Lācis noliedz baumas par KNAB krimināllietu • IR.lv

Lācis noliedz baumas par KNAB krimināllietu

32
10.Saeimas deputāts Visvaldis Lācis (VL-TB/LNNK). Autore - Lita Krone, LETA

Birojs gaidīs VL-TB/LNNK Revīzijas komisijas slēdzienu un partijas rīcību

Izskanējušās baumas par krimināllietas sākšanu pret Saeimas deputātu Visvaldi Lāci (VL-TB/LNNK) saistībā ar viņa meitas nodarbināšanu deputāta palīga amatā nav patiesas, aģentūrai LETA apgalvoja Lācis.

Tam apstiprinājumu Lācis guvis, pirmdien personīgi ierodoties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un tiekoties ar KNAB priekšnieka vietnieku Alvi Vilku. Lāča ierašanos KNAB apstiprinājusi arī KNAB preses sekretāre Ieva Karlsberga.

Lācis norādīja, ka viņš divas reizes saistībā ar šo lietu sodīts administratīvi – vienreiz ar 100, otrreiz ar 200 latu sodu – un, viņaprāt, nekā noziedzīga neesot izdarījis.

Deputāts aģentūrai LETA skaidroja, ka pārkāpumus savā rīcībā nesaskata, jo meita viņam esot ļoti laba palīdze un ar atbilstošu izglītību. "Kāds būtu ieguvums, ja šajā amatā strādātu cits cilvēks un mana meita paliktu bez darba?" jautāja Lācis.

Viņš norādīja, ka darba attiecības neuzskata par mantiskām attiecībām, jo tās, viņaprāt, esot tikai "cilvēciskas attiecības". Viņš piebilda, ka 19 no 27 Eiropas Savienības valstīm deputāti radiniekus drīkst pieņemt par palīgiem un tur neviens nekā nosodāma nesaskatot.

Trešdien 24.novembrī Visvalža Lāča rīcības atbilstību politiskajai ētikai un nacionālās apvienības mērķiem skatīs apvienības VL-TB/LNNK Revīzijas komisija. KNAB gaidīs šīs komisijas slēdzienu un partijas rīcību.

Trešdien Revīzijas komisija vērtēs arī VL biedra Jāņa Iesalnieka izteikumus virtuālajā telpā. Deputāts tajā lietojis jēdzienu “inteliģentais antisemītisms”, pēc kā VL-TB/LNNK tikusi vainota antisemītismā, un šī informācija kalpojusi par iemeslu apvienības atstāšanai opozīcijā.

Uz iespējamu interešu konfliktu svētdien norādījis LTV raidījums "de facto" sižetā par 10.Saeimas deputātu palīgiem, kuri bieži vien ir pašu deputātu vai viņu kolēģu radinieki. 2007.gadā KNAB jau vairākkārt atzinis, ka tas ir likuma par interešu konflikta novēršanu pārkāpums un neapšaubāms ētikas normu pārkāpums.

Jau ziņots, ka pēc VL sūdzības Revīzijas komisijā tika skatīts jautājums par TB/LNNK biedra Emīla Jakrina atbilstību partijas biedra amatam. Pēc komisijas ierosinājuma TB/LNNK valde Jakrinam izteica brīdinājumu.

Komentāri (32)

Dancis 23.11.2010. 09.33

1.Naudas lietas. Neaizmirsīsim, ka deputāta palīgs tiek algots par nodokļu maksātāju naudu, tātad arī par manu naudu. Neredzu saikni starp tautas dotu mandātu deputātam atrasties Saeimā un deputāta meitas ieņemto palīga amatu. Man kā nodokļu maksātājam nav ne mazākās patikšanas algot deputātam meitu par deputāta palīgu, jo nav pārliecības, ka meita ir labākais kandidats, ko varētu algot.
Ievērojot izskanējušo informāciju, ka minētais deputāts ir paradis pieprasīt un izmantot maksimālo kompensācijas apmēru par dzīvokļa īri un dzīvokli ir īrējis no savas meitas, deputāta argumentiem vienkāršī neticu.

+7
-1
Atbildēt

0

Dancis 23.11.2010. 09.40

2. Uzticamības persona. Daži komentētāji saka, ka meita kā palīgs ir uzticama tēvam, nepārdos, būs vienmēr pa rokai, utt.
Interesanti būtu zināt, vai tautas priekšstāvja rīcībā pienākumu izpildē varētu būt tāda informācija, kas nav publicējama(nopludināma), būtu slepenojama, kā arī nav diskutējama Saeimā. Vairāk gan šķiet, ka šādi argumenti ir vienkārši piemeklēti, jo deputāta rīcībia attaisnojuma nav.
Deputātam vēlētāju labā jādarbojas maksimāli atklāti un taisnprātīgi. Nevar būt citāda pārstāvniecība. Shēmu bīdīšanai vai astoņkāju darbībai jāpaliek pagātnē.

+7
-1
Atbildēt

0

Dancis 23.11.2010. 09.51

3. Interešu konflikts.
Visiem deputāta Lāča aizstāvjiem paskaidroju, ka interesū konflikts jau slēpjas apstāklī, ka deputāta radinieku mantiskās intereses (saņemt atalgojumu) ir saistītas ar deputāta spēju ietekmēt šīs personas iespējas saņemt šo atalgojumu.
Papildus deputāts nevar objektīvi novērtēt sava palīga(lasi,meitas) darbību deputāta palīga amatā, ja meita darbojas nevis kā profesionālis, bet vienkārši kā meita.
Arī deputāta palīgam (lasi, meitai) pastāv risks atsevišķos gadījumos kādu subjektīvu(ģimenisku, ētisku) iemeslu dēļ vēlme (nevar uzdrošināties), piemēram, neziņot deputātam (tēvam) par vēlētāju nosodījumu, negatīvu viedokli par deputāta darbību.
Varbūt deputāta palīgs šobrīd nestāsta deputātam, ka vēlētājs nosoda radinieku algošanu, un Lācis nemaz nelikas ne zinis par šādu situāciju.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu