“Nekā personīga”: Ogres tiesa – maksātnespējas paradīze • IR.lv

“Nekā personīga”: Ogres tiesa – maksātnespējas paradīze

12
Lita Krone, LETA

Ogres rajona tiesas priekšsēdētāja darba laikā atpūšas Kanāriju salās

Ogres rajona tiesa šogad saņēmusi turpat trešdaļu no visām maksātnespējas lietām Latvijā un tās skata tikai viens tiesnesis, svētdien vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”. Raidījums arī atklājis, ka vairākas dienas pirms atvaļinājuma sākuma uz ārzemēm devusies tiesas priekšsēdētāja Maija Vētra.

Tiesu informatīvās sistēmas statistika apliecina, ka no šogad Latvijas tiesās saņemtajiem 204 maksātnespējas pieteikumiem Ogrē nonākuši 62 – gandrīz trešā daļa. Turklāt tās gandrīz vienmērizskata viens un tas pats tiesnesis – Dainis Plaudis. “Parex banka” vērsusies tieslietu ministrijā, jo šādu tiesas darbu sauc par neobjektīvu. Lietas tiesnešiem būtu jāiedala pēc nejaušības principa, bet Ogrē tā nenotiekot.

Kopumā Ogres rajona tiesā strādā seši tiesneši. Pēc kolēģu stāstītā, Dainis Plaudis īpaši specializējies maksātnespējas lietās un tāpēc viņi lietu sadalē neko nosodāmu nesaskata, vēsta raidījums. Tikmēr pirms mēneša Augstākā tiesa atcēla Plauža spriedumu būtisku tiesu normu pārkāpumu dēļ.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs, izvērtējot notikumus Ogrē, secina, ka tiesnešu vide ir pārāk noslēgta – viņi viens otru pasargā no soda. Tāpēc jādomā vai nebūtu laiks veidot jaunu institūciju, kas sodītu tos tiesnešus, kuri to būtu pelnījuši.

Ogrē maksātnespēja pasludināta vismaz 12 cilvēkiem, kuru lūgumus noraidījušas tiesas citos rajonos. Lai pēc piekritības nonāktu Ogrē, pieteikumu iesniedzējiem bija jādeklarē dzīvesvieta Ogres rajonā. Arī uzņēmējs Gunārs Ķirsons kopš oktobra formāli kļuvis par Ķeguma novada iedzīvotāju.

Tomēr Ķeguma novada īpašumā “Stūri”, kas Ķirsonam pieder jau sešus gadus, vienīgā ēka ir mazs koka namiņš Daugavas krastā. Kaimiņi Ķirsonu pa gabalu dažas reizes varbūt redzējuši, kad viņš te uz brīdi ieskrējis. No intervijas, lai paskaidrotu, kāpēc maksātnespēju viņš grib skatīt tieši Ogrē, Ķirsons atteicās. Uzņēmums “LIDO” paudis, ka tā īpašnieks deklarējis dzīvesvietu Ķeguma novadā, jo tas ir viņa vienīgais personīgais nekustamais īpašums.

Nākamnedēļ Ogres rajona tiesa skatīs Ķirsona maksātnespējas pieteikumu. Uzņēmējs šonedēļ paziņoja, ka “uz privāto bankrotu gājis speciāli, lai piecus gadus viņu liktu mierā”. Ķirsona parādus 2,4 miljonu latu apmērā garantējusi arī valsts.

Tikmēr raidījuma veidotāji atklājuši, ka Ogres rajona tiesas priekšsēdētāja Maija Vētra vairākas dienas pirms atvaļinājuma sākuma jau atradusies ārzemēs, Tenerifē. Kaut arī tiesnese Tieslietu ministram atvaļinājumu lūgusi no pirmdienas, 6.decembra, darbā viņas vairs nebija piektdien, 3.decembrī. Telefona sarunā ar žurnālistiem Vētra atrunājusies ar slikto dzirdamību un nepaskaidroja, kāpēc darba laikā atrodas ārzemēs. No brīvdienām tiesnese atgriezīšoties vien piektdien, 10.decembrī, kaut arī atvaļinājums ilgst tikai līdz ceturtdienai, vēsta raidījums.

Komentāri (12)

Janka, Janic 06.12.2010. 03.46

…pagaidaam notiesaati vien paaris tiesnešu , Taalere viena no tiem , sodiita par kukuļņemšanu , kas zin cik to taadu visaa valstii , mazaa valstii tiesu ķeeķis iipaši biistams , viņi viens otru nenodos un vienmeer aizstaavees , vai Štokenbergs buus šii puužņa aardiitaajs??? Veelu veiksmi !!

+7
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 06.12.2010. 12.09

Tieši šādu tiesnešu dēļ es esmu par valdības iecerēto tiesnešu atalgojuma sistēmu – kāpēc tiesnešiem, kuri muļļā lietas, kuri piespriež maigākus sodus, kuri ir negodīgi utt., būtu jāsaņem ļoti labas algas?

+5
0
Atbildēt

0

maris 06.12.2010. 10.02

Korupcija.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu