Skandalozās "Ģimenes lietas" • IR.lv

Skandalozās "Ģimenes lietas"

19

23. septembrī kinoforuma "Arsenāls" Baltijas skates konkursa programmā pirmizrādi piedzīvos režisora Andra Gaujas un studijas FA Filma jaunākais darbs "Ģimenes lietas", ziņoo kinoforuma pārstāvji

Filma "Ģimenes lietas" jau nākamajā dienā parādīsies arī uz "Forum Cinemas" ekrāniem. 

Andra Gaujas filma "Ģimenes lietas" ir stāsts par sarežģītu attiecību mezglu, kura pamatā ir incests – sociālu tabu un reliģisko normu pārkāpums. Tomēr incests noticis jau sen, šodien tā ir tikai viena no problēmām, kas nomāc filmas varoņu dzīvi – pat ja viņiem pašiem tā nemaz nešķiet.

Sižeta centrā ir jauna sieviete Zanda (28), kura cenšas izdzīvot ar saviem diviem bērniem dieva aizmirstā Kurzemes ciematā. Viņas bērnu tēvs ir viņas brālis, kurš izcieš gadu cietumsoda par veciem grēkiem. Filma seko Zandas dzīvei vairāk nekā viena gada garumā; šajā laikā viņa cenšas tikt galā ar nabadzību un ciema dzērāju mīlas apliecinājumiem. Šo trīs vīriešu portretējums ir grotesks un atpazīstams – Oskars ir dzīvespriecīgs lauku puisis, kurš, neskatoties uz konfliktiem ar savu vecmāmiņu, mīl kārtīgi iedzert un pārbaudīt savus spēkus asprātībā un atraktivitātē attiecībā pret filmas galveno varoni. Džonis – vīrietis labākajos gados – Zandas simpātijas mēģina iekarot ar drāmas palīdzību, nežēlodams dāsnus mīlas apliecinājumus. Savukārt Andulis ir varbūt vispatiesākais savās jūtās pret Zandu, tomēr tikpat bezpalīdzīgs kā visi pārējie.

Tajā pašā laikā ciema sociālais dienests spiež Zandu pieņemt sarežģītu lēmumu – turpinot kopdzīvi ar brāli, sievietei var tikt atņemtas mātes tiesības. Filma ir aizkustinošs un nepielūdzams skats uz vairākiem cilvēkiem, kas dzīvo Latvijas sabiedrības ekstremālā nomalē. Filma piedāvā ļoti intīmu šīs cilvēku grupas portretu, kur viegli ievainojams ir katrs tās dalībnieks; tā ieved mūs klaustrofobiskā, bet saistošā pasaulē, kurā reti kurš no skatītājiem ir pabijis. Filma ir šokējoša savā ekstrēmo situāciju atainojumā, taču tās varoņi nezaudē humora izjūtu un optimismu skaudro likteņu pavērsienu priekšā. 

Andra Gaujas jaunākā filma jau tapšanas stadijā izraisīja interesi starptautiskajā kino vidē, filmas treileris vasarā radīja ažiotāžu internetā, savukārt septembra sākumā filmas fragmenti tika analizēti Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma seminārā par ētikas jautājumiem dokumentālajā kino.

Starptautisko pirmizrādi filma piedzīvos novembra mēnesī Amsterdamā, kur tā iekļauta Starptautiskā Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla (IDFA) konkursa programmā. Amsterdamas festivāls ir prestižākais dokumentālā kino festivāls pasaulē un filmas atlasīšana IDFA konkursa programmai nozīmē nopietnu kvalitātes apliecinājumu.

Filmas režisoram Andrim Gaujam šī ir trešā dokumentālā filma, arī pirmās divas piesaistīja skatītāju uzmanību ar diezgan izaicinošām tēmām – "3000 km līdz Apsolītajai zemei" (2006) stāstīja par ebreju kopienu Latvijā, bet filmas "Viktors" (2009) varonis zaudē cīņu ar vēzi. Pirms pievēršanās dokumentālajam kino Andris Gauja strādājis žurnālistikā, studējis dramaturģiju, rakstījis scenārijus TV raidījumiem, piecus gadus bijis raidījuma "Bez Tabu" žurnālists un producents, bet pašlaik paralēli filmu uzņemšanai joprojām liek lietā mūzikas skolas izglītību un spēlē grupās "Suņa stunda" un "Dodo", arī Ingus Baušķenieka projektos. 

Filmas "Ģimenes lietas" radošā grupa – režisors Andris Gauja, operators Aleksandrs Grebņevs, producente Madara Melberga. Filma tapusi studijā "FA Filma", kurā pirms tam veidotas Jura Poškus filmas "Bet Stunda nāk…" (2003) un "Monotonija" (2007).

Komentāri (19)

rolands.bondars 25.09.2010. 16.31

Lieliska filma. Var redzēt kā dzīvo cilvēki laukos. Mazāk par tām ģimenes lietām, bet par cilvēkiem un attiecībām. Skaisti!

+3
0
Atbildēt

1

    raivis > rolands.bondars 27.09.2010. 12.01

    Super, lasīt šo viedokli, citādi rodas sajūta, ka daudzi skatītāji paliek neapmierināti nedabūjuši izvērstu incesta apskatu, bet to, kas šajā filmā ir, nemaz negrib redzēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 23.09.2010. 15.11

jāpārlasa Vonnegūts par lāga vīru Rozwoteru.

+1
0
Atbildēt

0

qxamo 27.09.2010. 19.30

Izskatās, ka filma ir ļoti kvalitatīva. Jāaiziet. Kaut gan būs grūti… lielās devās šāds trulums!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu