Nelabotas kļūdas dēļ gadiem maksā lielāku nodokli • IR.lv

Nelabotas kļūdas dēļ gadiem maksā lielāku nodokli

28
Didzis Grodzs, F64

Politiķis uzņēmuma problēmu sola atrisināt, piezvanot partijas biedram pilsētas mēram

Mēbeļu ražotājs un pārdevējs SIA "Daiļrade koks" par ražotni Valmierā maksā nekustamā īpašuma nodokli nevis kā par ražošanas, bet kā par biroja ēku, jo šādi tā sākotnēji kļūdaini nodēvēta papīros, biznesa portāla Nozare.lv rīkotajā diskusijā informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andris Jansons.

Uzņēmēja mēģinājumi šo kļūdu novērst trīs gadu garumā izvērtušies nesekmīgi – pašvaldībā atbild, ka tur neko nevar darīt un turpina iekasēt lielāku nodokli. Diskusijas dalībnieks politiķis, "Par labu Latviju" (PLL) valdes loceklis Mārtiņš Zemītis Jansonam solīja šo problēmu atrisināt, piezvanot Valmieras mēram – savam Tautas partijas biedram Inesim Boķim.

Reaģējot uz šo piedāvājumu, neapmierinātību ar veidu, kā Latvijā ''nokārto lietas'', pauda cits diskusijas dalībnieks – drošības risinājumu kompānijas "G4S" valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis, norādot – ir absurda situācija, kad, lai palīdzētu uzņēmējam nokārot papīrus, ir jāveic īpašs zvans pilsētas mēram.

Zālītis aicināja Zemīti vispirms piezvanīt ''tiem 200-300 "G4S" konkurentiem'', kuri nemaksā nodokļus. Politiķis nesteidza teikt pārliecinošu "jā", bet pēc neilgas pauzes un atkārtota uzņēmēja jautājuma tomēr atbildējis: "Varam." Neviens cits no klātesošajiem politiķiem neatsaucās Zemīša aicinājumam piedalīties zvanīšanā, lai gan uzņēmējs solījis sarūpēt arī tālruņa numurus.

Savukārt biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja diskusijā akcentēja, ka visas administratīvās un birokrātiskās lietas prasa ne tikai darbu, bet arī izmaksas. "Aizejam uz kādu iestādi vai ministriju runāt par kādu jaunu procedūru, bet viņi atbild – tas taču ir tikai viens papīrs, tas nekas! Bet vēl ir 15 tādi citi! Lai visus papīrus uzturētu, ir nepieciešami papildu darbinieki. Tā vietā, lai saražotu produktu, kuru varētu eksportēt, ražojam papīrus," stāstīja Dzelzkalēja.

Komentāri (28)

mxblack 05.09.2010. 15.45

Nav gan pagaidām dzirdēts, ka arī Dombrovskis būtu sācis piekopt šādu Saeimā un citās valsts iestādēs praktizētu ģimenes biznesu. Bet rakstā minētais gadījums, kā arī Poļiščukas pieredze mums lieliski parāda, kādā valstī mēs dzīvojam un ko varam gaidīt no PLL, ja tie tiks pie teikšanas. Korupcija un blata sistēma ies tikai plašumā, ja pat pirms vēlēšanām viņi nekautrējas šādi kārtot lietas. Viņi uzskata par normālu un visiem pieņemamu šādu lietu kārtošanas sistēmu.Tā bija tipiska PSRS funkcionāru rīcība, kad bez pazīšanos toreiz nevarēja nopirkt pat labas kabzeķes. Tā bija liela funkcionāru priekšrocība, ka visur viņiem bija blats. PLL to turpina joprojām. Pamēģiniet ko tādu izstrādāt Anglijā. Jūs vienkārši nesapratīs un iztrieks pa durvīm.

+25
0
Atbildēt

5

    mxblack > mxblack 05.09.2010. 23.40

    Ak Dievs, pat šeit nevar iztikt bez “zilajiem”.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 05.09.2010. 23.20

    Es pats tur neesmu bijis, bet mani bērni stāsta, ka tur kādam ko piedāvāt vai pat tikai dot tādu zīmi beigtos bēdīgi. Tur pret cilvēkiem esot pavisam cita attieksme nekā šeit. Tas protams zemākajos līmeņos, bet augšā protams neiztiek bez skandāliem. Diemžēl mūsu viszemākā līmeņa ierēdnis sevi uzskata par visaugstāko un rīkojas arī. To taču mēs redzam un dzirdam katru dienu. Te tā drīkst. Nu un politiķi stāv visam pāri, piemēram Jaundžeikars. Viņš ir sen zaudējis jebkādu mēra izjūtu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > mxblack 05.09.2010. 16.08

    Nu ja tu domā, ka Anglija ir svētā zeme, kur nekad nekas tāds nenotiek, tad Tu stipri maldies! UK pēdējo dienu skandāls ir par konservatīvās partijas ārlietu ministra homoseksuālo piegulētāju (pareizāk sakot – viesnīcas numuriņa biedru komandējumu laikos) un viņa mistisko iekārtošanu darbā Ārlietu ministra komandā.
    Tāpat arī UK atslēgas vārds ir “networking – kas faktiski nozīmē – tev ir jāpazīst pareizie cilvēki, lai lietas varētu notikt! :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mxblack 05.09.2010. 16.19

    Skaidrs, ka visur tas notiek, cilvēks ir cilvēks, bet, tur to par normu, tomēr, neuzskata.
    Cik zinu, tas Ārlietu ministrs atzinies, ka ir homoseksuālis, un partijai nekas cits neatlika, kā viņu izprast un nenosodīt.
    Tomēr, civilizēti.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mxblack 05.09.2010. 15.55

    Pat nevajag Angliju, nupat kā atkāpies Dienvidkorejas ārlietu ministrs, jo esot palīdzējis iekārtoties darbā savai meitai, pie kam viņai bi9ja pienācīga izglītība un viņa derēja pēc visiem kritērijiem.
    Dombrovskis jau nav vēlams PLL taisni ar to, ka grib ieviest kaut cik caurspīdīgu sistēmu, kas traucē tai “brālēnu” ekonomikai un “savējo” būšanai visur, neskatoties ne uz kvalifikāciju, ne uz ko citu.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 05.09.2010. 13.46

Vienkārši labs PLL piemērs, kā viņi saprot lietu būtību. Nekā jauna un nepazīstama.

+19
0
Atbildēt

2

mary75 05.09.2010. 13.53

Latvijā birokrātija ir viena no lielākām ES attiecībā uz iedzīvotāju skaitu, un patērē otro lielāko % no IKP aiz Maltas, patreiz kaut kur 7% no IKP pēc visas samazināšanas, kad vidēji Es valsts aparāts patērē ap 3-4% no IKP.
Un, jebkura birokrātija ieinteresēta tikai saglabāt esošo situāciju, vairot sevi un atražot, nevis kādās inovācijās vai attīstībā.
Tāpēc Latvijā sen nepieciešamas strukturālas reformas, kas pārskatītu ne tikai birokrātijas funkcijas, bet, arī apmaksas sistēmu un atbildību, un skaidrs, ka birokrātija pretosies līdz pēdējam, lai neko tādu nevaiktu.
Tāpēc uzdod Valsts kancelejai, kas pati par sevi ir lieka iestāde, kas dublē ministriju funkcijas, izstrādāt strukturālo reformu plānu – lielāku muļķību pat iedomāties grūti. Apgūta kārtējā nauda darbiņa veikšanai, un rezultāts ir nulle.
Tas ir jādara kādam no ārpuses, vai, jānošpiko no igauņiem, kur viss ir pavisam savādāk, bet, jābūt politiskam atbalstam, bet, arī politiķi nav ieinteresēti neko mainīt, kur tad sēdinās visus “savējos”?

+17
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu