Aptauja: cilvēki ilgojas pēc dzīves bez stresa • IR.lv

Aptauja: cilvēki ilgojas pēc dzīves bez stresa

78
Raitis Plauks, F64
Indra Sprance

Pietrūkst padomjlaika medicīnas un izglītības sistēmas, lai arī emocijas par šo posmu ir negatīvas

Padomju laiki Latvijā iedzīvotājiem kopumā asociējas ar negatīvām emocijām, tomēr vislabākās atmiņas palikušas par tā laika izglītības un medicīnas pakalpojumiem, liecina ''P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību'' firmas pasūtītās interneta aptaujas rezultāti.

Visvairāk iedzīvotājiem – 47% – no tālaika dzīves pietrūkst PSRS laikā pieejamās bezmaksas medicīnas un izglītības. Daudzi norādījuši, ka viņiem pietrūkst dzīves bez stresa, kas valdīja PSRS laikā, kad bija augstāks labklājības līmenis, nebija problēmu atrast darbu vai samaksāt īri, – šādi atbildēja 41% aptaujāto.

Pētot iedzīvotāju atmiņas par padomju laikiem, konstatēts, ka padomju gadi Latvijas iedzīvotājiem visbiežāk tomēr saistās ar negatīvām asociācijām, kas skar tālaika politisko situāciju, tostarp padomju režīmu un nebrīvību – šādu atbildi snieguši 64% aptaujāto, padomju propagandu un pārkrievošanu – 41%, cīņām par Latvijas neatkarību – 33%.

Tomēr daudzi aptaujātie šo laiku saista arī ar sadzīviskākām lietām: 52% ar pārtikas taloniem un garajām rindām veikalos, 37% šis laiks atsauc atmiņā padomju gados tapušās filmas. Katrs desmitais aptaujātais atzinis, ka PSRS gadi atgādina ''Pirmā maija'' apavus un ''Radiotehnikas'' radio aparātus. 17% aptaujāto Latvijas PSR saistās ar 1.maija demonstrācijām, bet tikai retajam palikušas spilgtas atmiņas par kvasa cisternām un gāzēto dzērienu automātiem – šādu atbildi snieguši vien 4% respondentu.

Komentāri (78)

disassociative 03.08.2010. 12.21

Jā, PSRS bija bezmaksas medicīna, bet kādā līmenī? Nu kaut vai tos pašus skolu zobārstus pamēģiniet atcerēties. Šermuļi vēl šodien skrien pār kauliem. Jā, bija bezmaksas izglītība ar ierindas skatēm, oktobrēnu un pionieru pasākumiem un obligātajā GDA normām fizkultūrā. Un varenās PSKP vēsture. Jā, bija desa veikalā pēc divu stundu stāvēšanas rindā, ja pietika. Bija dzīvokļi, par kuriem varēja samaksāt un tos, kas nestrādāja, lika cietumā. Un tos, kas domāja drusku savādāk, arī. Varēja ar vilcienu vizināties pa visu plašo PSRS bez jebkādām vīzām, bet tikt aiz dzelzs priekškara tikai tad, ja vietējiem čekistiem patika purns, kas prasīja atļauju. Ja kāds no radiniekiem bija izsūtīts vai atradās ārzemēs, tad sēdi rāms.
A ja par filmām runājam, tad, piemēram, Vella kalpi bija jānodefinē kā kostīmfilma, lai tā vispār nonāktu uz ekrāniem.

+19
0
Atbildēt

1

    vilmar1964 > disassociative 03.08.2010. 13.01

    Skolu zobārsti – o, jāāā!!!! Trāpīts ābolītī! :) Rudenī katru dienu gāju uz skolu ar šausmām, jo bija zināms, ka kādudien neizbēgami atvērsies durvis un inkvizīcija baltā uzsvārcī būs klāt. Starp citu, nez kāpēc zobārsta krēsls bija vienīgā obligātā ikgadējā procedūra? Neatceros, ka tāpat katru gadu būtu citi ārsti piespiedu kārtā pārbaudījuši.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Janis 03.08.2010. 11.49

Citās ziņās – “Aptaujā noskaidrots, ka vairākums labprāt nedarītu neko un dzīvotu labi”.

+16
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 03.08.2010. 12.09

Nedomāšanu par nākotni (jo par to domāja VALSTS) ir nomainījusi īstermiņa domāšana, kas arī nav slikti! Bet tas stress jau rodas dziņā pēc naudas – agrāk nevienam nebija stress paņemt “valsts ķieģeļus” un uzbūvēt sev māju, tagad par to liek cietumā! Tādēļ arī ir stress!

+9
0
Atbildēt

2

    Ziemelnieks > Una Grinberga 03.08.2010. 12.51

    Piekrītu – cilvēcība ir nomainīta pret NAUDU! Tāda ir mūsdienu rūgtā patiesība. Cilvēki iet pār līķiem, jo dzenas pēc naudas, naudas, naudas….Izglītība tagad ir masas, jo tā IR laba nauda!

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    buchamona > Una Grinberga 03.08.2010. 13.50

    Piekrītu – cilvēcība ir nomainīta pret NAUDU! +++ Sabiedrība, valstis kuras nerēķinās ar demokrātiju un brīvā tirgus ekonomikas principiem līdz šim ir piedzīvojušas katastrofu – nabadzību, totalitārismu un tādā garā un viss tas kopā ir ļoti tālu no tās cilvēcības, par kuru Jūs sapņojat.. Ja nu vienīgais izņēmums ir sabiedrība, kura “dzīvoja” Kampanellas Saules pilsētā :) Šveicē, kuru Jūs pieminat, valda labklājība tādēļ, ka nu jau gadsimtiem ilgi šveicieši nepārkāpj “naudas rakstīto likumu”, viņi nav bijuši pakļauti dažādiem sociālistu eksperimentiem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu