Spīdolas balvu ekonomikā saņems Rūta Dimanta • IR.lv

Spīdolas balvu ekonomikā saņems Rūta Dimanta

23
Rūta Dimanta. Autors: Kaspars Krafts, F64

Ekonomistu apvienība uzteic Ziedot.lv vadītāju par projektu “Paēdušai Latvijai”

Spīdolas balvu ekonomikā ''Ekonomistu apvienības 2010'' (EA) šogad piešķīrusi fonda Ziedot.lv vadītājai Rūtai Dimantai, uzteicot pārtikas bankas “Paēdušai Latvijai” izveidi ekonomiskās krīzes kulminācijā 2009.gada rudenī, informē EA pārstāve Dace Mence.

EA uzsver, ka projektā ar nelieliem resursiem radīta un valsts mērogā funkcionē nozīmīga pilsoniskās sabiedrības pašorganizēšanās un sociālās solidaritātes sistēma iedzīvotāju atbalstam krīzes apstākļos, mazinot nepieciešamību valstij paaugstināt nodokļus sociālo problēmu risināšanai.

EA prezidents Ojārs Kehris organizācijas valdes vārdā uzsver, ka Spīdolas balvu būtu pelnījis ikviens no šogad izvirzītajiem kandidātiem. “Ekonomists Mortens Hansens ir sistemātiski informējis sabiedrību par vispārējām ekonomikas likumsakarībām, savlaicīgi brīdināja par “burbuļa” veidošanos, piedāvāja risinājumus, kā no tā izvairīties, bet par to saņēma drošības iestāžu pārbaudi. Ekonomists Jānis Ošlejs ir inovatīvs uzņēmējs ar spilgtu ekonomisko domāšanu, kurš parādījis pilsonisko drosmi, sabiedrībai prezentējot alternatīvus risinājumus valdošajam piedāvājumam izejai no krīzes, rosinot nozīmīgas un vajadzīgas diskusijas. ''Pure Food'' padomes priekšsēdētājs Aivars Žimants ir izcils uzņēmējs, kurš sistemātiski strādā, lai celtu sava uzņēmuma produktu kvalitāti un apgūtu arvien jaunus eksporta tirgus, pat Latvijas uzņēmējiem neierastus. Juris Binde devis milzīgu personisko ieguldījumu, izveidojot un sekmīgi vadot uzņēmumu ''Latvijas Mobilais telefons'','' pauž Kehris, uzsverot – piešķirot balvu Dimantai, EA vēlas uzsvērt krīzes sociālo cenu un mudināt sabiedrību piedalīties tās mazināšanā.

Otrdien, 16.novembrī, Latviešu biedrības namā notiks svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija un Gada lekcija ekonomikā, ko lasīs EA prezidents Kehris.

Jau vēstīts, ka EA Spīdolas balvu tautsaimniecībā un ekonomikā piešķir par ieguldījumu ekonomiskās brīvības attīstībā Latvijā kopš 2004.gada. To saņēmuši Einars Repše, Andris Šķēle, Bertolts Fliks, Ingrīda Blūma, Vaira Vīķe–Freiberga, Andrejs Žagars, Juris Biķis.

Komentāri (23)

ibiorio 04.11.2010. 17.51

Sirsnīgi apsveikumi gan Rūtai Dimantai, gan viņas komandai! Balva ir sūri un grūti nopelnīta. Īstais cilvēks īstajā vietā, kas jau “treknajos gados” bija spējis pārliecināt tolaik labi paēdušo Latvijas daļu par labdarības nepieciešamību, kā arī – kā menedžere – nodrošināt savas nevalstiskās organizācijas ilgtspēju un attīstību, apazīstamību un uzticēšanos.

Taču Spīdolas balva cilvēkam (un komandai), kas glābj valsts badacietējus, no otras puses ir pašas biznesa vides vispārēja bankrota, ideju trūkuma un mazspējas simbols. Spīdolas balvas pasniedzēji varētu ar šo gadu tradīciju arī beigt.

+6
0
Atbildēt

0

Silvija Adijāne 04.11.2010. 20.09

Tā tas arī ir. Un ne pirmo gadu šo balvu saņem cilvēks, kuram ar biznesu normālā izpratnē nav nekāda sakara. Dimanta ir pelnījusi labu novērtējumu, bet ne jau balvu ekonomikā. Vai tad tiešām pat šajos bada laikos nevar atrast pat pāris inovatīvus veiksmes stāstus privātajā biznesā, kas kalpotu par labu piemēru citiem? neticu, jo pats zinu vismaz 2-3.

+4
0
Atbildēt

0

jeers 12.11.2010. 08.31

Liekas, ka komentējušie mūsu “jaunie latvieši”, kuri cepas, ka šī kundze netaisa piķi – nesaprot, ka:
a) ekonomika nav reducējama tikai uz tādu darbības veidu, kuras mērķis ir tikai peļņas gūšana.
b) Paēdušai latvijai vispārējā nozīmē arī ir ekonomiskā darbība pārdodot ziedotājiem labas sajūtas (ciniski runājot izklaidi), un darba augļus ieguldot sabiedrības neaizsargātās daļas labklājībā.
c) Innovatīvam un veiksmīgam uzņēmējam jau ir balva – tā ir uzņēmuma peļņa, tāpēc ir tikai normāli, ka ekonomistu organizācijas fokusējas uz tādiem ekonomiskās darbības veidiem, kuru rezultātus to veicējs nevar iebāzt savā kabatā. Jebkurā gadījumā netiešu labumu no šīs darbības saņem viss bizness – samazinās biznesam slodze veidot kaut kādu sociālo spilvenu.

P.S. tas nenozīmē, ka es uzskatu ka peļņas gūšana ir amorāla. Nē, es pats gūstu peļņu, bet negaidu ka mani vēl kāds par to apbalvos izņemot mani pašu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu