Krievijas ideologs nepieļauj labas attiecības ar Baltiju • IR.lv

Krievijas ideologs nepieļauj labas attiecības ar Baltiju

72
Foto: Gatis Gierts, F64

Dugins draud vēlreiz okupēt Latviju, Lietuvu un Igauniu, ja ar ASV kaut kas notiks

Krievija Baltijas valstis uzskata par saviem ienaidniekiem, tāpēc starp Maskavu un trijām republikām pēc definīcijas nevar būt labu attiecību, tā intervijā "Delfi.lt" paudis viens no pašreizējo Krievijas varas pārstāvju ideologiem – Maskavas valsts universitātes profesors filosofs Aleksandrs Dugins.

Vienlaikus viņš atzinis, ka Baltijas valstis bija okupētas, piedraudot to izdarīt vēlreiz. "Lietuva, Latvija un Igaunija darījušas visu, lai būtu par absolūtu Krievijas ienaidnieku," sacījis Dugins. Pēc viņa vārdiem, pašreizējā situācijā Krievija var gaidīt tikai kādu "globālu galējību". "Piemēram, ja ar ASV kaut kas notiks, mēs vēlreiz okupēsim šīs valstis," teica Kremļa ideologs.

"Latvijā un Igaunijā pastāv īsta, neslēpta neonacistu rusofobija, Lietuvā – ne," pauž profesors. Pēc viņa vārdiem, Lietuva ir valsts un lietuvieši – tauta. Latvieši un igauņi Duginam izraisa mazāk simpātiju, jo tie ir "etnosi, kuri dzīvojuši zem vāciešiem". "Iespējams, tieši tāpēc lietuvieši izturas cienīgi pret krieviem," viņš norāda.

Pēc Dugina vārdiem, kad Krievijas iedzīvotāji apmeklē Baltiju, viņi redzot, ka cilvēki tur dzīvo sliktāk, jo Krievija esot "atēdusies ar naftu un gāzi". "Slavētie Rietumi Baltijai neko sevišķu nav devuši, un diezgan turīgi krievu cilvēki sevi tur uzskata par kungiem," saka filozofs.

Filosofs uzsver, ka attiecības starp Krieviju un Baltijas valstīm var būt vai nu sliktas, vai ļoti sliktas, bet nekādā gadījumā labas. "Ko var dot Baltija? Tā nebūs prokrieviska. (…) Krievijai ir vienalga. Tās jau ir NATO dalībvalstis, mēs nevaram tās noturēt," prāto Kremļa ideologs.

Kā norādīja filosofs, Maskavs nevarot destabilizēt situāciju Lietuvā, jo tur tai vispār neesot nekādu instrumentu. Savukārt, lai izraisītu kādu nopietnu situāciju Latvijā un Igaunijā, instruments esot, un tas ticis vairākas reizes pielietots. Krievija atbalstījusi un turpinās atbalstīt krievu kopienas, taču uz kādām revolucionārām darbībām NATO dalībvalstīs Kremlis neuzdrošināšoties.

"Būs ekonomiskā iedarbība, īpašumu izpirkšana, lai nodibinātu kontroli," skaidro Dugins. Viņš gan atzīst, ka krievu biznesmeņi neesot patriotiski – iegūstot kādu īpašumu, viņi strādā tikai paši sev.

Zinātniekam šķiet, ka Maskava Baltijas valstīm nepiešķir radikālu nozīmi, ko nevarot teikt par Neatkarīgo Valstu savienību (NVS). Pēc Dugina vārdiem, Krievija cenšoties atgūt kontroli pār NVS vai vismaz neļaut tur izplatīties amerikāņu ietekmei. Notiek cīņa par ietekmi Baltkrievijā, Ukrainā un pat Gruzijā. "Krievija vienmēr destabilizēs iekšpolitisko situāciju šajās valstīs, ja tur pie varas nāks proamerikāņu valdība," saka Dugins.

Komentāri (72)

viestarts_vidins 15.11.2010. 15.46

Beidzot viens krieviņš pateica atklāti ko domā! Lietuvā instrumentu, krievu, nav – Igaunijā, Ukrainā, Gruzijā, Baltkrievijā un Latvijā gan – tātad beidzot paši Krievijas krievi šejienes tautiešus nosauc par 5.kolonnu – ko diez tagad teiks SC fani? Pareizi Irbe intervijā teica – cik ilgi mēs vēl lieksimies – mums no tā ir bijis kāds labums – nē! … tātad kāda jēga?

+38
0
Atbildēt

0

andris_bunkis 15.11.2010. 15.39

Sis raksts ir katram latvietim jaiekalj sev prata! Lai tad, kad kartejo reizi kads uzdrosinas runat par draudzibu ar Krieviju, Krievijas “lielo” tirgu un ekonomiskajiem labumiem, varetu seja iemest patiesibu!
Jo, pat ja saja gadijuma profesoram ir urlas cienigi uzskati, tas nenozime, ka vina teiktaja par Krievijas attieksmi un valstu ietekmesanas spejam nav nekadas patiesibas… Es pat ietu talak un apgalvotu, ka viss vina teiktais ir taisniba! Krievija ir bijis musu ienaidnieks un bus ari turpmak, nav ko lolot iluzijas…

+32
-1
Atbildēt

1

erels 15.11.2010. 15.38

“Piemēram, ja ar ASV kaut kas notiks, mēs vēlreiz okupēsim šīs valstis,” viņš teica. Tātad Krievijā atzīst ka okupācija ir notikusi Latvijā!!!!

+30
-2
Atbildēt

3

    Edzs > erels 16.11.2010. 13.23

    Kalniņš
    _…Tātad Krievijā atzīst ka okupācija ir notikusi Latvijā!!!!_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    pats nonaci pie shi atklajuma, vai tomer raksta to izlasiji?
    – “…Vienlaikus viņš atzinis, ka Baltijas valstis bija okupētas…”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Dace Mināte > erels 15.11.2010. 16.30

    Es arī pamanīju viņa atzīšanos. Pie prāta nākuši. Un atklāti palikuši.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    agris_kveders > erels 15.11.2010. 15.39

    Tieši tā, tam vajadzēja būt raksta virsrakstam: Maskavas valsts universitātes profesors atzīst Baltijas valstu okupāciju.

    +22
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu