Turcijas prokuratūra pieprasījusi pučistiem mūža ieslodzījumus par Erdogana slepkavības mēģinājumu • IR.lv

Turcijas prokuratūra pieprasījusi pučistiem mūža ieslodzījumus par Erdogana slepkavības mēģinājumu

18
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto: Ieva Čīka, LETA

Prokuratūra katram no 47 aizdomās turētajiem cilvēkiem pieprasījusi sešus mūža ieslodzījumus. 

Turcijas prokuratūra pieprasījusi vairākus mūža ieslodzījumus 47 aizdomās turētajiem lietā par prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana slepkavības mēģinājumu jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma laikā, ziņo LETA.

Erdogans, kurš apvērsuma naktī 15.jūlijā kopā ar ģimeni atpūtās viesnīcā Marmarisā pie Vidusjūras, sacīja, ka tobrīd atradies 15 minūtes no nāves. Prezidentam tomēr izdevās ar lidmašīnu nokļūt Ankarā un pučistus apspiest.

47 aizdomās turētajiem, no kuriem 44 ir aizturēti, bet trīs bēguļo, izvirzītas apsūdzības par 17 dažādiem noziegumiem, tostarp prezidenta slepkavības mēģinājumu, vēsta aģentūra “Anadolu”. Prokuratūra katram aizdomās turētajam pieprasījusi sešus mūža ieslodzījumus. 

“Anadolu” ziņo, ka apsūdzēto vidū ir 37 karavīri, kas veidojuši slepkavu komandu, kuras mērķis bijusi Erdogana nogalināšana. Vēl nav zināms, kad sāksies apsūdzēto tiesāšana. 

Ankara 15.jūlijā notikušā puča mēģinājumā vaino ASV dzīvojošo islāma sludinātāju Fetullu Gilenu un uzskata, ka Gilena atbalstītāji, gatavojoties apvērsumam, iefiltrējušies visos sabiedrības slāņos un institūcijās, tostarp armijā. 

Intervijā telekanālam CNN 18.jūlijā Erdogans sacīja, ka noteikti būtu nogalināts vai saņemts gūstā, ja būtu palicis viesnīcā kaut 15 minūtes ilgāk. Pēc apvērsuma mēģinājuma Turcijas varasiestādes izvērsa tik plašas masveida tīrīšanas armijā, tiesās un civildienestā, kādas vēl nav pieredzētas mūsdienu Turcijas vēsturē. Aizturēti aptuveni 37 000 cilvēku, tostarp vairāku opozīcijas grupu pārstāvji. 

Tīrīšanas izpelnījušās Rietumu kritiku un izraisījušas bažas par likuma varas ievērošanu Turcijā. Gaidāms, ka tiesas prāvas pret apvērsuma mēģinājumā apsūdzētajiem sāksies šī gada beigās vai nākamā gada sākumā un būs lielākais tiesvedības process modernās Turcijas vēsturē.

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu