Bērziņš apsver iespēju startēt prezidenta vēlēšanās • IR.lv

Bērziņš apsver iespēju startēt prezidenta vēlēšanās

74
Andris Bērziņš, Foto: Saeima
Indra Sprance

Brigmanis: Bērziņš pats atnāca un teica, ka grib būt prezidents

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Andris Bērziņš, kurš Saeimā ievēlēts no Zaļo un Zemnieku savienības Vidzemes saraksta, bet nav nevienas partijas biedrs, apsver iespēju piekrist startēt Valsts prezidenta vēlēšanās, žurnālistiem ceturtdien paziņoja Bērziņš.

Kā skaidroja Bērziņš, lēmumu viņš plāno pieņemt līdz pirmdienai. Šajā laikā viņš vēlas saprast Saeimas kolēģu domas par savu kandidatūru. Uz Ir.lv jautājumu, vai viņš savu kandidēšanu ir pārrunājis arī ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu, Bērziņš atbildēja apstiprinoši, tiesa, norādot, ka šis jautājums līdz galam netika pārrunāts. “Mēs tikai pieskārāmies tam, ” sacīja Bērziņš. Viņš nesniedza skaidru atbildi, ko līdz pirmdienai vēlas dzirdēt no saviem kolēģiem, kā arī to, vai viņš piekristu, ja viņa kandidatūru kāds ZZS biedrs virzītu arī bez skaidra atbalsta Saeimā. “Drošs par ievēlēšanu neviens nevar būt, ” sacīja Bērziņš.

Bērziņš arī kritizēja līdzšinējo Valsts prezidenta izraudzīšanās procesu.”Līdzīgi kā Baltkrievijā, kad viens ir pie varas un ar visiem līdzekļiem viņš tiek dzīts uz priekšu. Dieva dēļ, es nepārmetu [Valdim] Zatlera kungam, bet process man liekas dikti līdzīgs, “ pauda Bērziņš. Viņš gan atzina, ka  “politikā šis dubultdibena mehānisms tiek lietots regulāri, tāpēc, kamēr es nesapratīšu, ka šis jautājums nav ar dubultdibenu, tikmēr jūs no manis konkrētu atbildi nedabūsiet.”

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Ir.lv apgalvoja, ka Bērziņš trešdien esot atnācis pie viņa un sacījis, ka vēlas būt prezidents. Brigmanis viņam esot atbildējis, ka viņa balss esot Zatleram, bet par citu atbalstu viņam pašam esot jārunā. Tiesa, Brigmanis atzina, ka Bērziņa kanidatūra jau pirms Zatlera apstiprināšanas bija parādījusies starp iespējamajiem prezidenta amata kandidātiem. Brigmanis esot ieteicis deputātam savu vēlmi darīt publiski zināmu, lai varētu notikt atklāta diskusija par šo jautājumu. Tāpat ZZS frakcijas vadītājs atkārtoti uzsvēra, ka ZZS frakcija nevirzīs prezidenta kandidātu, tai šajā jautājumā būs brīvais balsojums.

Lai arī neviens deputāts pagaidām Bērziņu nav izvirzījis, ZZS parlamentārietis Kārlis Seržants Ir.lv atzina, ka Bērziņš būtu labāks prezidents, nekā Zatlers. Lai arī Seržants neizslēdza, ka kāds varētu Bērziņu izvirzīt, viņš pats pagaidām lēmumu šajā jautājumā nav pieņēmis.

“Vienotības”  priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa ceturtdien žurnālistiem atturīgi komentēja ZZS iespējamo rīcību, Valsts prezidenta amatam izvirzot arī Bērziņu. “Joprojām  ZZS  nav teikuši, ka nav nevienas balsis Zatleram no ZZS, tātad tas nozīmē, ka, saskaitot visu to politisko spēku balsis, kas ir solījuši,  Zatleram vēl joprojām ir atbalsts, “ pauda Āboltiņa, norādot, ka arī koalīcijas stabilitāte neesot apdraudēta, jo “mēs respektējam sava partnera viedokli”.

Viņa gan atturējās atklāt, kā “Vienotība” rīkosies, ja Zatlers negūs Saeimas vairākuma atbalstu un vai viņa kandidatūra tiks uzturēta arī nākamajās balsošanās reizēs.

Komentāri (74)

mary75 19.05.2011. 11.29

Nu redz, beidzot visa tā bilde kļūst skaidrāka, Lemberga kandidāts, “kandidāts nulle”, zināms.
Brigmanis gan turpina uzjautrināt.
“Nevinovataja ja, on sam prišel!”.
Būtu smieklīgi, ja nebūtu tik pretīgi.

+34
-2
Atbildēt

0

mxblack 19.05.2011. 12.36

Vai viņš tai bildē nav biškīt līdzīgs Dropu Andrejam, vai tam otram bijušajam no KPSS? Tikai vēl brilles pietrūkst. Es domāju ka par Valsts Prezidentu būtu jāvirza tie cilvēki, kuri ir tautā populāri, kuri ir tā cienīgi, ne Rīgas pils japārvērš par iebraucamo vietu bijušajiem komunistiem un Lemberga stipendiātiem. Mēs jau simtām reižu esam pārliecinājušies par ZZS spējām gremdēt šo valsti un radīt Lembergam nepieciešamos apstākļus bagātības vairošanai. Nu atkal izlec kārtējā ZZS nelietība.

+21
0
Atbildēt

0

anita_meistere 19.05.2011. 12.11

“Brigmanis: Bērziņš pats atnāca un teica, ka grib būt prezidents “…. vecais komuņaga spārda:D bez šadiem te klauniem politika būtu tik garlaicīga:D totāls āksts.

+18
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu