Kleckins un Kursītis: TV5 rīcība neatbilst valodas likumam • IR.lv

Kleckins un Kursītis: TV5 rīcība neatbilst valodas likumam

8
Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ābrams Kleckins Autors: Jānis Saliņš, F64

TV5 liegumu priekšvēlēšanu diskusijās runāt latviski NEPLP izskatīs otrdien

TV5 rīcība, liedzot Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pārstāvjiem priekšvēlēšanu diskusijās "48 minūtes" runāt latviski, ir pretrunā ar Valsts valodas likumu. To pirmdien atzinuši Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ābrams Kleckins un Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis, vēsta LETA. Otrdien NEPLP sēdē plāno izskatīt šo jautājumu un lemt par iespējamo administratīvās lietvedības sākšanu.

Kleckins atzina, ka atrast konkrētu punktu Valsts valodas likumā, kas šajā gadījumā būtu precīzi pārkāpts, varbūt ir sarežģīti. Taču nav šaubu, ka, aizliedzot priekšvēlēšanu diskusijā runāt valsts valodā, TV5 ir pārkāpusi pašu Valsts valodas likuma garu un mērķi.

Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles nodaļas vadītājs Kursītis norādīja, ka Valsts valodas likuma mērķis ir garantēt latviešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, kā arī tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā dzīves jomā visā Latvijas teritorijā. Kursītis atzina, ka TV5 politika, liedzot savos raidījumos uzaicinātajām personām runāt latviski, ir pretrunā ar šīm likuma normām.

TV5 pārstāve uz TB/LNNK pārstāvja lūgumu dot iespēju piedalīties priekšvēlēšanu diskusijās "48 minūtes" esot atbildējusi, ka tas iespējams vienīgi krievu valodā, atsakot iespēju izmantot tulkošanu. Augusta beigās Satiksmes ministram Kasparam Gerhardam (TB/LNNK) TV5 raidījumā “Bez cenzūras” tika liegta iespēja runāt latviešu valodā.

Komentāri (8)

Ābelīte 20.09.2010. 21.01

Jāpievēr tā bodīte un miers!

+5
0
Atbildēt

0

astra_ozo 21.09.2010. 00.13

Darbs prokuratūrai.

+3
0
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 21.09.2010. 09.24

Besī, ka tas viss tiek tik ILGI MUĻĻĀTS ! Ezim skaidrs, kas noticis – tikmēr mūsu amatpersonas kā vienmēr puņķus žļembā …

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu