Kažoka: “Bumba” ir prezidenta pusē • IR.lv

Kažoka: “Bumba” ir prezidenta pusē

17
Iveta Kažoka. Foto: Ieva Čīka, LETA

Koalīcijas sastāvs būs atkarīgs no Valsts prezidenta izvirzīta premjera amata kandidāta

Koalīcijas sastāvs būs atkarīgs no Valsts prezidenta Andra Bērziņa izvirzīta premjera amata kandidāta, uzskata sabiedriskā politikas centra “Providus” pētniece Iveta Kažoka.

“Vakardienas sešu deputātu lēmums vēl vairāk palielināja spriedzi starp koalīcijas koalīcijas kodolu, proti, “Vienotību” un Zatlera reformu partiju (ZRP). Tas mainīja spēku balansu, un nebūt nav garantijas, ka patlaban Valda Dombrovska (V) valdība varētu tikt apstiprināta. Nav zināms, kādas varētu būt nākamās koalīcijas aprises, ņemot vērā daudz mazāku ZRP pārstāvniecību Saeimā. “Bumba” ir prezidenta pusē – vai viņš premjera amatam virza Dombrovski, vai kādu bezpartejisku cilvēku, kurš varētu mēģināt savākt plašāku koalīciju nekā 50 vai 56 balsis,” aģentūrai LETA sacīja Kažoka.

Viņa gan atturējās prognozēt, kādu lēmumu varētu pieņemt Valsts prezidents. “Tas pats ir ar partijām un viņu interesēm, grūti teikt, par ko šādā situācijā ir gatavas vienoties partijas un kādus kompromisus panākt,” sacīja Kažoka.

Viņa uzskata, ka partijām līdz šim nav izdevies runāt par programmatiskajiem jautājumiem, kas nozīmē, ka, iespējams, jāmēģina veidot koalīciju pēc kādiem citiem principiem, proti, profesionāliem ministriem, bezpartejisku premjera amata kandidātu, kas spētu nodrošināt plašāku Saeimas vairākumu nekā pagājušajā nedēļā izveidotajā modelī.

Kažoka atzīst, ka ir grūti prognozēt, kuras partijas izveidos valdību un kuras paliks opozīcijā. Sešu deputātu atšķelšanās no ZRP pamatīgi maina koalīcijas veidošanas aritmētiku un spēku balansu starp tām partijām, kas pagājušajā nedēļa vēl bija domājušas izveidot valdību. “Galvenā izšķiršanās ir prezidenta rokās, jo neizskatās, ka partijas būtu gatavas nākt ar pārliecinošu vairākuma valdību, tā lai prezidentam nedotu nekādas izvēles iespējas par nākamās valdības aprisēm,” sacīja Kažoka.

Kā ziņots, seši ZRP biedri vakar izplatīja paziņojumu par izstāšanos no politiskā spēka un pauda atbalstu Dombrovska jaunajai valdībai. No ZRP nolēmuši izstāties 11.Saeimā ievēlētie Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, ņemot vērā “nedemokrātisko lēmumu pieņemšanu un savstarpējo neuzticēšanos”.

Līdz ar to apgrūtināta kļuvusi sākotnēji iecerētās “Vienotības”, ZRP un “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK koalīcijas izveide, kurai tagad ir 50 balsis Saeimā.

 

Komentāri (17)

aivarstraidass 17.10.2011. 15.56

Franču domātājs M. Monteņs 16, gadsimtā rakstīja, ka arī krietnam cilvēkam var gadīties nokļūt duļķainos ūdeņos. Tikai viņam jāatceras, ka viņš tur nedrīkst zvejot. Gribētos to atgādināt I.Kažokai un dažiem citiem Providus cilvēkiem, kuri nepacietīgi vēlas valdībā redzēt SC. Runas par bezpartejisku premjerministra kandidātu (jaunu Andra Šķēles reinkarnāciju) ir tiešām bijušas. Sk. http://www.ves.lv/article/189640 . Citējam:

“Vesti segodņa”: Если бы вы в нынешних условиях стали премьер–министром, что бы вы за три года сделали?

Andris Deniņš: Во–первых, осуществил бы легитимный переход к президентской республике. Это обеспечило бы создание вертикали власти. Во–вторых, в течении трех лет начал бы осуществление мегапроектов народного хозяйства. Это возможно. Это главное для развития народного хозяйства. В–третьих, решил бы вопрос неграждан и создал бы основу становления единой нации.

+6
-1
Atbildēt

0

cheszz 17.10.2011. 15.16

vai kādu bezpartejisku cilvēku, kurš varētu mēģināt savākt plašāku koalīciju nekā 50 vai 56 balsis
……
Hmm, Šķēle kā bezpartejisks cilvēks varētu to mēģināt :)

+6
-1
Atbildēt

0

ltvpanorama 17.10.2011. 18.49

nelaime gan tikai tāda, ka prezidenta amatā mums nav meistarīga bumbas spēlētājā, ir tikai aizkulises onkuļu norīkots paklausīgs bumbu padevējs..un ne tas pats ātrākais…

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu