Politiķi: pagaidām nav iemesla varavīksnes valdībai • IR.lv

Politiķi: pagaidām nav iemesla varavīksnes valdībai

16
Varavīksne. Foto: Ķestutis Vanags, F64

ZZS nav gatava atteikties no sadarbības ar Aivaru Lembergu

Runāt par varavīksnes valdību var tikai situācijā, kad ir dziļa krīze, uzskata bijušais Nacionālās apvienības līderis un Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle. Tagad ievēlētais 11.Saeimas sastāvs ļauj veidot stabilu valdību, raksta avīze „Diena”. Vismazāk deputātu mandātu ieguvusī ZZS cer, ka to valdībā var uzaicināt pēc kāda laika.

„Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa šonedēļ intervijā Latvijas Radio neizslēdza varavīksnes valdības veidošanas modeli, kas paredz valdības darbā iesaistīt visus ievēlētos politiskos spēkus. Tomēr Zīle norāda, ka Saeimā ir jābūt opozīcijai, kura uzrauga valdību. Varavīksnes valdība nozīmētu strupceļu, jo būtu nepieciešami vairāki izlīgumi, arī ar oligarhiem, uzskata Zīle.

Kā zināms, Zatlera Reformu partija stingri novilkusi tā saucamo sarkano līniju sarunām ar oligarhu partijām, konkrēti – Zaļo un zemnieku savienību.

Trešdien Valsts prezidents Andris Bērziņš sāks konsultācijas ar politiskajiem spēkiem, kas iekļuvuši 11.Saeimā. Sarunas sāksies ar tām partijām, kas saņēmušas vēlētāju vislielāko atbalstu – Saskaņas centru, Zatlera Reformu partiju un „Vienotību”. Savukārt ceturtdien prezidents tiksies ar Nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un ZZS.

ZZS patlaban nav gatava atteikties no sadarbības ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu, pat ja tas nozīmētu iespēju iekļauties jaunajā valdībā, bet prognozē, ka varētu kļūt par koalīcijas partneri gada laikā, trešdien vēsta laikraksts “Neatkarīgā”.

Avīze norāda, ka, koalīcijas veidošanas procesam kļūstot arvien sarežģītākam, kuluāros izskan minējumi par ZZS nonākšanu valdībā, ja vien apvienība atteiktos no sadarbības līguma ar partiju “Latvijai un Ventspilij”, kuras līderis ir Lembergs. Tomēr ZZS līderi, lai arī neizslēdzot iespēju ar laiku iekļauties valdošajā vairākumā, uzsver, ka par atteikšanos no seniem sadarbības partneriem nevarot būt runas, vēsta BNS.

Patlaban ZZS esot noskaņojies darbam opozīcijā, tomēr vienlaikus apvienība uzskata, ka tās nonākšana pie varas varētu būt reāla un šādas iespējas gadījumā sola iepriekš izteiktos pārmetumus nepieminēt.

“Mums ir darba pieredze trijās mazākuma valdībās. Esam uzņēmušies sarežģīto Veselības un Izglītības ministriju vadību tad, kad neviena cita partija to nevēlējās. Tas apliecina, ka savienība nav ļaunatminīga, klīrīga un valstiski sarežģītās situācijās lieki netielējas,” norāda ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apstiprinot, ka, lai arī ZZS ir izpelnījusies daudz skarbu vārdu no Zatlera Reformu partijas (ZRP), apvienība būtu gatava nepieciešamības gadījumā iekļauties koalīcijas darbā.

Vienlaikus politiķis gan kategoriski noraidījis varbūtību par sadarbības līguma laušanu ar Lemberga vadīto partiju. “Šādas situācijas pārbauda koleģialitāti un apliecina arī pašas savienības spēku. Atteikšanās no senas sadarbības nebūtu nedz biedriska, nedz taisnīga,” uzsver Brigmanis.

Tikmēr ZZS līderis Viesturs Silenieks, paužot neticību, ka ZZS varētu aicināt valdībā jau tagad, prognozējis, ka tas varētu notikt pēc pusgada vai gada.

 

Komentāri (16)

Sanšains 28.09.2011. 08.24

Atļaušos no cita raksta pārkopēt “agruntes” komentāru ar visu attēlu:

Te ir ilustrācija, cik ciniski un bezkaunīgi Zatlera partija maldināja cilvēkus, lai viņi nobalsotu par ZRP. Tā ir bilde no ZRP aģitācijas avīzes, kuru meta visiem pastkastītēs trīs dienās pirms vēlēšanām:

http://i56.tinypic.com/x6d8c1.jpg

Balsu vākšanu ar tik ciniskiem un netīriem paņēmieniem līdz šim nav atļāvusies neviena cita Latvijas partija pēdējos 20 gados. Zatlers ir pateicis pilnīgi jaunu vārdu Latvijas politikā!

+7
-2
Atbildēt

4

    Liene > Sanšains 28.09.2011. 08.54

    PS

    Un starp citu kas tajā reklāmā neglābjami slikts?

    “Balsu vākšanu ar tik ciniskiem un netīriem paņēmieniem līdz šim nav atļāvusies neviena cita Latvijas partija pēdējos 20 gados.”

    — Atļaušos jums oponēt, to pašu paņēmienu izmantoja Vienotība 10.saeimas vēlēšanās, pretstatot premjera kandidātus Dombrovski un Urbanoviču.

    ZRP darīja to pašu 11.saeimas vēlēšanās. Ļoti līdzīgā veidā.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Liene > Sanšains 28.09.2011. 08.50

    Bet nu ja tāda reklāma būtu bijusi (neesmu neko tādu saņēmis), tad Zatleram ir pienākums ņemt SC koalicijā. Jo kā redzams no reklāmas, Zatlers uzrunā SC vēlētāju balsot par viņu, par Zatleru. Bet SC vēlētājam nav pieņemama koalicija ar VL. Ļoti vienkārši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Sanšains 28.09.2011. 10.27

    …ZRP balsu vākšana un politika drīzāk asociējas ar universālu veļas pulveri, kas sola visu vienā. Bet kā zināms, ja ir viss vienā, tad īsta nav nekam… Var teikt, ka ultraliberālisms ir infantilitātes pazīme, jo praktiski izslēdz savu nostāju atslēgas jautājumos, kas savukārt ZRP padara par gardu kumosu stiprākajiem un agresīvākajiem. Acīmredzot Zatlers neizprot cilvēka dabu un principus pēc kā tā strādā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > Sanšains 28.09.2011. 09.54

    Njā :) Zatlers savam vēlētājam iepūta miglu acīs pamatīgu, ja runa ir par attieksmi pret SC, ne jau tikai ar šito plakātu vien :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 28.09.2011. 10.05

Ja kremlis varēja nopirkt Vācijas Šrēderu tad Zatlers ar sievu būtu tīrais nieks [ ja būtu…]

+4
-1
Atbildēt

1

    piziks > dace_ampermane 28.09.2011. 10.56

    Ir tokš aizdomas, ka arī zviedru baņķieri sadarbībā ar zviedru valdību atrada kādu recepti, kā mūsu valdību bankofīlus rezultatīvi iespaidot.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

astra_ozo 28.09.2011. 11.03

ko mēs varam gribēt, Zatlera vēlētājs – Zīgerista elektorāts

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu