Zatlers: mazākumtautības Latvijā dzīvo ļoti labi • IR.lv

Zatlers: mazākumtautības Latvijā dzīvo ļoti labi

27
Latvijas prezidents Valdis Zatlers Maskavā tiekas ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu. Foto: EPA/LETA

Apspriež ātrgaitas dzelceļa būvi starp Rīgu un Maskavu, cerot uz ES finansējumu

Mazākumtautību pārstāvji, tostarp krievi, Latvijā dzīvo ļoti labi, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, intervijā Krievijas telekanālam "Rossija 24" sacījis Valsts prezidents Valdis Zatlers, vēsta aģentūra BNS.

Atbildot uz jautājumu par krievvalodīgo stāvokli Latvijā, prezidents norādīja, ka "pareizāk būtu teikt krievi", nevis krievvalodīgie. "Viņi dzīvo labi. Latvija ir no tām valstīm, kas lielu uzmanību pievērš mazākumtautībām. Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, mazākumtautības Latvijā dzīvo pat ļoti, ļoti labi," uzsvēra Zatlers.

Viņš norādīja, ka Latvijā ar 2,3 miljoniem iedzīvotāju valsts finansē izglītību astoņās valodās. "Mums ir ne tikai krievi, bet arī baltkrievi, ukraiņi, poļi, lietuvieši un igauņi. Salīdzinot statistiku 1935.gadā un mūsdienās, krievu ir kļuvis trīs reizes vairāk – no deviņiem līdz 28%. Attieksme pret viņiem vienmēr ir bijusi nopietna," stāstīja valsts galva.

Prezidents atgādināja arī par viņa paspārnē izveidoto Mazākumtautību padomi, kura apspriež un risina mazākumtautību problēmas. Intervija telekanālam "Rossija 24" sniegta Rīgā, pirms Zatlers devās vizītē uz Krieviju.

Savukārt starp lietišķajiem tematiem Latvijas delegācija Maskavā apspriedusi ātrgaitas dzelceļa būvi starp Rīgu un Maskavu līdz 2018.gadam, kad Krievijā notiks Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs futbolā, ziņo aģentūra LETA.

Šajā projektā līdz šim noticis darbs tehniskā līmenī, un tas būtu jāveido kā Eiropas Savienības (ES) un Krievijas projekts, kam varētu piesaistīt ES līdzekļus, žurnālistiem sacīja satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS). Viņš atturējās prognozēt, kādas varētu būt projekta izmaksas.

Pēc ekonomikas ministra Arta Kampara (''Vienotība'') teiktā, runa ir par paralēlu sliežu izveidi. Krievijas puse prognozējot, ka tās varētu maksāt astoņus miljardus ASV dolāru (4,2 miljardi latu). Arī Krievijas puse kā iespējamo finansējumu min ES līdzekļus un solījusi par to runāt ar Eiropas Komisijas un ES dalībvalstu vadītājiem. Latvijai gan šāda summa būtu ''piecu gadu kohēzijas nauda'', un to nevar investēt vienā projektā, vērtēja Kampars.

Zatlers otrdien pirms došanās uz Sanktpēterburgu Maskavā tiekas ar Krievijas galvaspilsētas mēru  Sergeju Sobjaņinu. Ar viņu ticies arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, vēsta BNS/Interfax. Abi galvaspilsētu vadītājis vienojušies saglabāt un pilnveidot esošo pragmatisko sadarbību.

Latvijas prezidents kā velti Krievijas kolēģim Dmitrijam Medvedevam uzdāvinājis Evijas Upenieces veidotu skulptūru, savukārt kaimiņvalsts premjerministrs Vladimirs Putins dāvanā saņēma hokeja kluba "Dinamo Rīga" kreklu un Andra Vēža veidotu trauku servīzi, vēsta Nozare.lv.

Latvijas Radio vēsta, ka mainījies arī Krievijas mediju ziņojumu tonis – lai arī par Latvijas prezidenta vizīti nav ziņots laikrakstu pirmajās lapās, par to vēstīts neitrāli vai vietām pat pozitīvi.

Komentāri (27)

Kaspars Špūle 21.12.2010. 17.15

Zatlera kungs!
Mūs drīzāk interesē, kā ar vilcienu bez pārsēšanās tikt uz Berlīni un tālāk Eiropā, nevis uz Maskavu.
Varbūt labāk aizbrauciet uz Vāciju un parunājiet par to ar Merkeli.

+6
-2
Atbildēt

3

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 21.12.2010. 17.37

    Lasīju, ka krievi kopā ar vāciešiem plānojot būvēt dzelzceļa līniju cauri Polijai (Maskava-Berlīne), pa kuru kursēšot ātrgaitas vilcieni uz magnētiskā spilvena. Tad jau brauksim uz Berlīni caur Maskavu. Diemžēl, atkal ar pārsēšanos :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > Kaspars Špūle 22.12.2010. 07.53

    Mani visvairāk nokaitināja Kampara teksts, ka krievi runās ar ES “augstākajiem vadītājiem”.
    =
    Vilciena projekts drīzāk izklausās pēc vēlmes iešņaukt kādus fondus. Nav izprotama jēga.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Kaspars Špūle 21.12.2010. 17.18

    Eiroopaa mees esam , bet tikai ar krievu dzelzceļu … varbuut tomeer paariet atpakaļ uz mierlaika sliežu platumu

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

ierados 21.05.2015. 09.06

“…kur vēl valda smagos noziegumos apsūdzēto iegribas, kur postpadomju nomenklatūra shēmo un vājina…”

Mēs par viņiem balsojam katrās vēlēšanās. Mēs paši esam nojūgušies! Un notiks, kam jānotiek. Jo tikai Minhauzens izvilka sevi ar visu zirgu no purva. Mums vajadzīgs Minhauzens!

+4
0
Atbildēt

3

    ierados > ierados 21.05.2015. 11.03

    Esi jau tikpat godīgs, cik izliecies. Nosauc arī savus mīluļus deģenerātus. Kuri ap trubām niekojas ar zaļo krāsu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > ierados 21.05.2015. 09.24

    Jā…Latvijas ceļš -Tautas partija-Vienotība+ZRP…vērojama degradācija.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > ierados 21.05.2015. 11.17

    Tie jau tikai taisās kļūt par varas partiju,kā biedrs Brigmanis mums pastāstīja.Tad arī varēsim novērtēt rezultātus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 21.12.2010. 14.52

tas jau izklausas pec bailigas taisnosanas vai atskaitisanas..paverojot konkursu jauno vilni paliek skaidrs kadas vai kadu tautibu cilveku rokas ir sakoncentreti lieli finansu lidzekli

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu