Mazdārziņu vārdā • IR.lv

Mazdārziņu vārdā

24
Kristaps Kuhaļskis, f64

Vācu mākslinieks Reinhards Krēls aicina uz "Glābšanas centru" Torņkalna mazdārziņos.

No 1. līdz 8.augustam Torņkalna mazdārziņos Rīgā piezemēsies vācu mākslinieka Reinharda Krēla "Glābšanas stacija", lai kopīgi ar citiem dārzniekiem no mazdārziņu resursiem darinātu aizsargājošas ziedes un eļļas, vienlaikus runājot par pilsētas plānošanu un attīstību, ziņo aģentūra LETA.
Akcija ir daļa no mākslas projekta "Track Changes" un tās rezultāts būs redzams mākslas festivālā "Survival Kit" no 3.septembra līdz 5.septembrim Rīgā, kā arī izstādē Leipcigas Laikmetīgās mākslas muzejā no 10.septembra līdz 14.novembrim.
"Track Changes" aicina māksliniekus pievērst uzmanību mazdārziņiem pilsētvidē kā īpašam dzīvesveidam un īpašai pilsētas un dabas attiecību formai.
Vācu mākslinieks, uzzinājis, ka Torņkalna mazdārziņi Rīgā vada savus pēdējos mēnešus, pirms dot vietu jaunām būvēm, nolemj ķerties pie Rīgas mazdārziņu spēka, skaistuma un īpatnībām, no dārzu resursiem mobilajā glābšanas stacijā darinot aizsargājošas un dziedējošas ziedes, eļļas, kas dārzu īpašniekiem palīdzētu veiksmīgāk sadzīvot ar gaidāmajām pārmaiņām.
Pašgatavoto preparātu indikācijas – pret zaudējuma depresiju, pret saskarsmes problēmu izraisītu stresu, utml. – liek aizdomāties par pilsētas plānošanu, viedokļiem pilsētas telpas produktivitāti un derīgumu.
"Viens no svarīgākajiem projekta mērķiem ir aizsākt vai atbalstīt komunikāciju par dārziņu vērtību un to zaudējuma draudiem. Ja iespējams, ārstniecības augu vākšanas un izgatavošanas procesā jārada kopīga platforma informācijas apmaiņai par bailēm, pieredzi un rīcības stratēģijām aktuāla vai potenciāla apdraudējuma gadījumā," saka Krēls.
Glābšanas centrs gaida viesus no 1.līdz 8.augustam ik dienas no plkst.14 līdz 20 Torņakalna mazdārziņos Rīgā, Vienības gatvē, aiz Torņkalna dzelzceļa stacijas. 1. augustā plkst.16 Glābšanas centrā notiks dabas aptieķnieces Ievas Miežubrāles vadīta darbnīca pilsētniekiem par mazdārziņu un balkondārziņu augu dziedniecisko spēku; 5.augustā Glābšanas centrā notiks diskusija – prāta vētra par nākotnes mazdārziņu.
Pārējā laikā ikviens aicināts iesaistīties gan ārstniecisko preparātu gatavošanā, gan sarunās par pilsētu. Vēlams līdzi ņemt kādas no nepieciešamajām izejvielām – sarkano āboliņu, timiānu, salviju, kliņģerīšu ziedu, pelašķus, asinszāli u.c.
Krēls ir vācu izcelsmes mākslinieks no Leipcigas. Ieguvis ainavu arhitekta izglītību, Krēls savos darbos nereti izmanto augus kā izteiksmes līdzekli, vai pievēršas pilsētnieka un dabas attiecībām.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu