez uguns, sociāldemokrāti diezin vai atteiktos no varas (dalītas, tomēr varas) galvaspilsētā. Arī DP augstākās amatpersonas diezin vai izrādīsies pašnāvnieki: tik nopietnas apsūdzības nemēdz izteikt tikai uz pieņēmumu pamata.

Pirms 20 gadiem Savisārs Igaunijā bija apmēram tas pats, kas Dainis Īvāns Latvijā. Savisārs arī pēc Igaunijas valstiskās neatkarības atjaunošanas prata saglabāt politikas smagsvara statusu. Ar šo skandālu, iespējams sāksies viņa politiskais noriets.

Komentāri (32)

ievuliitis 25.12.2010. 03.38

Izskatās, ka pretstatā Latvijas DP, Igaunijas DP patiešām strādā, nevis – imitē darbību.

+18
-2
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > ievuliitis 25.12.2010. 14.01

    Kamēr Soross,Geits vai SVF šponsorēs Latvijas demokrātus,tikmēr varam būt droši?

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ievuliitis 25.12.2010. 18.25

    Prieks, jo Pestītājs ir Ziemsvētkos dzimis! – un sirds mierīga par Vienotības politiķiem, kas no dr.Sluča vairs dāvinājumus nepieņems.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > ievuliitis 28.12.2010. 15.13

    Ir gadījumi, kad Latvijas DP strādā – nu nekādi nespēju aizmirst slavenās operatīvās darbības ar Rēzeknes tantuku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 25.12.2010. 14.53

    Es īsti nesapratu – par ko sāpe?
    Par to, ka “Soross,Geits vai SVF” nesponsorē DP vai par to, ka Maskavas baroti ļaudis ir piemērotāki valsts pārvaldē? Kā arī, protams, demokrātijas mācībstundās:))

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

lebronj2356 24.12.2010. 12.30

Latvijā soglasņiki, Igaunijā arī kas tāds nepieciešams. Vienīgā starpība ir tā, ka igauņi par to saceļ traci un ceļ gaismā, bet pie mums gļēvi cenšas neko nedarīt un smaidīt, kā iekāpušam sū..os ! Plus vēl Kažociņš palobē SC valdībā – sak’ 20 gadus no vietas jau nevarēs latvieši vien….

+15
-2
Atbildēt

0

kdaljajev 24.12.2010. 11.59

Mūsu politiķi arī stiepjas,dažš labs ir aizstiepies.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu