TV5: nezinājām, ka Gerhards gribēs runāt latviski • IR.lv

TV5: nezinājām, ka Gerhards gribēs runāt latviski

167
www.tvnet.lv

TV5 bija jānodrošina tulkojums Gerhardam, uzskata Kleckins

Satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) uzstāšanās televīzijas kanāla "TV5" raidījumā "Bez cenzūras" latviešu valodā nebija saskaņota iepriekš, tādēļ sinhrono tulkojumu nodrošināt nebija iespējams, aģentūrai LETA sacīja "TV5" direktors Mihaels Šeitelmans.

Iepriekš Gerharda pārstāvji gan norādījuši, raidījuma veidotāji brīdināti, ka ministrs runās latviešu valodā.

"Kanālam "TV5" nav tehnisko iespēju nodrošināt sinhrono tulkojumu tiešraides laikā. Vēl jo vairāk to nav iespējams izdarīt, ja iepriekš tas nav saskaņots," sacīja Šeitelmans. Viņš noraidīja runas, ka "TV5" raidījuma "Bez cenzūras" vadītāja Andreja Mamikina rīcības motīvi bija politiski: "Raidījuma vadītājs nav politiķis, un viņam nevar būt politisku motīvu."

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ābrams Kleckins uzskata, ka raidījumam bija jānodrošina tulkojums Gerhardam, kurš otrdien raidījumā vēlējies runāt latviski, nevis krieviski kā viņš to darījis ir iepriekš.

“Ne tikai ministram, jebkuram cilvēkam Latvijā ir tiesības runāt valsts valodā,” Ir.lv sacīja Kleckins, atzīstot, ka otrdien TV5 izveidojušos situāciju vērtē kā satraucošu.

Kleckins norādīja, ka tulkojums tiktu nodrošināts jebkuras citas valodas raidījumā. “Ja tas būtu angļu valodā, tad tulkotu, bet, ja krieviski, tad nav jātulko?” asi vaicāja Kleckins, norādot, ka NEPLP izveidojušos situāciju vērtēs.

Gerhardam bija un ir tiesības runāt latviski raidījumā "Bez cenzūras", aģentūrai LETA sacīja Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš. Pagaidām VVC nav saņēmis Gerharda iesniegumu, tādēļ nevarēja komentēt VVC turpmāko rīcību.

Kā norādīja Baltiņš, gadījumā, ja Gerhards iepriekš telekompāniju bija brīdinājis par to, ka viņš runās latviski, telekompānijai bija iespēja tehniski sagatavoties tulkot interviju krieviski. "Manuprāt, šoreiz runa ir par nevēlēšanos tulkot, nevis tehnisko iespēju trūkumu," piebilst Baltiņš.

VVC direktors atgādina, ka pirms kāda laika vairāki ministri deklarēja un arī Valsts prezidents aicināja politiķus ar Latvijā esošajiem plašsaziņas līdzekļiem runāt valsts valodā.

Gerhards otrdien pameta TV5 studijas tiešraidi pēc tam, kad raidījumā "Bez cenzūras" ministram tika liegta iespēja runāt latviešu valodā. Kā aģentūrai LETA skaidrojusi ministra padomniece Inga Spriņķe, raidījuma “Bez cenzūras” vadītājam iepriekš norādīts, ka Gerhards runās latviešu valodā, taču, sākoties raidījumam, ministram liegta iespēja runāt valsts valodā.

Raidījuma vadītājs Andrejs Mamikins pēc ievadvārdiem uzdeva Gerhardam jautājumu par to, kā viņš jūtas. Pēc tam, kad Gerhards atbildēja latviski, Mamikins viņu lūdza pāriet uz krievu valodu. Gerhards atteicās, norādot, ka ir brīdinājis par to, ka runās latviski un ka studijā, visticamāk, var nodrošināt tulkojumu.

Raidījuma vadītājs norādīja, ka citos raidījumos Gerhards ir runājis krieviski, taču tas nepārliecināja ministru. Raidījums bija šādam pavērsienam gatavs un demonstrēja kadrus no arhīva ar fragmentiem, kuros Gerhards runā krieviski. Pēc šo fragmentu demonstrēšanas Gerhards atkārtoti tika aicināts runāt krieviski, uz ko ministrs atbildēja, ka šajā studijā ir skanējusi latviešu valoda un raidījuma vadītājs to labi zinot. Mamikins pateicās ministram par ierašanos uz interviju un vairāk jautājumus neuzdeva, Gerhards pameta studiju.

Komentāri (167)

astra_ozo 01.09.2010. 10.48

Ja krievs, atbildot uz jautājumiem LTV, runā krieviski, viņš “vienkārši runā krieviski”, ja latvietis atļaujas runāt latviski, viņš “demonstrē alu laikmeta nacionālismu”…

+78
0
Atbildēt

3

    Ziemelnieks > astra_ozo 01.09.2010. 11.37

    Piebilde vietā!

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Arcijs > astra_ozo 01.09.2010. 20.18

    Tas pats ir ar tautībām – čigānu nedrīkst saukt par čigānu, nēģeri par nēģeri, krievu par krievu, vēl vienu nāciju par vēl vienu nāciju, vienīgi latvieti drīkst saukt par latvieti.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Melgalve > astra_ozo 01.09.2010. 13.49

    Piekritu.Bet par Mamikinu.Tiesam skita,ka nav tas sliktakais zurnalists,bet tagadeja uzvediba mainas ,manuprat,lidz ar SC lielo reitngu pirmsvelesanu aptaujas.Laikam jau sirdi SC vienmer bijis tuvaks Mamikinam,tomer vizualo neitralitati vinjs kaut ka lidz sim bija ieturejis.Tagad viss nostajas savas vietas,lai vinjs aicina ko grib uz savu raidijumu,bet iespaids ir sabojats.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Lng 01.09.2010. 11.16

Izskatās Mamikins bija apzinīgi gatavojies provokācijai.Jo bija sagādājis vecus ierakstus kuros Gerhards runā krievu valodā un speciāli provocēja netulkojot viņa teikto.Negribu piekrist Kleckinam ka raidījumu vajadzēja tulkot.Raidījums notika Latvijas TV kanālā Latvijas pilsoņiem,valsts valoda ir latviešu valoda kas jāzina visiem pilsoņiem.Visi kārto valodas eksāmenu lai iegūtu pilsonību,divdesmit gadi ir pietiekami ilgs laiks lai to sāktu lietot ikdienā.Mamikina aptaujā uzdotais provokatīvais jautājums:”vai tas ir alu nacionālisms”un nevēlēšanās runāt latviski drīzāk liecina par krievu nacionalismu,kas stāda krievu valodu augstāk par citu tautu valodām kas dzīvo Latvijā.Krievu valoda ir tikai viena no mazākumtautu valodām Latvijā.Laiks pie tā pierast.

+56
0
Atbildēt

0

mary75 01.09.2010. 11.10

Agrāk Mamikinu uzskatīju par normālu žurnalistu, pēdējā laikā viņš pārvērties par provokastoru, arī šis te konflikts ar Gerhardu bija vistīrākā provokācija, jo smieklīgi pat iedomāties, ka Latvijā kāds kaut jebkur nedrīkstētu runāt latviski, pie kam iepriekš par to pabrīdinot (!), tas, ka iepriekš jābrīdina, ka kāds Latvijā grib runāt latviski, jau pats par sevi ir kaut kas neiedomājams.
Bet, vai nu Mamikins nesaprot, vai nu ir TB/VL “slepenais ierocis”, es tagad šīs partija vārdā viņam izmaksāti kādu simbolisku prēmiju par partijas popularizēšanu.
Vispār, ne Lietuvā, ne Igaunijā neticētu, ja ko tādu pastāstītu.
Un tālākā Mamikina uzvedība – Gerharda ignor;ēšana, arī prasa specialu izvērtējumu.
Ja Kleckins pateicis A, viņam jāsaka arī B.

+42
0
Atbildēt

6

    agnese_gaile > mary75 11.09.2010. 12.39

    Smuks sunis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    keikoo > mary75 01.09.2010. 21.36

    Ko jūst te cepaties? ;D
    Klasisks varas un mediju simbiozes piemērs!
    Tikai nevaru īsti izlemt, kuram šis PR šovs izdevīgāks.
    Politiķim, kurš (tīrās sagadīšanās pēc) tieši pirms vēlēšanām atcerējās, ka viņam ir tiesības dzimtenē runāt dzimtajā valodā?
    Vai tomēr Mamikinam, kurš ar šo kārtējo “skandālu” atkal gūst publicitāti un reitinga punktus TV5 vērojošo mūžīgo LPSR iedzīvotāju vidū?
    P.S.
    Skumjākais ir tas, ka šis stulbais triks nostrādās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ingus > mary75 01.09.2010. 17.13

    vai par šādu provokāciju nevar ierosināt krimināllietu par nacionālā naida kurināšanu?
    derētu kautvai profilakses pēc

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 01.09.2010. 11.17

    Prieks, ka varu atkal Tev piekrist:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > mary75 02.09.2010. 08.49

    Man jāatzīstas, ka savu vakardienas komentāru rakstīju, pārraidi vēl neredzējis. Un izskatās, ka tagad man būtu jālūdz piedošana Gerhardam.
    Jo… biju pārāk skarbs, apvainojot viņu “kažoka maiņā” pirms vēlēšanām. Jo acīmredzot ir tā, kā saka Satiksmes ministra padomniece Inga Spriņķe: “”TV5″ jau sen ir informēts, ka Gerhards intervijas televīzijā ir gatavs sniegt tikai latviski. Jau 2008.gadā, kad Gerhards vēl vadīja Ekonomikas ministriju, notikusi sarakste ar telekanālu, kur ministrs norādījis, ka runāšot latviski. Līdz ar to arī interese par ministru pazuda.”
    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/344502-tv5_un_gerharda_atskirigas_interpretacijas_kurs_provoce

    To netieši apliecina arī fakts, ka Mamikina rādītie piemēri, kur Gerhards runā krieviski, VISI BIJA DATĒTI AR 2008. GADU!
    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/344377-gerhards_tiesraide_pamet_tv5_studiju/video

    Jā, šis atklājums vēl vairāk nostiprina manu pārliecību balsot par VL/TB/LNNK.:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > mary75 01.09.2010. 14.51

    Jā, varu piekrist.

    Divas piebildes:
    1. Gerhards tomēr sevi pazemoja – ar to, ka pirms tam mierīgi bija varējis ļurināt krieviski, bet nu tik uzkrītoši nomainījis kažoku. Nožēlojami. (Tik un tā tomēr balsošu par VL/TB/LNNK…)
    2. Katrā šādā reizē atcerēsimies, ka TV5 īpašnieks ir “nacionālās pašapziņas modinātājs” un “patriotisko filmu producents” Ēķis no PLL. Tas pats Ēķis, kurš Zatleram rakstīja atklāto vēstuli, lai neizsludina Elektronisko mediju likuma latviešu valodai labvēlīgās normas, jo tās radīšot papildu izmaksas. Miljonārs-patriots Ēķis. Vēl derdzīgāk par Gerharda pseidonacionālismu.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu