Šķēle kritizē ministriju sadali partijām • IR.lv

Šķēle kritizē ministriju sadali partijām

94
Kaspars Krafts, F64

Dombrovskis neietilpstot „Vienotības” lēmēju šaurajā lokā

Apvienības „Par labu Latviju” viens no līderiem Andris Šķēle uzskata, ka ministrijas jaunās valdības partneriem ir sadalītas nepareizi. Viņaprāt, Veselības un Izglītības un zinātnes ministrijai ir jābūt tās partijas pārziņā, kas pārvalda Finanšu ministriju. Valdības veidošanas process esot mulsinošs, tā Šķēle novērtēja šo procesu LNT raidījumā „900 sekundes”. Pārliecības, ka Valdis Dombrovskis vada valdības veidošanas procesu, neesot nevienam, uzskata Šķēle.

Viņš uzsvēra, ka minētās ministrijas ir Latvijas nākotnei ļoti svarīgas. Ja tās netiks attiecīgi reformētas ar finanšu līdzekļu atbalstu, tad Latvijai nav nākotnes, teica PLL pārstāvis.

Jautāts, kāpēc „Vienotība” tās „atdevusi” Zaļo un Zemnieku savienībai, Šķēle atbildēja: „Tādēļ, ka tur vajag profesionālus cilvēkus, viņiem nav, ko tur uzlikt”. To parādot „kolīzijas par ārlietu ministru”. Viņš kritizēja lēmumu, ka ārlietu ministra amatam tiek virzīts Ģirts Valdis Kristovskis un nevis „potenciāls ārlietu ministrs Pabrika kungs”, kuram vieta nav atradusies, taču, kurš pildīs atsevišķus pienākumus, jo Kristovskim varētu būt problēmas ar kompetenci. 

„Iezīmējas tas, ka Valdis Dombrovskis neietilpst „Vienotības” šaurajā lokā. Viņš ir premjera kandidāts, bet nav tā šaurā loka cilvēks, kur „Vienotības” izkārtojumi tiek darīti. Neesmu tik liels zinātājs, lai nosauktu precīzus uzvārdus. Ne man jaukties „Vienotības” sponsoru un šaurā loka rindās. Sauciet „Vienotības” līderus un jautājiet. Mēs tā nedarām,” teica Šķēle.

PLL ieņemšot politikas ekspertu pozīcijas – precīzi norādīšot uz valdības kļūdām un parādīšot alternatīvas. Mums pat nav jāpūlas norādīt, kļūdas veras viena pēc otras vaļā, teica Šķēle. Viņš apliecināja, ka „mans plāns ir četrus gadus nostrādāt par Saeimas deputātu”. Tas ir pienākums, uzsvēra Šķēle. Darbs 10.Saeimā būšot ļoti interesants. „Parlaments tiek būtiski atjaunināts, tikai 40 paliek no iepriekšējā sasaukuma. Runāt par veciem vēžiem jaunās tarbās nevarēs. Sagaidāmība ir tik liela no šī parlamenta, ka tas tiešām būs vienkārši interesanti.”

Viņš ir pārliecināts, ka "Saskaņas centrs" nokļūs valdībā 10.Saeimas laikā, jo tāds, viņaprāt, ir bijis arī sākotnējais mērķis, ko šobrīd īstenot kavē „Vienotībā” esošie nacionāli domājošie cilvēki. „Valdībā šīs Saeimas laikā viņi [Saskaņas centrs] būs, ir pamats tā domāt.”

Komentāri (94)

Una Grinberga 28.10.2010. 09.05

Runājot par VM un IZM:
1) Vienotībai vajadzēja visas ārpolitikas, ekonomikas un iekšlietu ministrijas, lai varētu nodrošināt esošo ārpolitikas kursu, finanšu stabilitāti un korpucijas izskaušanu – līdz ar to pie esošās “proporcionalitātes” viņi neko citu klāt arī nevarēja paņemt.
2) To, ka VM ir kļuvusi par otro būvniecības ministriju aiz KM, ir radījusi TP, tādēļ muldēt par to, ka nauda atrisinās problēmas ir vairāk nekā lieki. VM spētu izdzīvot pat ar 20% no esošā finansējuma, ja nebūtu dārgās tehnikas iepirkumi katrai mazajai slimnīcai, desmitu miljonu būvniecības projekti Stradiņos u.c., miljonu vakcīnu (nevajadzīgu) iepirkumi, treknās slimnīcu administrācijas utt. IZM arī varētu ievilkt vēderu – bet saturīgāk nekā to darīja Koķe (arī šeit nauda nav izšķiroša).

+25
-1
Atbildēt

2

    mary75 > Una Grinberga 28.10.2010. 09.10

    Jā, taisni tāpēc tur vajadzēja kādu no V, nevis no ZZS.
    Jo tur vajadzīgas tādas reformas, ko ZZS nekad neveiks.
    Bet, tur jau ielikta mīna ilgam laikam – Rozentāles parakstītais līgums par 200 mi;lj. vēru Stradiņu rekonstrukciju, ko Dombrovskis nezināmu iemeslu dēļ neapturēja, ta ka ārstēšanai naudas nebūs vēl ilgi.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 28.10.2010. 09.27

    Redzi, VMā notiekošais ir sekas arī neefektīvam darbam FM un TM:
    1) FM ir vainīga par vāju kontroli pār VM budžeta plānošanu un nodokļu pārdali, kā arī ES Nacionālās programmas nekontrolēšanu;
    2) TM ir vainīga par vājo iepirkumu regulēšanu, kas pieļauj dažādus korupcijas kanālus;
    Līdz ar to es teiktu, ka kontrolējot FM un TM vien, ir iespējams samazināt nelietderīgos tēriņus, bet nozares profesionālo un efektivitātes pusi gan nav iespējams kontrolēt. Tāpēc tomēr prioritāri būtu kontrolēt FM un TM! Ideāli jau būtu bijis, ja ZZS un Vienotība būtu vienojusies par politiski neitrālu profesionāli un atbildību uzņemtos abas puses!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 28.10.2010. 09.46

„Iezīmējas tas, ka Valdis Dombrovskis neietilpst „Vienotības” šaurajā lokā. Viņš ir premjera kandidāts, bet nav tā šaurā loka cilvēks +++ nekad neesmu vareejis piekrist Shkeelem, arii tad, kad vinsj bija ~saulvedis ~ :)), bet tagad – man arii ir radies shaads priekshtats par Vienotiibu.
Patiesiibaa taas Vienotiibas, par kuru es balsoju, vairs nav un izskataas, ka nekad taada nav bijusi.
Vienotiibai bija lieliska pirmsveeleshanas taktika. Politiskaa apvieniiba savam veeletaajam ljaava radiit miitu par sevi gaishaas kraasaas. Dombrovska deelj, kaa par mazaako ljaunumu, es nobalsotu veelreiz par sho apvieniibu, bet nevis ar prieku, bet ar sakostiem zobiem

+19
-2
Atbildēt

5

    Elīna Barkovska > buchamona 28.10.2010. 11.10

    rinķī apkārt:

    1:1 manas domas:) Man pa šo laiku jau izveidojies refleks, pie vārda Vienotība jau seja no dusmām piesarkst.

    Žurnālisti Jums neprasas intervēt V biedrus un bikstīt degunā, vēl svaigos solījumus par godīgumu morāli u.t.t.

    Man radinieks balsoja par PLL un man likās šausmas, uz ko viņš atbildēja- paskatisimies pēc pusgada, kas ir šausmas:)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    lidija_stripkane > buchamona 28.10.2010. 10.09

    riņķī apkārt
    Kāda jēga no līdera, kurš netiek galā ar savējiem?
    Tad jau Brigmanis viņu vairāk respektē un atbalsta kā Štokijs vai Kristovskis…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 28.10.2010. 10.02

    @riņķī apkārt
    Vienotība NEKAD nav bijusi kaut kas vairāk kā Dombrovskis + ‘tie tur’. Pat politiskā reklāma un diskusijas uz to norādīja. Tas, ka pirms vēlēšanām PR aktivitātes bija +/- saskaņotas, tas jau nenozīmē, ka tie viedokļi un ambīcijas mazajiem ‘līderiem’ nav bijušas! Varbūt tā vienošanās bija vieglāka, jo bija mazākuma koalīcija un līdz ar to vairākuma ienaidnieks – koncentrēšanās uz “ārējo”. Tagad ārējais ienaidnieks nav tik stiprs un visi koncetrējas uz “iekšējo”, jo katrs grib ievest kārtību pa savam.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.10.2010. 10.17

    Tomeer – Dombrovska faktors varbuut nedaudz piebremzee – Abolinju, Elerti, Pabriku utt. Par to valdes seedi, kur Dombrovskis esot palicis viens, ja taa tas ir bijis – varbuut, ka vinjam tomeer vajadzeeja piecelties un aiziet. Varbuut tas buutu bijis gaajien ar kuru ~ tos tur~ noliktu pie vietas uz kaadu laiku

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 28.10.2010. 10.29

    @d_jirgen
    Redz’, pēc maniem vērojumiem V.D. nenodarbojas ar politiku politikas pēc un arī tad, kad nodarbojas ar politiku, tad tas ir ar sakostiem zobiem (kā piem. tagad valdības veidošanas procesā). Viņš ir praktiķis – “taisam augšā valdības programmu un strādājam”!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 28.10.2010. 08.56

Nerunājot par “politeksperta” Šķēles viedokli par ministrijām, manī smieklus izraisīja apņēmība ļoti cītīgi strādāt Saeimā visus 4 gadus. :D Koalīcija sili nes aizvien tālāk un tālāk – drīz vairs ar binokli nevarēs saskatīt. Jau tuvākākajā laikā AŠ^2 varēs atvērt desmaižu bodīti Saeimā, kā konkurentu Saeimas kafejnīcai. Bizness paliek bizness lai arī kādā nozarē!

+19
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu