Lemberga lietā liecina ''Man-Tess'' īpašnieks Krūmiņš • IR.lv

Lemberga lietā liecina ''Man-Tess'' īpašnieks Krūmiņš

26
Jūlijs Krūmiņš (K). Autors: Gints Ivuškāns, F64
Baiba Rulle

Liecinieks: bez Lemberga piekrišanas Ventspilī darījumi nenotika

Rīgas apgabaltiesa otrdien liecinieka statusā tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga (“Latvijai un Ventspilij”, ZZS) krimināllietā sāka uzklausīt cietušā uzņēmuma "Man-Tess" līdzīpašnieku Jūliju Krūmiņu, kurš norādīja uz Lemberga ietekmi tranzītuzņēmumu privatizācijā un politiskajās norisēs.

Krūmiņš liecināja, ka pazīst Aivaru Lembergu un uzņēmēju Ansi Sormuli. Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā viņiem bijušas biznesa attiecības. Liecinieks stāstīja, ka bez Aivara Lemberga akcepta Ventspilī nekādi biznesa darījumi neesot varējuši notikt, turklāt pilsētas mērs esot "slēpies aiz ofšoriem". "Viņš vienpersoniski visu vadīja, [..] tur nebija tā, ka kāds varētu kaut ko teikt," par Aivara Lemberga ietekmi Ventspils biznesa vidē liecināja Krūmiņš. Uzņēmējs Sormulis esot bijis kluss un nemanāms.

No Krūmiņa liecībām tiesā izriet, ka 21% a/s ''Latvijas naftas tranzīts'' (LNT), a/s ''Ventspils naftas'' (VN) privatizētāja, akciju par vajadzīgā VN privatizācijas lēmuma pieņemšanu iedalīts tolaik valdošajām partijām – ''Latvijas ceļš'', ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (TB/LNNK) un demokrātiskā partija ''Saimnieks''. Katrai partijai tikuši 7% akciju. Pēc Krūmiņa sacītā, uzstādījums par LNT akciju piešķiršanu partijām nācis no Lemberga. Lembergs teicis – ja VN privatizāciju gribot ''izdabūt cauri,” tad tā ir jārīkojas.

Krūmiņš tiesā atminējās, ka tad, kad par premjeru kļuvis Andris Šķēle (TP), viņš pieprasījis 10% LNT akciju, taču Ventspilī tas neesot atbalstīs, un tad ”Lembergs ielika Krastu, un Krasts ātri visus dokumentus parakstīja”. Tieši TB/LNNK līdera Guntara Krasta valdības laikā 1997.gada vasarā, neilgi pēc Šķēles pirmās valdības krišanas tika noslēgts VN privatizācijas līgums, kurā par 37% VN īpašnieci kļuva ar Lemberga ietekmi saistītā LNT.

Liecinot tiesā, Krūmiņš vairākkārt uzsvēra, ka Lembergs bijis galvenais noteicējs Ventspilī: ''Ventspilī bija tikai viens ķēniņš un Napoleons, kā viņš gribēja, tā darīja.” Krūmiņš tiesā apstiprināja, ka Lembergam bijusi liela ietekme uz politiķiem, sakot: ''Mēs zinājām, ka, ja Aivars zvanīja, tad ministrs lēca kājās un stāvēja miera stājā.”

''Man-Tess'' īpašnieks tiesā liecināja par epizodi, kad bijis starpnieks naudas nodošanai politisko partiju pārstāvjiem. Krūmiņš atcerējās, ka reiz, deviņdesmito gadu beigās, braucot no Ventspils, kāda ar Lembergu saistīta persona viņam iedevusi maisiņu ar naudu – 70 000 [visticamāk, dolāru – aut.]. Daļu naudas – 50 000 – vajadzējis aizvest tolaik ar TB/LNNK saistītajam un par partijas kasieri dēvētajam Normundam Lakučam. Naudu Lakučam Krūmiņš atdevis Rīgā, Vernisāžā. Naudas nodošanas epizodi Krūmiņš atminējās, jo Lakučam vispirms atdevis visus 70 000, bet tikai pēc tam atcerējies, ka viņam pienākušies tikai 50 000. Krūmiņš tiesā stāstīja, ka zvanījis Lakučam un prasījis, vai viņam nav ticis par daudz. Lakučs 20 000 pēc tam atdevis. Par ko īsti nauda Lakučam pienākusies, Krūmiņš neesot interesējies. Viņš tikai pieļāva, ka tas, iespējams, bijis dividenžu maksājums par TB/LNNK iedalītajiem 7% LNT akciju.

Krūmiņš sacīja, ka VN privatizācijas laikā apmēram 60% Saeimas deputātu gaidījuši, "kad Lembergs atbrauks ar čemodānu", bet alga parlamentā viņus nemaz neesot interesējusi. Tomēr, lūgts skaidrot, uz kāda pamata Krūmiņš tā runā, liecinieks savus izteikumus argumentēt nevarēja, vien norādīja, ka tie ir viņa pieņēmumi un secinājumi.

Vairākkārt Krūmiņš tiesā liecināja, ka Lembergs kā kukuli no viņa un citiem uzņēmējiem pieprasījis kompānijas ''LatTransnafta'' kapitāla daļas. ''Kukulis” noformēts kā dāvinājums ārzonas firmai ''Kaywood'' par pakalpojumiem – mārketings, menedžments, tirgus izpēte, kas nekad neesot sniegti. Liecinot ''Man-Tess'' īpašnieks nereti bija emocionāls un centās norādīt, ka Lemberga rokās ir ļoti lielas varas sviras un tas Latvijai nav nācis par labu.

Lembergs Krūmiņa liecības tiesā nodēvēja par falsifikāciju un teātri. Liecības ar Lembergu saistītajā krimināllietā Krūmiņš turpinās sniegt ceturtdien.

Rīgas apgabaltiesā jau pāris gadu atrodas krimināllieta, kurā par dažādiem noziegumiem apsūdzēts Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Jau vēstīts, ka Aivars Lembergs tiek tiesāts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, noziedzīgi iegūtu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, dienesta viltojumu, piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bija liegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

Komentāri (26)

mary75 21.09.2010. 15.40

Taisni brīnums, ka kāds no tiem, kas var ko būtisku liecināt par Lembergu, vēl ir starp dzīvajiem.
Cik zināms, daži būtiski varbūtēji liecinieki pēkšņi miruši.
Vai visiem atlikušajiem nevajadzētu pielikt kaut vai apsardzi, vai tos noslēpt?
Vismaz, mēģināt?

+21
-1
Atbildēt

1

    andris902 > mary75 21.09.2010. 16.18

    …varbūt kļūdos….vai kāds Junkeru mirušu ir redzējis?….

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 21.09.2010. 16.08

no tiem 60 lopiem veel tagad daži tur seež un grib veel seedeet , Lembem stipendiaatus uztureet ir daargi bet briiviibas deeļ no miljarda kaads miljons vairaak vai mazaak ir nieks…. nebuutu nesis naudas čemodaanus uz saeimu sen seedeetu…un šitaadu ZZS stumj premjera kandidaatos, noteikti balsošu par mafijas ienaidniekiem!!!

+20
0
Atbildēt

0

lismanis 21.09.2010. 15.59

ar šādiem argumentiem Lembergu aiz restēm nedabūs.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu