Latvija kļuvusi pievilcīgāka biznesam • IR.lv

Latvija kļuvusi pievilcīgāka biznesam

24
Kaspars Krafts, F64

''Forbes'' konkurētspējas reitingā mūsu valsts pakāpusies par četrām vietām

Latvija ir 41.uzņēmējdarbībai labākā valsts pasaulē, liecina biznesa žurnāla "Forbes" jaunākais reitings "Best Countries for Business". Kā vēsta Diena.lv, salīdzinājumā ar pagājušo gadu mūsu valsts šajā 128 pasaules valstu reitingā pakāpusies par četrām pozīcijām.

Latvija gan atpaliek no abām pārējām Baltijas valstīm – Lietuva atzīta par 32.biznesam labāko zemi pasaulē, Igaunijai atvēlēta augstā 19.pozīcija. Salīdzinājumā ar pagājušā gada reitingu, Lietuva pakāpusies par 10 vietām, bet Igaunija nokritusi par divām vietām.

Reitings tapis, vērtējot valstu sniegumu tirdzniecības un monetārajā brīvībā, īpašumtiesību un investoru aizsardzībā, inovāciju ieviešanā, tehnoloģiju attīstībā, nosakot birokrātijas līmeni, korupcijas apmērus, personas brīvību un uzņēmumu peļņas nodokli.

Latvijai labākais rezultāts ir tirdzniecības brīvības jomā – 12.vieta, sliktākais – monetārās brīvības jomā – 100.vieta. Vājš rādītājs Latvijai inovācijās – 82.vieta, savukārt Igaunija inovāciju jomā ir 40.vietā pasaulē.

Igaunija un Lietuva dala 1.vietu pasaulē personas brīvības jomā, kamēr Latvijai šajā jomā atvēlēta vien 32.vieta. Tehnoloģiju jomā Igaunija ir 16.vietā, Latvija – 44.pozīcijā, krietni atpaliekot arī no Lietuvas – 34.vieta.

Par pasaulē vislabāko valsti biznesam ''Forbes'' trešo gadu pēc kārtas atzinis Dāniju. Tai seko Honkonga un Jaunzēlande. Pētnieki vērš uzmanību uz to, ka biznesa vides pievilcīgums mazinās Amerikas Savienotajās Valstīs – tās reitingā šogad noslīdējušas no otrās līdz devītajai vietai, jo salīdzinājumā ar daudzām attīstajām valstīm ASV ir augsts nodokļu apmērs un slikti rādītāji tirdzniecības un monetārās brīvības jomās.

Par biznesam sliktākajām pasaules valstīm atzīta Venecuēla, Zimbabve un Čada. Krievijai reitingā atvēlēta 97.pozīcija.

Komentāri (24)

Krista Vitena 11.09.2010. 06.31

Man, kā pusigaunietei, lepnums par mātes zemi:)

+3
-1
Atbildēt

0

mxblack 12.09.2010. 10.14

Kamēr Latvijā darbosies vecie valdošās elites, tagad PLL, pieņemtie likumi, tikmēr neviens kārtīgs biznesmenis šeit savu naudu neinvestēs, tikai visādi blēži.

0
0
Atbildēt

0

mxblack 12.09.2010. 10.11

Kā nu ne. Šī taču ir ideāla valsts kurā slīpētāks ārzemnieks mierīgi var pumpēt milijonus savos kontos. Tam tikai vajag nedaudz “iesmērēt” vietējo valdes prikšsēžu ķepā, lai varētu “pareizi” un uz daudziem gadiem noslēgt sev izdevīgus līgumus, ar milzīgām soda sankcijām izslēdzot iespēju tos lauzt, ja mainās vara. Tāpat šodien šeit par “sviestmaizi” var nopirkt zemes, ko citās valstīs neļauj likums. Ir naivi domāt, ka kāds ārzemnieks šeit investēs naudu lai Latvijai maksātu nodokļus, vai kā citādi šeit stimulēs uzplaukumu. Bet mūsu pašu miljonāri šeit sazagto naudu veikli ir paslēpuši visādās ārzonās zem visidiotiskākajiem visādu firmu nosaukumiem, jo viņu pašu “izkārtotie” likumi to pieļauj. Tāpēc arī no viņiem nekādus nodokļus iekasēt nevaram. Viņi sazagto naudu apgroza tikai savam labumam, bet mēs sēžam pie izpostītas ražošanas un galēja bezdarba siles.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu