Mazāk to, kas domā, ka labi dzīvot Rīgā • IR.lv

Mazāk to, kas domā, ka labi dzīvot Rīgā

16
Raitis Plauks, F64

Labākās domās par Rīgu paši rīdzinieki, skeptiskāki laucinieki, kas uzskata, ka dzīve Rīga sliktāka nekā citur

Lai arī vairums Latvijas iedzīvotāju – kopumā 53% – dzīvi Rīgā uzskata par labāku nekā citviet Latvijā, tādu, kas šādi pēdējos gados paliek arvien mazāk, liecina pētījumu centra SKDS maijā veiktā aptauja.

27.5% atbildējuši, ka dzīvi Rīgā uzskata nedaudz labāku nekā citur Latvijā, 25.4% atzinuši, ka dzīvošana galvaspilsētā ir pat ievērojami labāka. 22% norādījuši, ka dzīve Rīgā ir tāda pati kā citur, 10.8% – nedaudz sliktāka, 7% – ievērojami sliktāka. 7.2% bija grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Kā norāda SKDS, pamazām samazinās iedzīvotāju īpatsvars, kuri uzskata, ka dzīve Rīgā ir labāka nekā citur Latvijā. Tā, pirms astoņiem gadiem – 2003.gadā – tā domāja 72% iedzīvotāju, bet pretējās domās bija tikai 6%. 2006.gadā dzīve Rīgā labāka šķita tikai 66%, bet pretējās domās bija 12%. Savukārt pirms gada – 2009.gadā – par to, ka dzīve Rīgā ir labāka nekā citviet Latvijā, bija pārliecināti vairs tikai 54%, bet pretējs viedoklis bija jau 14% Latvijas iedzīvotāju.

Aptaujā arī konstatēta sakarība – jo mazāk urbanizētā vidē dzīvo Latvijas iedzīvotāji, jo retāk viņiem dzīve Latvijas galvaspilsētā šķiet pievilcīga. Par to, ka dzīve Rīgā ir labāka nekā citur, visbiežāk ir pārliecināti paši rīdzinieki (kopumā tā domā 76% Rīgā dzīvojošo). No citās Latvijas pilsētās dzīvojošajiem tā domā tikai 46%, bet no lauku apvidos dzīvojošajiem – tikai 38%. Gandrīz tikpat liels laukos dzīvojošo īpatsvars (33%) uzskata, ka dzīve Rīgā ir pat sliktāka nekā citur Latvijā.

Aptauja veikta  šā gada maijā un kopumā aptaujāti 1013 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Komentāri (16)

lubans 27.07.2010. 12.55

domāju, ja būtu labas iespējas dzīvot un strādāt (ne tikai ar lauksaimniecību saistītus darbus) ārpus rīgas tad kādi procenti 30% noteikti laistos lapās..

+4
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 27.07.2010. 12.01

Rīgā ir labi strādāt, bet dzīvot – atkarībā no rajona. Padārgi gan. Citur Latvijā ir lētāk un foršāki dzīves apstākļi. Tik neesi notikumu centrā.

+2
0
Atbildēt

1

shefere 27.07.2010. 13.33

Man ir dzīvoklis pašā Rīgas centrā un mazs brīvdienu namiņš netālu no Rīgas, zaļumos. Ziemā savā dzīvoklī jūtos ideāli, atrodas vietā no kuras visur kur man vajag, var kājām aizstaigāt, sniegs no pagalma nav jāšķūrē, veikali un izklaides, viss blakus. Taču ja man tajā dzīvoklī būtu jādzīvo vasarā… Karsts, tūristi un citi dzērāji bļaustās zem logiem visu diennakti, putekļi,izplūdes gāzes, netīras ielas, kabatzagļi, brrr, nekāda labā dzīve tad tā nav vis. Bet te, nieka padsmit km no Rīgas- zaļa zālīte, putniņi čivina, upīte burbuļo un sēnes mežā aug, nu īsti lauki. Vakarā atbrauc pārkarsis un nomocījies no darba un pilnīgi cita pasaule. Toties ziemā- aizputināts, vientulīgs, drusku pabaiss nostūris, tuvākais veicis 1,5 km, turpat arī lielā šoseja, līdz kurai ceļi tīrīti tiek paretam. Ja būtu jāizvēlas kas viens, grūti būtu, bet viens gan- Rīgas centrā nejūt dabas ritumu, nav saiknes ar dabu, nekādi parki nepalīdz, ja ilgstoši netiec laukā, tad “aķītis nosēžas” pamatīgi.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu