Pieļauj Rīgas domei līdzīgu koalīciju Saeimā • IR.lv

Pieļauj Rīgas domei līdzīgu koalīciju Saeimā

20
SC deputāti Saeimā. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Politologs Runcis: valdības krišanas gadījumā var izveidoties SC un LPP bloks

Esošajā koalīcijā Rīgas domē (RD) izveidotais "Saskaņas centra" (SC) un LPP/LC bloks nekādu ietekmi nacionālā līmenī neradīs, taču koalīcijas krišanas gadījumā kas līdzīgs var izveidoties arī Saeimā, aģentūrai BNS paudis politologs Andris Runcis.

"Ja esošā valdība krīt, tad neizbēgami, ka "Saskaņas centrs" būs jaunajā valdībā un tā potenciālais partneris būs tieši LPP/LC, jo šīs partijas arī ideoloģiski nav tālu viena no otras," vērtē politologs, norādot, ka tādējādi jaunizveidotais bloks rāda potenciālās politiskā procesa tendences valstī.

Nevarot arī izslēgt, ka nākotnē līdzīgi partiju bloki var izveidoties citās lielākajās pašvaldībās, tomēr jāatceras, ka lēmumu par bloku izveidošanu pieņēmuši partiju līderi. Ja šo politisko spēku vadība citviet pašvaldībās pagātnē ir iztikusi bez lieliem strīdiem un domstarpībām, līdzīgi bloki var izveidoties vairākās vietās Latvijā, uzskata politologs.

Jau vēstīts, ka RD SC un LPP/LC frakcijas izveidojušas kopīgu bloku, lai nākamajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā startētu no kopīga saraksta. Patlaban abu partiju darbības principi galvaspilsētas pašvaldībā nemainīšoties. Priekšlikums bloka izveidei nācis no SC. RD SC ir 26 vietas, LPP/LC – 12. Savukārt opozīcijā "Pilsoniskajai savienībai" ir 14 vietu, "Jaunajam laikam" – astoņas.

Tikmēr Saeimā darbojas nevis LPP/LC, bet "Par labu Latviju" frakcija, kurā ir politiķi arī no Tautas partijas. Šī apvienība parlamentā saglabāsies. Politisko partneru ''Vienotības'' un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji pauduši, ka jaunā bloka izveide RD neietekmēšot valdības darbu.

Trešdien RD par Pilsētas attīstības komitejas vadītāju ievēlēts Sergejs Zaļetajevs (SC), kurš šajā amatā nomainīja par Rīgas vicemēru uz Saeimu aizgājušā Aināra Šlesera vietā ievēlēto Andri Ameriku (abi LPP/LC).

Komentāri (20)

buchamona 10.11.2010. 15.25

Vareetu nomierinaaties visi shie politologi – ziilnieki :)

+6
0
Atbildēt

0

Inese Birzniece 10.11.2010. 15.35

LC un SC ideoloģijas ir tuvas.
—————————–
Gribētu dzirdēt Godmaņa viedokli.

+5
0
Atbildēt

0

Līna Kārkliņa 10.11.2010. 17.15

Droši var prognozēt, nākošajā Rīgas domes vēlēšanās visi ar latviskajiem uzvārdiem no lpp būs izsvītroti un mīts par tandēmu izplēnējis.

+3
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > Līna Kārkliņa 10.11.2010. 18.11

    Izņemot Šleseru. Viņš ir свой в доску парень. Iespējams, drošības pēc varētu atkal savu uzvārdu pieņemt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu