Mūrniece: ārkārtas vēlēšanas ir tukši draudi • IR.lv

Mūrniece: ārkārtas vēlēšanas ir tukši draudi

9
Gints Ivuškāns, F64

Politologs Urbanoviča izteikumus vērtē kā stingrās stājas demonstrāciju

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL, ''Vienotība'') apvienības "Saskaņas centrs" (SC) līdera Jāņa Urbanoviča izteikumus par iespējamu ārkārtas Saeimas vēlēšanu rīkošanu pēc gada uzskata par tukšiem draudiem. LNT raidījumā "900 sekundes" Mūrniece ceturtdien pauda, ka SC ir palaidusi garām vēsturisku iespēju strādāt valdībā un tai nāksies saviem vēlētājiem to izskaidrot.

Mūrniece noraida bažas par ārkārtas parlamenta vēlēšanām tuvākajā laikā. "Tie ir tukši draudi," sacīja Mūrniece un piebilda: "Politiķiem diskusijas jārisina kabinetos, nevis jāved cilvēki ielās."

Savukārt Latvijas Universitātes profesors politologs Juris Rozenvalds Urbanoviča izpausmes vērtē kā ''stingrās stājas demonstrāciju'', jūtot aizvainojumu par ''Vienotības'' sarunu vešanas formu, ceturtdien raksta ''Neatkarīgā Rīta Avīze'' (NRA).

Saeimas ārkārtas vēlēšanu iespēju pēc sarunu pārtraukšanas par iesaistīšanos koalīcijā 9.Saeimas SC  frakcijas priekšsēdētājs, apvienības nominētais premjerministra kandidāts Urbanovičs pieļāva trešdien intervijā laikrakstam "Telegraf".

"Esmu par to pārliecināts, jo šis parlaments ir neleģitīms no idejas viedokļa. Tā ievēlēšanā nebija ideju sacensības. Bija "savējo" un "svešo" sacensības," sacīja Urbanovičs. Ja tauta izrādīs iniciatīvu, SC palīdzēšot noorganizēt Saeimas atlaišanas procedūru, un tā esot potenciālā valdības vadītāja Valda Dombrovska problēma. ''Viņš veidos šo situāciju. Viņš jau to veido. Apbruņojies ar "Visu Latvijai!" retoriku, viņš saka: šeit ir valsts, kur dreifē neonacionālisms. Tā ir etnopolitika," uzskata SC līderis. Urbanovičs uzskata, ka SC atstāšana ārpus valdības norāda valsts problēmu risinājumu atstāšanu novārtā.

Uz jautājumu, vai viņš pieļauj līdzīgu situāciju kā savulaik Biškekā, Urbanovičs norāda: "Tā ir to cilvēku problēma, kuri ne visi aizbrauks no Latvijas. Ja viņus vēlreiz pievils tas pats Dombrovskis, cilvēki reaģēs visdažādākajos veidos. Esmu par to pārliecināts."

Pēc sarunu pārtraukšanas ar SC par iesaistīšanos koalīcijā Urbanovičs jūtoties apbēdināts, taču viņam neesot sajūtas, ka kaut kas nav izdevies, taču arī prieka neesot, ka SC palicis aiz borta svarīgu un smagu lēmumu pieņemšanā.

Jau vēstīts, ka līdzīgus pieļāvumus par ārkārtas parlamenta vēlēšanām nesen paudusi Valsts kontroliere Inguna Sudraba un Tautas partijas pārstāvis Gundars Bērziņš.

Ārkārtas vēlēšanas patlaban iespējamas vienīgi tad, ja Saeimu atlaišanu pieprasītu Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš šos izteikumus uzskata par politisko retoriku un nekomentē.

Savukārt Valsts prezidenta Konstitucionālās tiesību komisijas loceklis Mārtiņš Mits NRA apšaubījis tik lielu sabiedrības neapmierinātību, lai rosinātu Saeimas atlaišanu, tad būtu ''jānotiek kaut kam ārkārtējam''.

Lai ierosinātu Saeimas atlaišanu, vispirms būtu jāsavāc 150 000 pilsoņu parakstu, savukārt referendumam noteikts divu trešdaļu no pēdējās vēlēšanās piedalījušos skaita kvorums, kas būtu 662 000 vēlētāji. Rozenvalds NRA apšauba, vai opozīcijai izdosies mobilizēt tik daudz cilvēku.

Komentāri (9)

andrisskrastins 21.10.2010. 12.50

SC ir drusku kaut ko sajaucis – jā, šeit nav LPSRS. Šeit ir Latvija, *nacionāla* valsts. Ak vai cik dīvaini, Urbanoviča kungs.

+7
0
Atbildēt

0

buchamona 21.10.2010. 14.14

Urbis ir novilcis peedejo sviitru. Draudi jau nu gluzhi kaa apvieniibas biedram Rubikam pucha laikaa, vai vinjsh tos spees iistenot – sliktaakajaa gadiijumaa viss buus atkariigs no latvieshu saliedeetibas. Kaa tas ir bijis liidz shim Latvijai noziimigos briizhos, kopsh Atmodas laikiem, bet, taa jau tam laikam ir jaabuut :)

+3
0
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 21.10.2010. 13.14

IR tomēr neliela aizdoma, ka ar Urbi un SC viss nav tik vienkārši. Rekur neliels info no neliela provinces portāla ( http://www.d-fakti.lv/lv/news/article/25661/ ) :
11. oktobrī Daugavpils domē notika politiskās apvienības „Saskaņas centrs” sasaukta preses konference. Kā norādīja J. Urbanovičs … „Kamēr J. Lāčplēša (Daugavpils mēra) centieni strādāt pilsētnieku labā būs viņa darbības pamatā, „Saskaņas centra” pārstāvji būs viņa palīgi un domubiedri. Domāju, tas var vēl vairāk attīstīt nākotnē integrācijas procesus, ja saprotiet, ko es noklusēju.”

Nav izslēgts, ka “Biškekas” gatavošana tiks sākta Daugavpilī. Pateicīga vieta …

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu