Debatē Zatlera atbalstītāji, kritika skan no SC • IR.lv

Debatē Zatlera atbalstītāji, kritika skan no SC

54

Saeimas debatēs pirms Valsts prezidenta vēlēšanām galvenokārt uzstājas Zatlera atbalstītāji

Deputātu vairākums, kas ceturtdien pirms prezidenta vēlēšanām skaidri izteica savu viedokli debatēs, bija Valda Zatlera atbalstītāji no “Vienotības” un Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – TB/LNNK. Debašu noslēgumā sāka izteikties arī citu partiju pārstāvji – vairāki SC deputāti kritizēja Zatleru un daži ZZS deputāti pauda atbalstu Bērziņam.

Debatēs pieteicies vairākums no “Vienotības” frakcijas deputātiem. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa debatēs izteicās, ka šodien vēlēšanās deputātiem ir jābalso par valts principu Nr.1., “visu pilsoņu kopējā īpašuma neaizskaramība”, ko aizstāv Valsts prezidenta rīkojums Nr.2 par Saeimas atlaišanas referendumu. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis sacīja, ka Zatlers rīkojies izlēmīgi un kā ķirurgs izvēlējies amputāciju, jo “Saeima, kas nespēj nodrošināt tiesiskumu, ir jāatlaiž.” Vairāki deputāti atzina, ka Zatlera ievēlēšana būtu tautas gribas izteikšana.

Atbalstu Zatleram pauda arī Nacionālās apvienības deputāti. Einārs Cilinskis atzina, ka Zatlera lēmums ir devis sabiedrībai cerības uz pārmaiņām. Ja Zatleru nepārvēlēs, cerības zudīs un var pāraugt tautas dusmās.

Tribīnē kāpa arī daži “Saskaņas centra” deputāti, kas slavēja Zatlera lēmumu atlaist Saeimu, jo jaunās vēlēšanas pārtraukšot SC ignorēšanas politiku, taču vienlaikus kritizēja viņu pašu par līdzšinēju mērenumu un pasivitāti, atbalstu koalīcijai bez SC. “Zatlers piekrita koalīcijai ar Lembergu. (..) Saeimas atlaišana ir spļāviens tautas acīs”, sacīja deputāts Sergejs Mirskis. Viņaprāt, Latvijai nav vajadzīgs prezidents, kas sāk cīnīties par tiesiskumu tikai nedēļu pirms vēlēšanām. 

Savukārt deputāts Valērijs Agešins uzsvēra, ka SC balsis daloties. Partija bijusi korekta pret Zatleru, neizvirzot savu kandidātu, bet savu balsojumu neizpaudīšot. “Svarīgi ir balsot nevis atklāti vai aizklāti, bet atbildīgi,” sacīja Agešins. Deputāts Jānis Ādamsons atzīmēja, ka viņam, klausoties debates, rodas šaubas, vai deputātiem kaut kas nav sajucis, jo parasti tik labi runājot par cilvēku, kas aiziet citā saulē. Boriss Cilevičs atzina, ka ir atradies Lemberga ietekmē studiju laikos celtnieku vienībā, bet tagad pieņem lēmumus patstāvīgi un pārmeta sadarbību ar oligarhiem tieši “Vienotībai”.

Debašu otrajā daļā uzstājās arī vairāki ZZS un PLL deputāti. Ainārs Šlesers pārmeta “Vienotībai” dubultmorāli, jo apvienība strādājusi kopā ar Lembergu, kuru tagad visi dēvē par oligarhu. Šlesers paziņoja, ka atbalsta Bērziņu prezidenta amatā, bet Zatleru kā nākamo Ministru prezidentu – novēlēja viņam izveidot kārtīgu partiju, ‘lai Vienotība beidzot pazūd”. PLL deputāts Māris Kučinskis pavēstīja, ka viņa karstākā vēlēšanās būtu šodien balsot par eksprezidenti Vairu Vīķi – Freibergu.

ZZS deputāte Iveta Grigule, kas ir viena no Andra Bērziņa izvirzītājām, sacīja, ka Bērziņš kā tautsaimnieks ir piemērotāks prezidenta amatam, viņš ir godavīrs ar stingru mugurkaulu, nav konjunktūrists un atrodas “tuvāk tautai” nekā Zatlers. Deputāte Dana Reizniece – Ozola uzsvēra, ka drosme nedrīkstot būt kā papardes zieds, kas uzzied un aplaimo tikai reizi gadā, bet deputāts Ingmārs Līdaka mudināja ar cieņu pieņemt jebkuru ievēlēto prezidentul, lai cik netīkams arī tas kādam šķistu.

Saeimas plenārsēdei var sekot internetā.

Komentāri (54)

mary75 02.06.2011. 11.16

Izskatās, scenārijs šinij valstij tipisks un jau iestrādāts – tie, kas balso loģiski, tie atbalsta Zatleri un atklāti tyo pasaka, tie, kas saņēmuši komandu, kurai ar loģiku un vēlētāju izvēli nav nekāda sakara – tie sēž klusu, jo nav jau ko teikt, un arī nav nekādas vajadzības, nobalsos, kā vajag, un pat nekas nebūs jāskaidro, slēpjoties aiz anonīmā balsojuma.
Vai VL, kurai tik ļoti patīk bezjēdzīgi referendumi, dažādības pēc nevarētu sarīkot kādu referendumu par slēgtas balsošanu atcelšanu?
Tie domāti, lai balsotu pēc sirdsapziņas, bet, tā ka valdošajam vairākumam tāda lieta neeksistē, tad Latvijā tas tikai ļauj anonīmi balsot pret valsts intersēm.
Un par to tiesiskumu SC deputāti gan varēja paklusēt pēc balsojuma par Šleseri.

+11
-1
Atbildēt

2

    piziks > mary75 02.06.2011. 11.35

    Dzeri, vai noliegsi, ka komandu saņēmuši arī vairāki citi, ne tikai SC… vienīgi cita rakstura un motivāciju komandu? :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.06.2011. 11.47

    Ja tu domā par V, domāju, ka nē, VL arī domāju, ka nē.
    Var jau teikt par tiem ko gribi, bet, viņi paši izlemj, kā balsot, kaut dabīgi, ne no kādām ārējām ietekmēm pasargāti nav, bet, ietekme nav diktāts, kam pakļauti pārējie.
    Tā jau ir viņu galvenā atšķirība – pēc pavēles no ārpuses viņi podziņas nespiež, un V un VL ir vienīgās īstas partijas, aiz kurām patiešām stāv savs elektorāts, nevis savākts oligarhu marionešu bariņš.
    Nu tāda lieta, kā obligātie balsojumi, dabīgi, pastāv, bet, svarīgi, kur par tiem tiek lemts – partijā, vai komandu saņem no ārpuses.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

astra_ozo 02.06.2011. 11.07

SC ( Mirskis, Cilēvičs u.c.) baigi daudz runā par tiesiskumu – bet vai kāds vēl atceras kā viņi balsoja par to pašu Maizīti – droši vien, ka pret, jo savādāk Maizītis būtu vēlreiz ievēlēts.

+9
0
Atbildēt

0

astra_ozo 02.06.2011. 11.45

to OT
Vienotība nesola laboties, vien taktiski pareizi rīkojas, lai kaut uz kaut ko cerētu nākamajās Saeimas vēlēšanās…
—-
Nu beidz – man V galīgi nav favorīts, bet politika ir kompromisu māksla un es saprotu, ka situācijā, kad 27% no balsīm tiek mūsu brīvvalsts ienaidniekiem, politiskā manevra iespējas ir ļoti ierobežotas. (Vakar jau Haris par to labi un detalizēti rakstīja).

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu