Nākamgad budžeta ieņēmumi 4, izdevumi – 4,8 miljardi • IR.lv

Nākamgad budžeta ieņēmumi 4, izdevumi – 4,8 miljardi

45
Premjerministrs Valdis Dombrovskis (L) un finanšu ministrs Andris Vilks (K). Autors: Kaspars Krafts, F64

Plānotais 800 miljonu budžeta deficīts prasīs būtisku konsolidāciju

Nākamgad valsts budžeta ieņēmumi būs ap četriem miljardiem latu, izdevumi – ap 4,8 miljardiem latu, trešdien slēgtā sēdē vienojusies valdība, atsaucoties uz Ministru prezidenta Valda Dombrovska ("Vienotība") pausto, vēsta aģentūra LETA.

Nākamā gada budžeta bāzē plānotais deficīts patlaban ir virs 800 miljoniem latu, tāpēc valdībai būs jāveic būtiska konsolidācija, lai budžeta deficīts nepārsniegtu 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un Latvija netērētu tik daudz aizņemto līdzekļu, norādīja finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība"), ziņo aģentūra BNS.

Kopumā budžeta bāzes izdevumi, salīdzinot ar šo gadu, pieaugs par 340 miljoniem latu. Savukārt ministriju funkciju īstenošanai paredzētais finansējums būs par 37 miljoniem mazāks nekā šā gada budžeta bāzē.

Pēc noteiktajiem bāzes skaitļiem turpmāk rēķinās vajadzīgo konsolidācijas apjomu. Šie rādītāji vēl ministrijās tiks precizēti un apstiprināti valdībā šo piektdien, kad pēc 3.ceturkšņa IKP datu paziņošanas solīts nosaukt arī vajadzīgo konsolidācijas summu. Līdz šim minētais apjoms 360-395 miljoni latu aprēķināts, ņemot vērā 2.ceturkšņa ekonomiskos rādītājus.

Salīdzinot arī šī gada valsts budžeta bāzes izdevumiem, nākamā gada budžetā tiek plānots finansējuma palielinājums Eiropas Savienības fondu apguvei par 380 miljoniem latu, savukārt izdevumi pensijām, kas pamatā saistīti ar Satversmes tiesas sprieduma izpildi, – 150 miljoni latu.

Vilks apliecināja, ka patlaban paredzēts izdevumus veselībai saglabāt šī gada līmenī, par ko vienošanās panākta valdības veidošanas procesā.

Dombrovskis iepriekš norādīja, ka valdībai būs pietiekami daudz laika nākamā gada budžeta sagatavošanai, lai decembra sākumā to iesniegtu Saeimā. Arī sabiedrībā nākamā gada budžets tikšot pienācīgi apspriests. "No šī brīža līdz budžeta galīgai apstiprināšanai būs gandrīz divi mēneši, budžets gandrīz mēnesi būs Saeimā. Līdz ar to, laiks, manuprāt, ir pietiekams,'' premjerministra pausto LNT citēja aģentūra BNS.

Uz valdības slēgtajām sēdēm budžeta izstrādes gaitā tiks aicināti Reformu vadības grupas pārstāvji, sociālie partneri. Plānots, ka Saeima budžetu pirmajā lasījumā varētu izskatīt 9.decembrī, otrajā – galīgajā lasījumā parlaments to varētu izskatīt 17.decembrī.

Komentāri (45)

Janis 10.11.2010. 09.42

Papildus vakar izlasīju, ka VID pārpildījis nodokļu plānu par 66 miljoniem, tā, ka nu jau liekas, ka viss būs labi.

Galvenais nelaist valsts izzadzējus un viņu Kremļa kolēģus pie siles.

+27
0
Atbildēt

0

kkristaps 10.11.2010. 09.35

Jādomā, ka blēžu varzas Par izzagtu Latviju un SC kalpi darīs visu iespējamo, lai kavētu budžeta pieņemšanu un apstiprināšanu un vispār jebkuru konstruktīvu pasākumu, kas ir pretrunā ar minēto “opozicionāru” pamatlozungu “Zodz visu, kas nav piesiets, un kaitē Latvijas interesēm, cik vien tavs prāta līmenis to atļauj”.

+25
-1
Atbildēt

1

    dro > kkristaps 10.11.2010. 09.52

    …darīs visu iespējamo, lai kavētu budžeta pieņemšanu un apstiprināšanu un vispār jebkuru konstruktīvu pasākumu
    ____________________
    Nu kā tā var domāt? Tagad ir konstruktīvākā opozīcija Latvijas vēsturē, kura nakti neguļ, lai mums garantētu, ka valdība pieņem visgudrākos lēmumus. Tādēļ palīdz izķert “klibās pīles”, lai tās aizvietotu ar visaugstākās klases speciālistiem – nasing special:)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

disassociative 10.11.2010. 09.52

Šobrīd izskatās samērā labi. Mani biedē atkal gada beigas, kad valsts iestādes pa labi, pa kreizi mētā budžetā palikušās naudas, lai tik nākamā gada budžetā nesamazina limitus. Decembris vienmēr ir bijis budžetniekiem lielais naudas tērēšanas mēnesis. Ka tik nesanāk tā, ka gada beigās valstij mīnusi būs atkal milzīgi uz šo lietu rēķina.

+20
-2
Atbildēt

4

    disassociative > disassociative 10.11.2010. 12.54

    Katru gadu šādas iestrādes tiek solītas un katru gadu decembrī valsts iestādes mētājas nevajadzīgi ar pārpalikušajiem budžeta līdzekļiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > disassociative 10.11.2010. 09.56

    alias. Pievienojos.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Eva Jēkabsone > disassociative 10.11.2010. 12.21

    Cerams, ka šim vispsārzināmajam faktam Repše jau ir kādas iestrādes sagatavojis, lai Vilks varētu ierobežot šo nejēdzību!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > disassociative 10.11.2010. 19.20

    Šī nepārdomātā budžeta tērēšana jāaptur jau RĪT! Tad būs redzams, cik kuram paliek pāri un ko var griezt nost droši.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu