Policija aizvāc "telšu pilsētiņu" Rīgas centrā • IR.lv

Policija aizvāc "telšu pilsētiņu" Rīgas centrā

80
Evija Trifanova, LETA

Šlesers: policijai netika dots politisks uzstādījums teltis aizvākt

Naktī no piektdienas uz sestdienu Rīgas Pašvaldības policija aizvākusi "telšu pilsētiņu", kas jau vairākus mēnešus atradās iepretim valdības ēkai, ziņo LETA. Policijas operācijas laikā "telšu pilsētiņā" bija viens pastāvīgs iemītnieks – bezdarbnieks un invalīds Juris Lapšinskis. Patlaban nekas vairs neliecina, ka šajā vietā 236 dienas tika rīkota protesta akcija un bija izvietotas teltis, plakāti, ugunskuri utt.

Līdz šim "telšu pilsētiņā" pa nakti uzturējās tikai Lapšinskis, jo viņam joprojām nav izdevies atrast ne darbu, ne arī dzīvesvietu. Dienā tur uzturējās arī divi viņa domubiedri Grigorijs Fedjkins un Aleksandrs Tihonovs, kuri ir formulējuši astoņas prasības un priekšlikumus valdībai valsts ekonomiskās un sociālās situācijas uzlabošanai.

Par policijas rīcību protesta akcijas dalībnieki ir sašutuši. Fedjkins aģentūrai LETA pastāstīja, ka naktī uz 24.jūliju ap plkst.2 pie Lapšinska, kurš tajā laikā ieturējis maltīti, piebraukusi policijas ekipāža. "Policisti noformēja protokolu, nedzērušo protesta akcijas dalībnieku ievietoja automašīnā, neatļaujot pat paņemt savas mantas, un aizveda viņu uz iecirkni Maskavas ielā, kur noturēja līdz rītam," notikumus apraksta Fedjkins. Šajā laikā cita policijas brigāde aizvākusi mantas no protesta akcijas vietas. Kad sestdienas rītā Lapšinski atbrīvoja, "telšu pilsētiņas" vairs nebija.

Pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes priekšnieks Jānis Znotiņš intervijā Latvijas Radio norādīja, ka "vienkārši mitināties pilsētas centrā teltī" nedrīkst, jo tas ir pretrunā ar pašvaldības noteikumiem un par to arī „telšu pilsētiņas” iemītniekam sastādīts protokols.

Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC), kurš Nila Ušakova (SC) prombūtnes laikā pilda domes priekšsēdētāja pienākumus, uzsver, ka Pašvaldības policijai nav dots politisks uzstādījums aizvākt "telšu pilsētiņu", LETA norādījis Rīgas domes pārstāvis Ģirts Dripe. Šlesers neesot bijis informēts par policijas iecerēm atbrīvot laukumu pie valdības ēkas.

Svētdien pa dienu iepretim Ministru kabineta ēkai uz īsu brīdi atkal parādījusies telts, ziņo Latvijas Televīzija. Kā aģentūrai LETA apstiprināja Fedjkins, telti uzstādījis viņš, tomēr jau pēc stundas klāt bijuši policisti, kuri "ļoti pieklājīgi, bet tai pašā laikā uzstājīgi" palūguši to aizvākt. Fedjkins nolēmis neizrādīt pretestību un telti novācis.

"Telšu pilsētiņas" protesta akciju pērn novembra beigās sāka Gints Gaiķēns, kurš pauda neapmierinātību ar valstī notiekošo un prasīja valdību steidzami risināt bezdarba problēmas. Vēlāk Gaiķēnam pakāpeniski pievienojās citi protestētāji, uz trotuāra Brīvības bulvārī izveidojot "telšu pilsētiņu", liecina LETA arhīvs. 

 

Komentāri (80)

gundega_heiberga 25.07.2010. 12.26

Tagad, kad Šlesers Rīgā radījis 50000 jaunas darba vietas, šāds midzenis nav aktuāls.

+33
-1
Atbildēt

0

Māris Bišofs 25.07.2010. 12.54

Nezinu, kā jūs, bet es, iedams garām Ministru Kabinetam, jau sen alejā uzcelto telšu “pilsētiņu” neuztvēru kā politisku protestu. Protestētāji, ja tādi tur kādreiz bija bijuši vai bija vēl arvien, šo akciju bija pārvērtuši tādā kā klaigāšanā “Es slīkstu, es slīkstu!” Un pat ja kāds no viņiem patiešām tur “slīka”, to vairs nebija iespējams uztvert nopietni.
Pret ko viņi tur protestē? Par ko viņi protestē? Ko viņiem vajag? Tas viss garāmgājējiem (ar garāmgājējiem saprotot arī ministrus un pārējos MK ēkas iemītniekus) jau sen bija vai nu aizmirsies, vai kļuvis nesvarīgs – ja vien pieņemam, ka kādu brīdi tomēr drusku svarīgs varbūt arī bija.
Vienīgās pārdomas, ko šī pilsētiņa izraisīja, bija saistītas, tā teikt, ar šī pasākuma formu. Labi, aizliegumu sēdēt pilsētas zālājos, Rīgas dome priekšvēlēšanu lādzīgumā šovasar ir atcēlusi, taču izrādās, pilsētā drīkst ne tikai to vien.
Teiksim, man nav māju vai man nav dzīves vietas, un tātad es drīkstu uzcelt telti vai pat veselu telšu pilsētiņu jeb ierīkot kempingu jebkurā pilsētas vietā – uz Doma laukuma, pie Ministru Kabineta, pie Saeimas ēkas vai parkā pie operas. Atliek tikai paziņot, ka tas ir politisks protests, un lieta darīta.
Patvaļīga dzīvošana, kur vien ienāk prātā, nav nekāds protests. Un ziņai par to, ka “telšu pilsētiņa” ir nojaukta, nav nekādas saistības ar demokrātijas apdraudēšanu, jo tad jau par nopietnu apdraudējumu demokrātijai var uzskatīt jebkuru sodu par neatļautu būvniecību, piekrastes tauvas joslas aizšķērsošanu, jā – arī par čurāšanu pie Brīvības pieminekļa. Nekad jau nevar zināt, vai kāda no šīm izpausmēm, nav protests par to, ka valdība neņem vērā manus ieteikumus valsts ekonomiskās situācijas uzlabošanai.

+34
-4
Atbildēt

5

    Aivars Puriņš > Māris Bišofs 25.07.2010. 16.04

    Patvaļīga dzīvošana, kur vien ienāk prātā, nav nekāds protests.
    ————————
    Ko tad iesakat, biedr Bankovski? Katram bomzim būs jāprasa Dombrovska atļauja, uz kura soliņa drīkst nakšņot? Ja ne biedrs Staļins, tad biedrs Andropovs gan, būtu par Jums lepns!

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Paul, telšu pilsētiņa sākās kā sabiedrības protests pret valdošo politiku, kuras rezultātā šiem cilvēkiem nebija darba utt, tā bija konkrētas grupas izpausme par sociālo netaisnību. Problēma bija tā, ka viņi nespēja noformulēt savu prasību, jo trūka polittehnologu un tīri intelektuāls potenciāls, kā viņu vienkāršās vēlmes (dodiet mums darbu) iepīt latviskās politikas diskursa terminos. Un nebija nekādas solidaritātes no sabiedrības puses, kur palika tie 22% bezdarbnieku, kas varētu viņus atbalstīt tādā vai citādā veidā? Viņi sēž mājās un čīkst, skatās TV un apdriš politiķus, bet šāda varas bezceromoniāla izrēķināšanās viņiem tikai dod signālu – sēdi klusu un turpini ciest.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Jau sen vajadzēja to atrisināt. Bet nevis ar varu, bet tad, kad viss sākās – noskaidrot, ko viņi grib. Rast kompromisu. Nebija jau solidaritātes viņu pašu starpā – skaļākajam Šlesers aizbāza muti, iedodot darbu, pārējie nebija tik uzņēmīgi. Ja viņi paši nezin, ko grib, tad tas ir tāda bezmērķīga “čilošana”. Tanī brīdī es nesaprotu, kāpēc policija gaidīja tik ilgi? Tā kā mums ir pieņemts visus sodīt, tad ir jāsoda pašvaldības policijas vadība, kas vairāk kā pusgada garumā ir pieļāvusi publisku bomžošanu. Pašvaldības vadībai jāatkāpjas par neizdarību, par nespēju pildīt savus pienākumus.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Māris Bišofs > Māris Bišofs 25.07.2010. 14.14

    Populāra kļūda LV ir par bezdarbniekiem uzskatīt gan tos, kas aktīvi darbu meklē, gan tos, kas neko nemeklē. Nedomāju, ka abas šīs grupas varētu par kaut ko vienoties.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Māris Bišofs > Māris Bišofs 25.07.2010. 13.18

    Bet kur, tavuprāt ir izeja? Nu nebija tur vairs nekāda protesta “satura”. Un, ņemot vērā atlikušo protestētāju demogrāfisko “profilu”, šaubos, vai Tevis piesauktie satura radītāji ar aizrautību grasītos iesaistīties – ja nu vienīgi par mazu naudu iesaistot kādas partijas priekšvēlēšanu aktivitātēs. Ko tad vēl? Atstāt vēl gadus 20?

    +11
    0
    Atbildēt

    0

photocom 25.07.2010. 17.48

Nu šlosers savus bomžus uzmeta !

neiederās piār plānā vairs..
džeki lai tagad iet mellenēs !

ļive riga naša vēl
6 ļimoni esot vajadzīgi

tik viens gaiķēns ostā rukā vira/maina
pārējie 49,999 tūkstoši
tad tūrismā un nagļa taksitos
lai piesakās

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu