Krievijā bažas par safabricētiem datiem tautas skaitīšanā • IR.lv

Krievijā bažas par safabricētiem datiem tautas skaitīšanā

10
Tautas skaitīšana Krievijā. Avots - AFP/LETA

Virtuālajā vidē rezultātu viltošanu atzinuši vairāki aptaujas veicēji

Krievijā pirmdien beigusies tautas skaitīšana, tomēr publiskajā telpā parādījušās ziņas par safabricētiem datiem, vēsta LETA.

Tautas skaitīšana sākās 14.oktobrī, un bija plānots, ka tā aptvers visus 142 miljonus Krievijas iedzīvotāju. Datu apkopošanā tika iesaistīti aptuveni 650 tūkstoši cilvēku. Tā ir pirmā tautas skaitīšana kopš 2020.gada.

Tautas skaitīšanas rezultāti tiek gaidīti ar lielu uzmanību, baidoties par zemo dzimstību un imigrantu pieplūdumu. Tomēr vairāki iedzīvotāju intervētāji tīmekļa vidē jau atzinušies, ka datu safaricēšana ir izplatīta parādība. Par padarīto tautas skaitītāji, bieži studenti, strādā par 5500 rubļu (90 latu) lielu algu, vēsta “Agencie France Presse”.

"Vienā tautas skaitīšanas birojā izgudroto cilvēkus skaits sasniedzis 1100," Krievijas Statistikas aģentūras vadītāja Aleksandra Surinova blogā zem paraksta "julia_alma" atklājusi kāda tautas skaitītāja no Kislovodskas Krievijas dienvidos.

Savukārt kāds students no Maskavas Fizikas un inženierzinātnes institūta studentu forumā rakstīja, ka baidās, ka viņam tiks samazināta alga, jo nav izdevies apsekot pietiekami lielu skaitu iedzīvotāju. "Man jāiejūtas Dieva lomā: jāizgudro cilvēki un jāsaliek viņi dzīvokļos," zem iesaukas "Kler" atzīmējis students.

Piektdien Surinovs gan apgalvoja, ka tautas skaitīšana notiek saskaņā ar plānu, savā blogā aicinot cilvēkus ziņot par nekorektu tautas skaitītāju rīcību.

Internetā sastopamas arī iedzīvotāju sūdzības par tautas skaitīšanas norisi, bieži apgalvojot, ka neviens tautas skaitītājs pie viņiem nav bijis. "Ko jūs aptaujājāt? Ne es, ne kāds no maniem paziņām nav redzējis nevienu no tautas skaitītājiem. Tas viss nekam neder," mājaslapā "gazeta.ru" raksta kāds vīrietis.

Tikmēr Krievijas televīzija demonstrēja kadrus, kā prezidents Dmitrijs Medvedevs un premjers Vladimirs Putins sirsnīgi apsveic tautas skaitītājus.

Komentāri (10)

affa_ 25.10.2010. 20.22

Nav notikusi neviena skaitīšana kopš 2020. gada? Esmu zaudējusi tik daudz gadus guļot komā, ka nezinu, kurš gads ir tagad :(

+6
-1
Atbildēt

1

daina_tabuna 25.10.2010. 20.42

Aha, 142 miljoni :-)
Atļaujiet pasmaidīt. Vismaz 170 miljoni, turklāt 50 miljoni ir Sibīrijas ķīnieši.

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 25.10.2010. 20.39

Bažas? Kādas bažas, neiedragājama uzticība – kā vajag, tā saskaitīs. Ja zinās, kā vajag. Kad pie Staļina skaitītāji neuzminēja prasīto rezultātu, viņus atšāva pēc ļoti precīzas uzskaites.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu