Vairākums pret valsts uzņēmumu privatizāciju • IR.lv

Vairākums pret valsts uzņēmumu privatizāciju

20
Lita Krone, LETA

Cilvēki bažījas par oligarhu un ārvalstu investoru varas pieaugumu

Vairākums aptaujāto iedzīvotāju neatbalsta valstij piederošu uzņēmumu privatizāciju, jo uzskata, ka tas palielinās oligarhu un ārvalstu investoru varu Latvijā. Tie, kuri valsts uzņēmumu privatizāciju atbalsta, to pamato ar ieguldījumu ekonomikas attīstībā, šādi rezultāti atklāti augustā veiktā "DnB NORD Latvijas barometrs" pētījumā.

Priekšlikumu valstij piederošus uzņēmumus nodot privātīpašumā, ja tas palīdzētu glābt Latvijas ekonomiku un saglabāt pensijas, pabalstus un citus maksājumus esošajā līmenī, vismazāk atbalsta  Vidzēmē – 43% aptaujāto un Latgalē – 36% iedzīvotāju. Viņi uzskata, ka valsts uzņēmumu privatizācija ļautu oligarhiem vēl vairāk palielināt savu ietekmi. Tam piekrīt arī mazliet vairāk nekā ceturtā daļa Rīgā un Pierīgā, Zemgalē un Kurzemē aptaujāto.

Vislielāko atbalstu valsts uzņēmumu privatizācijai pauž 16% rīdzinieku, kuri domā, ka tas palīdzētu nesamazināt pensijas un pabalstus. Tikmēr 14% latgaliešu, 13% kurzemnieku, 13% rīdzinieku un 10% Pierīgas iedzīvotāju privatizācijai piekrīt, uzskatot, ka tādējādi tiks veicināta valsts ekonomikas augšupeja.

„DnB NORD Latvijas barometrā” noskaidrots, ka nedaudz biežāk atbalstu valsts uzņēmumu privatizācijai pauž iedzīvotāji ar vidējo un vidējo speciālo izglītību, bet respondenti ar augstāko izglītību biežāk izsaka satraukumu par to, ka privatizācija palielinās citu valstu stratēģisko ietekmi Latvijā.

Savukārt oligarhu ietekmes iespējamais pieaugums un tas, ka valsts varētu saņemt neadekvātu cenu par saviem uzņēmumiem, kā arī iespējamība, ka privātīpašnieki izputinās lielos, stratēģiski nozīmīgos uzņēmumus vienlīdz lielā mērā satrauc visu izglītības līmeņu respondentus.

„DnB NORD Latvijas barometrs” katru mēnesi pēta konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus respondentiem tiek uzdoti arī jautājumi, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Komentāri (20)

buchamona 10.10.2010. 18.16

Dombrovskis vairākkārt ir uzsvēris, ka pēc vēlēšanām, pārskatāmā nākotnē, nenotiks nekādas “kampaņveida” valsts uzņēmumu privatizācijas. Tad, kam kalpo šādas aptaujas? Tās taču arī maksā naudu. Liekas, ka kādam par maz baumu Latvijā :)

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu