Rimšēvičs: LB algām jākonkurē ar privāto finanšu sektoru • IR.lv

Rimšēvičs: LB algām jākonkurē ar privāto finanšu sektoru

20
LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Foto; Lauris Vīksne, F64

Mazāks atalgojums LB vadītājam var draudēt ar maksātnespēju, brīdina pietiek

Latvijas Banka (LB) nekad un nekādā veidā neiejauksies valsts amatpersonu algu apmēru noteikšanā, bet tās darbinieku algām ir jābūt konkurētspējīgām ar komercbanku sektorā līdzīgus pienākumus pildošo cilvēku atalgojumu. Tā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru teicis LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs, ziņo Diena.lv.

Savukārt portāls pietiek.com vēsta, ka Rimšēvičam valdošās koalīcijas nodoms samazināts viņa algu līdz 2800 latiem var nozīmēt maksātnespēju, jo šādi oficiālie ienākumi par 1200 latiem atpaliek no viņa ikmēneša kredītmaksājuma par 245 kvadrātmetru apartamentiem Jūrmalā.

Rimšēvičs uzskata, ka runas par algu samazināšanu centrālajā bankā varētu būt izdevīgas cvilvēkiem, kuriem nepatīk, ka iestāde pauž neatkarīgus viedokļus. "Mums ir nepieciešami speciālisti, kuri spētu pārvaldīt četrus miljardus latu starptautiskajos tirgos," uzsver LB vadītājs. LB vienmēr esot rūpējusies, lai atalgojums tajā nebūtu lielāks nekā komercbanku sektorā strādājošajiem – banka vienmēr centusies to noturēt 70-80% līmenī. LB nesaņemot finansējumu no valsts budžeta, turklāt pēdējos gados bijusi viena no lielākajām nodokļu maksātājām Latvijā.

Paša LB prezidenta atalgojums ir 6000 latu mēnesī, turklāt tas pēdējo divu gadu laikā esot samazinājies par 40%, bet visā LB algas vidēji kritušās par 33%. Jautāts par savām parādsaistībām, kuras nevarēs segt, ja alga tiks vēl samazināta, Rimšēvičs paudis, ka cilvēkam, nākot uz darba vietu, tiek noteikts atalgojums, ar kuru viņš rēķinās, un neesot pareizi, ja tas pēkšņi tiek samazināts par 50%, vēsta Diena.lv. Viņaprāt, nevarot LB darbiniekiem maksāt tādas pašas algas kā valsts budžeta iestādēs, jo to darbinieku pienākumi esot pārāk atšķirīgi.

Par LB prezidenta algas pielīdzināšanu Latvijas lielākās kapitālsabiedrības ''Latvenergo'' valdes priekšsēdētāja atalgojumam – 2800 latu mēnesī – pēc stāšanās amatā ieminējās tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (''Vienotība'', SCP). Jau vēstīts, ka LB pārsūdzējusi pirmās instances tiesas lēmumu, ar kuru tai uzlikts par pienākumu atklāt savas vadības saņemtās algas pēc nodokļu nomaksas.

Kā secina pietiek.com, pēc Rimšēviča amatpersonas deklarācijas pērn viņš pēc nodokļu nomaksas mēnesī vidēji varētu būt saņēmis ap 5500 latiem. Viņš nav nosaucis summu, kas ik mēnesi jāmaksā par 2008.gadā par 750 tūkstošiem eiro (514 tūkstošiem latu, teju 2100 latu kvadrātmetrā) iegādāto Jūrmalas dzīvokli, taču deklarācijā norādīts dzīvokļa iegādei ņemtais 630 tūkstošu eiro kredīts. Tagad publisko datu bāzu informācija rāda, ka ik mēnesi Rimšēvičam pamatsummas un procentu maksājumos Hipotēku bankai aiziet 4400 eiro jeb ap 3100 latu.

Jau šogad, kad septembrī Rimšēviča mēnešalga pirms nodokļu nomaksas bija 4565 lati, bet augustā – 3526 lati, LB prezidenta oficiālie ienākumi pēc nodokļu nomaksas ne vienmēr sedza mēneša kredītmaksājumu par dzīvokli, secina pietiek.com.

Saskaņā ar Rimšēviča amatperonas deklarāciju, 2009.gadā viņš par darbu LB saņēmis kopā 97 677 latus, 2008.gadā – 126 518 latus. Pagājušā gada beigās LB prezidents bija uzkrājis 3000 latus, 3000 eiro un 500 ASV dolārus.

Komentāri (20)

viestarts_vidins 15.11.2010. 17.52

Nu šai gadijumā domājams būtu labāk izmantot iespēju paklusēt un neuzkurināt nevajadzīgi šo lietu, jo ir pietiekami daudz cilvīšu, kuriem Ls2800 alga jau liekas ārpus mūsu galaktikas esošs lielums! Šī vētrainās darbības imitācija var nākt tikai pašam Štokijam un SCP par sliktu un beigties ar matemātisku darbību 55-4+8=59!

+4
-1
Atbildēt

0

Agnese Lûse 15.11.2010. 21.26

Man tikai besī LB prezidenta dubultmorāle,Dombrovskim un sabiedrībai nenogurdinoši saka ka jāvelk josta vēl ciešāk labākas nākotnes vārdā,bet kad pašam jāsavelk josta ciešāk,tā uzreiz tiek piesaukta LB neatkarība,profesionālisms utt.
Protams citu jostas ir vieglāk pievilkt nekā sava josta..

+3
-1
Atbildēt

0

buchamona 15.11.2010. 19.52

Shis nu tieshaam ir pietiek com. stilaa un liimenii info pasniegshanas veids, ceru, ka IR vnk samiseejaas. Ceru, ka neieraudziisim vairs atsauces uz Lapsas portaalu:) Raksts sastaadiits taa, lai lasiitaajs nevar nenonaakt pie secinaajuma, ka Rimshevica kreditsaistiibas ietekmee bankas darbinieku algas :) Bet par algaam LB Rimshevicam taisniiba. LB algaam ir jaabuut konkureetspejigaam ar komercbankaam. Shii LB bankas konkurentspeeja ir tieshaa meeraa saistiita ar LV droshiibu

+2
-1
Atbildēt

2

    snjuu > buchamona 16.11.2010. 02.53

    “pietiek” līmenis ir diezgan augsts, piem., būtiski “augstāks” par diena.lv vai “nekā personīga” (u. tml.) vai brīžam “ir” (kas nu beidzot tiešām cenšas lietas apskatīt vismaz no 2, ja ne visām pusēm)…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 16.11.2010. 08.19

    Ja Tu veelies dziivot baumu un pienjeemumu pasaulee, tad pietiek. com liimenis ir ljoti augsts :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu