ES maternitātes atvaļinājums būs 20 nedēļas ilgs • IR.lv

ES maternitātes atvaļinājums būs 20 nedēļas ilgs

28
Ieva Čīka, LETA

Eirodeputāti nolēma ieviest arī divu nedēļu paternitātes avaļinājumu

Trešdien Eiropas Parlamenta (EP) balsojumā deputāti nolēma, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu jaunajām māmiņām pienāksies 20 nedēļu apmaksāts maternitātes atvaļinājums līdzšinējo 14 nedēļu vietā, vēsta aģentūra LETA. Turklāt tiesības uz divas nedēļas ilgu apmaksātu paternitātes atvaļinājumu būs arī tēviem.

Dalībvalstis var ieviest jaunos noteikumus vai atstāt spēkā konkrētajā valstī jau esošos likumus, ja tie ir strādājošajiem labvēlīgāki.

Parlaments arī atbalstīja grozījumus, kas paredz aizliegt grūtnieču atlaišanu no darba laikposmā no grūtniecības sākuma līdz sešiem mēnešiem pēc maternitātes atvaļinājuma beigām. Saskaņā ar grozījumiem sievietēm ir tiesības atgriezties iepriekšējā vai līdzvērtīgā darba vietā, proti, ar to pašu samaksu, profesionālo kategoriju un līdzvērtīgiem pienākumiem kā pirms atvaļinājuma.

Saskaņā ar deputātu atbalstītajiem grozījumiem, grūtnieces nedrīkstēs strādāt nakts stundas un virsstundas pēdējās desmit nedēļas pirms bērna dzimšanas, ja mātei vai vēl nedzimušajam bērnam konstatētas veselības problēmas, kā arī visu bērna zīdīšanas laiku.

Valsts Sociālās apdrošināšanas mājaslapā pieejamā intormācija liecina, ka Latvijā valsts apmaksāts maternitātes atvaļinājums jau ir ilgākais 140 dienas jeb 20 nedēļas. Par pēcdzemdību periodu maternitātes pabalstu var saņemt arī bērna tēvs vai cita persona, kas kopj jaundzimušo mājās, taču ne ilgāk kā līdz bērna 70.dzīves dienai, teikts mājaslapā.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu