Tautas partijas reitings aprīlī nokritis līdz 1.9% • IR.lv

Tautas partijas reitings aprīlī nokritis līdz 1.9%

91
Indra Sprance

Populārāko politisko spēku trijnieks aprīlī palicis nemainīgs – apvienība “Vienotība” (17%), “Saskaņas centrs” (16.2%) un “Zaļo un Zemnieku savienība” (7.4%)

“Latvijas faktu” direktors Aigars Freimanis Ir.lv sacīja, ka mēnešu griezumā izmaiņas reitingos nav ievērojamas – “Vienotība” joprojām saglabā lielu atbalstītāju loku, arī “Saskaņas centra” “fenomens turpinās jau četru gadu garumā, svārstoties vien dažu procentu robežās, bet būtiski nemainās”.

Līdzīgi arī Zaļo un Zemnieku savienības elektorāts ir stabils. Savukārt LPP/LC reitingu nelielo kāpumu, pēc Freimaņa domām, varētu tulkot kā LPP/LC uzturēto intrigu par ieiešanu valdībā. “Mediju uzmanības centrā viņi nonāca un to interesi uzturēja diezgan ilgi, “ sacīja Freimanis.

Savukārt Tautas partijas reitingu nelielais kritums esot saistāms ar “netipiski vāji nokomunicēto aiziešanu no valdības”. Freimanis norādīja, ka TP aiziešana no valdības bija acīmredzama, pieteikta un loģiska, tomēr “komunikācijā trūka argumentācijas, kas nav pārāk tipiski Tautas partijai”.

Freimanis uzskata, ka abu politisko spēku – TP un LPP/LC – konsolidēšanās uz vēlēšanām nemazinās to atbalstītāju skaitu. Pēc viņa domām, pašreizējie reitingi parādot visuzticamākos šo partiju atbalstītājus, līdz ar to Andra Šķēles un Aināra Šlesera atbalstītāju skaitu varot rēķināt, saplusējot abu reitingus. Atšķirībā no, piemēram, “Jaunā laika” un “Pilsoniskās savienības” viņi viens otram nenoņem vēlētājus, skaidroja Freimanis.

24.9% aptaujāto, jautāti, par kuru partiju balsotu, ja rīt notiktu vēlēšanās, atzinuši, ka vēl nav izlēmuši vai nezina, par kuru partiju vēlēšanās balsos. 17.1% norādījis, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

“Latvijas faktu” aptauja notika no šā gada 9.aprīļa līdz 19.aprīlim un tajā tika aptaujāti 1012 Latvijas Republikas pilsoņi.

Komentāri (91)

mary75 23.04.2010. 16.04

Un es domāju, arī Vienotībai nav ko gulēt uz lauriem, jāorganizē sava komanda, un jābrauc taisni pa tām vietām, kur bijusi TP, lai tos iedzīvotājus atzombētu atpakaļ, šīs te vēlēšanas pārāk nopietnas, lai ļautos pašplūsmai.

+45
0
Atbildēt

3

    astra_ozo > mary75 24.04.2010. 12.02

    Vakar, braucot trolejbusā, dzirdēju divu labi ģērbtu pensijas vecuma kundzīšu sarunu – ja jūs zinātu, kā viņas zākāja Maizīti par to, ka nav tiesājis Dombrovski un Repši (tieši viņus, neviena cita) par pensiju samazināšanu… !
    Kur viņš bija, vai viņš neredzēja, ka Likums ir pārkāpts??? Kādas šausmas!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ivars Zvirbulis > mary75 23.04.2010. 19.32

    ja tā Vienotība vēl būtu vienota arī darbos, tad viņiem būtu izredžu. http://neoidiotisms.blogspot.com/

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > mary75 23.04.2010. 16.28

    Ja Vienotība paliks tikai ar ” konsolidētais budžets,fiskālā stabilitāte” tipa pirmsvēlēšanu argumentiem, ..tad ir gauži bēdīgi.Nepatīkami teikt,bet vēsture spoži rāda caurmēra vēlētāja informētību un spriestspēju.Vidēji,skatiens tālāk par personīgo zupas bļodu nesniedzas.Kas jāņem vērā.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

itommy_ 23.04.2010. 17.11

Ar Vienotību ir traki, ja turpināsies tirliņpolka. Laiks noapaļoties. SCP varētu sākt promotēt ekonomiku un ārpolitiku, JL tieslietas, aizsardzību un iekšlietas, bet PiSa – sociālo jomu un izglītību. Atstājiet Sarmītei prezidentālo bloku. Dariet takšu ko konkrētu, mīļie draugi, beidziet muldēt pa tukšo, dāvātais uzticības kredīts var beigties.

+21
-2
Atbildēt

1

    bebiekste > itommy_ 23.04.2010. 18.35

    Piekrītu! Ja Vienotība nenāks ārā no pagrīdes, tad atkal dabūs noskatīties, ka citi rullē nākamos “pustreknos/pusliesos gadus”.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Māris Diņģelis 23.04.2010. 16.09

Tiem, kas jaunajos partiju reitingos meklē tautas atbildi uz pagājušās nedēļas ģenerālprokurora „uzmetienu”, būs vien jāpagaida nākamais aptaujas laidiens. Dati ir vākti aprīļa otrajā dekādē un tātad nevar atspoguļot vērtējumu par šo „kluso apvērsumu”. Ja nu vienīgi pieaugušais neizlēmušo skaits signalizē pašsaprotamo, ka vēlētāji gaida no partijām skaidru valodu, nevis melus vai izvairīšanos.

Tieši neizlēmušo skaita pieaugums ir zīmīgākā izmaiņa aprīļa reitingos, salīdzinot ar martu – tagad jau ceturtā daļa aptaujāto nezina, par ko balsot. Tas ir šī gada rekords.

Šobrīd vairāk it to cilvēku, kas nezina, par ko balsot, vai nepiedalīsies vēlēšanās, nekā to, kuri atbalsta partijas, kam saskaņā ar šo aptauju izredzes pārvarēt 5% barjeru.

Pārējās izmaiņas nav īpaši būtiskas. Joprojām tikai trīs saraksti –
Vienotība, Saskaņas centrs un ZZS iekļūtu Saeimā, ja balsojums notiktu šobrīd, un to popularitātē nav lielu svārstību.

Ja LPP/LC un TP rezultātu apvienotu pēc ekstravagantās formulas (AŠ)², tad mēs ieraudzītu jaunos aptaujas līderus ar 25% sapņu balsu, taču realitātē nav pat īsti skaidrs, vai varam abu sarakstu datus droši saskaitīt, pārvelkot pāri 5% barjerai. Laiks rādīs. Šobrīd redzams, LPP/LC popularitāte aprīlī kāpusi, savukārt TP katru mēnesi kopš janvāra zaudē atbalstītājus, aprīlī par to gatavi balsot pat mazāk cilvēku nekā par marginālo „Visu Latvijai”. 2AŠ apvienotais rezultāts droši vien būs maija aptauju lielākā intriga.

+20
-2
Atbildēt

13

    karlis strelis > Māris Diņģelis 23.04.2010. 21.35

    Tu gadienā neeesi chivinātājs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    karlis strelis > Māris Diņģelis 24.04.2010. 10.11

    Mums ir lielisks piemērs tepat kaimiņos->Ukrainā. Kamēr pro-rietumnieciskie strīdējās savā starpā, neapvienojot spēkus un ambīcijas, tikmēr pro-krieviskie spēki tika pie siles un, rau, īsā laikā sastrādāja šausmas, ka maz neliekas. Sakiet, gadienā, šis pats scenārijs nav reālakais arī LV? Labi, ne pro-krieviski, bet “kampēji pie siles”?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    jānis Brasliņš > Māris Diņģelis 24.04.2010. 14.39

    Ir viedoklis, ka (Ak Šausmas)x (Ak Šausmas)=0,1×0,1=0,01!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    karlis strelis > Māris Diņģelis 24.04.2010. 10.08

    Vai tiešām nav nekādu mehānismu kā piespiest prokuratūru/izmeklētājus/tiesu izskatīt lietas ātrāk? Nevar pieļaut šo politisko procesu vilkšanos! Ir jābūt svirām kā ietekmēt neadekvāti ilgi izskatīšanā esošas lietas!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Māris Diņģelis 23.04.2010. 17.30

    Nu to jau ari sacīju par sapņu 25% (noapaļojot). Bet nu dzīve nav algebra.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    zigrida_valtson > Māris Diņģelis 23.04.2010. 17.28

    Viss kārtībā, vienkārši es spriežu pēc tiem jauniešiem, kuri ir man apkārt, uzklausot viņu domas – pamatā tur kā noteicošais jau vismaz pusgadu neparādās izklaidēšanās. Lielai daļai jauniešu rūp, kas darās valstī, un viņi neizpratnē man mēdz jautāt – kādēļ pieaugušie onkuļi un tantes tik izmisīgi cenšas panākt, ka viņu pašu dzimtene pārtop drupās. Man nav ko uz to atbildēt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Māris Diņģelis 23.04.2010. 18.30

    Tas ir ļoti jauki, bet priecāties vajag jaunībā, jo kad tad, ja ne jaunībā!!! Jūs esat zaļi domājoši un visādi jau labi jauni cilvēki, tikai neļaujiet, lai jūs apved ap stūri tukši solītāji.
    Vecajiem pendžiem jau smadzenes pārkaļķojušās, tāpēc vairs neko neatceras vai arī vienkārši viņi ir padomju propogandas apstulbināti, bet tā jau ir aizejošā paaudze. Nākotne pieder jums un tāpēc jums jācīnās, lai veco stulbums neizsaimniekotu Latviju!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    melnsvaarcis > Māris Diņģelis 23.04.2010. 17.49

    Man vienalga, vai rēķinām (A+Š)² vai (A*Š)², galvenais, lūdzu, nepiemirstiet, ka arī % zīme jākāpina un ko tā matemātiski nozīmē. Tik arī viņiem labprāt novēlu to balsu. :-)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Māris Diņģelis 23.04.2010. 17.11

    Atvaino, ja aizvainoju Tevi! droši vien ka tā ir un vecie, pavisam vecie pendži , ir tā īstā ietekmējamā aita, jo dzrdu radio “Krustpunktos” kā viņi spriež par ģenerālprokuroru!
    Tev taisnība, jo nedomājošas aitas ir visur!
    Vienīgi, es tā paskatos uz savu pastarīti un viņa draudzenēm, un tad tā radās tā doma ! atvaino, jo es patiesībā tā pilnīgi nedomāju, vienkārši , ja jaunajiem prasa, par ko balsosiet, tad viņi noteikti tā nepateiks uzreiz!Es tikai par to aptauju, ne jau par vēlēšanām, jo redzēju ar kādu degsmi, jaunieši piedalījās referendumā! Gods un slava viņiem!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    zigrida_valtson > Māris Diņģelis 23.04.2010. 16.19

    Atbildot uz Nellijas neskaidrību ar to, ka “nav pat īsti skaidrs, vai varam abu sarakstu datus droši saskaitīt”, jāatgādina Šlesera jaunā matemātika: 1+1 nav 2, jo vēl tak kvadrātā jākāpina. Tātad AŠ kvadrātā patlaban ir (3,3%+1,9%)²=27,04% reitings – lūk kur tā neizlēmīgā ceturtdaļa :)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Van Excel's > Māris Diņģelis 23.04.2010. 20.51

    “ja balsojums notiktu šobrīd”…

    bet vēl jau nav sākušas pogot oranžās pozitīvisma lakstīgalas – Rēzija, Žagars, vai kas nu tur šogad atsauksies – Stendzinieka raķetes nelido, buldozers nerūc.

    Pagājšreiz jau bija tāpat – Kempmeijers, Jūrmalgeita, bet tad par nez no kurienes dabūtiem pozitīvisma latiem uztaisa kampaņu un brīnās, kā partija, kas pavasarī (2006.g.) svārstījās ap 2%, pēkšņi ir lielākā frakcija Saeimā.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    sanita_sh > Māris Diņģelis 23.04.2010. 22.33

    Kaut arī man kā pensim smadzenes droši vien tiešām pārkaļķojušās, bet līdz savai pēdējai stundiņai aicināšu cīnīties gan pret oranžo kampēju mēri, gan buldogzerīgajām akmenspierēm, bet pret Apvienotajām Šausmām – jo īpaši.
    Sargājiet Latviju no tām, kamēr vēl ir kas atlicis, ko sargāt!
    Un nemetiet visus penšus (pendžus?) pār vienu kārti.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Māris Diņģelis 24.04.2010. 00.43

    Runājot par kampaņu, būtu tikai taisnīgi, ja TP nāktos atmaksāt valstij iepriekšējās vēlēšanās pārtērēto miljonu PIRMS jaunajām vēlēšanām. Pietiek, ka Temīda ir akla, tai nevajadzētu būt arī gliemezim.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu