Cietas asaras • IR.lv

Cietas asaras

52
Oļesja Sokolova-Godovaņuka, F64
Baiba Strautmane

Laiva tuvojas ūdenskritumam. Vēlētāji izlems, kas izdzīvos – darbarūķi vai liekēži

 

Kāds teicis, ka ākstu lomas vislabāk padodas bijušajiem karaļiem. Brīžiem kļuva pat nedaudz neērti bijušā prezidenta vietā, vērojot, kā LNT rīkotajās Līderu debatēs (daudz baudāmākās nekā LTV jūtami negribētais garabērns) Ulmaņa kungu atklāti izsmej ne tikai konkurenti, bet pat zāle. Un jāšaubās, vai pašam ''Par labu Latviju'' vadonim šī attieksme paliek nepamanīta. Tomēr teātris turpinās. Jautājums – kāpēc Ulmanim to vajag, kāpēc viņš vispār piekrita? Vai ir iespējams, ka nevarēja atteikt, piemēram, savam ilggadējam tenisa kluba biedram Jurim Savickim?

Gandrīz ticamu teātri spēlē arī Šleseru pāris. Tiešām baisas bērnības traumas, apskāvieni un asaras tagad. Kļūst cilvēcīgi izprotama arī topošā premjera vājība pret šoferu dēliem. Tomēr, ja Ainārs Šlesers vēlētos, lai kāds tiešām notic tam, ka viņam nekas liels līdz šim nav bijis zināms ne par sava tēva, ne par to otru no arhīviem pazudušo lietu, viņam pašam personīgi būtu jāvēršas attiecīgās iestādēs ar lūgumu noskaidrot patiesību. Jo, vai nu Lato Lapsa publisko izdomājumus, par ko būtu saucams pie atbildības, vai arī melo Šlesers, apgalvodams, ka neko nezina par kaut kādu ieroču lietu, kāda augsta iekšlietu struktūru darbinieka galvojumu un arhīva materiālu mīklainu pazušanu.

Visbeidzot, ņemot vērā mūsu politiskās kultūras dīvainības, varētu ierosināt jaunajai Saeimai pagrozīt kādus likumus, lai vismaz nākotnē partijām būtu pienākums vispirms saņemt no Satversmes aizsardzības biroja izziņu, vai viņu iecerētajiem premjera amata kandidātiem ir jebkādas cerības saņemt augstākā līmeņa pielaidi valsts noslēpumiem, bez kuras par premjeru strādāt varētu būt grūti. Šāda izziņa varētu būt noderīga arī visiem tiem, kas domā, ka Aivars Lembergs varētu reāli pretendēt uz premjera vai pat prezidenta amatu.

Nebūtu par skādi, ja šādu savas personības integritātes garantiju varētu uzrādīt arī Jānis Urbanovičs. Un vispār, situācijā, kad ''Saskaņas centra'' popularitāte ir veiksmīgi šķērsojusi etniskā dalījuma barjeru un pretendē uz trešdaļu vietu jaunajā parlamentā, ne mazāk noderīga kā iedziļināšanās Leščinska/Šlesera dzīvesgājumā būtu arī pastaiga pa Urbanoviča iemītajām takām Latgalē un Ventspils pusē. Jo nav jau gluži tā, ka viņš, nabaga krieviņš, būtu divdesmit gadus opozīcijā badu cietis. Kaut vai lai atceramies visus tos balsojumus, kur tā sauktās kreisās opozīcijas deputātu izvēle ir bijusi izšķirošā.

Vēl kāds varētu izpētīt, piemēram, kāpēc pāris mēnešus pirms vēlēšanām Rīgā pēkšņi tiek uzarta puse ielu. Vai varētu būt, ka ceļu remontos ir visvieglāk sarakt vēlēšanām nepieciešamos līdzekļus?

Kopumā sajūta trīs nedēļas pirms vēlēšanām atgādina vienu no klasiskām kino ainām – plūst upe, tajā peld laiviņa, laiviņā sēž ļaudis, kuri nupat pamanījuši un saklausījuši ūdenskritumu, kam neizbēgami tuvojas. Diemžēl to, kāda žanra filmā mēs esam, noskaidrosim tikai pēc vēlēšanām. Latvju vēlētājs izlems, kas izdzīvos – blēži vai policisti, komedianti vai traģiķi, darbarūķi vai liekēži, ienaidnieki vai draugi. Un šķiet, ka šajās vēlēšanās tieši nelielām emocionālām niansēm būs liela nozīme, īpaši, protams, attiecībā uz spēkiem, kas balansē uz iekļūšanas robežas. Tāpēc, ja izdodas atgaiņāt neizbēgamo aizdomīgā latvieša sajūtu, ka visa Šlesera/Lapsas saspēle ir tikai izrāde, kurā viens gūst iespēju publiski pierādīt spēju būt arī cilvēks, nevis tikai mašīna, bet otrs – izcilu reklāmu kopumā necilai grāmatai par astoņarpus latiem, var ar interesi gaidīt, vai Šlesera asaras izrādīsies polittehnoloģiska kļūda vai uzvara.

Komentāri (52)

marčiks 09.09.2010. 12.53

Alejandro Šlesera asarām netic. Pārāk samāksloti viss izskatījās, Šleseru pāris apķērušies tā, lai abi būtu ideālā leņķī pret TV kamerām. Un pēc tam aizgāja, rokās sadevušies, kas pat vidusmēra TV seriālam būtu visai banāla aina. Un vispār taisnība Jembergai, kas precīzi atzīmēja, ka pēc šādas bērnības traumas nākšanas klajā loģisks pirmais solis diezin vai ir sasaukt preses konferenci un publiski bimbot. Droši vien Šleseram tiešām bija grūta bērnība, taču tāda ir bijusi daudziem. Varbūt arī Šlesers ar Lapsu nav iepriekš saskaņojuši darbības. Taču neticu, ka aizvakar AŠ-bez-kvadrāta izpildījumā redzēju ko vairāk par cinisku teātri.

+35
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > marčiks 09.09.2010. 12.59

    Nav taisnība Jembergai. Rietumos politiķi tieši tā arī dara- ja redz, ka tūlīt būs mēsli, tad metas pa galvu, pa kaklu sasaukt preseni, lai apsteigtu mēslu nonākšanu atklātībā. Kas pirmais brauc, tas pirmais maļ.

    Tiesa, šis neizskatās pēc tā gadījuma, jo pārāk jau labi tas saskan- vienam- grāmatas reklāma, otram- tēla spodrināšana.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

mary75 09.09.2010. 13.01

Baiba, kā vienmēr, trāpīgi un asi.
Viens no nedaudzajiem žurnalistiem, kuriem ir savi principi, un kuri saprot, kas ir žurnalistika.
Cerams, ar laiku ieņemsiet Kota vai Gailīša vietu, un LTV atdzims.

+36
-3
Atbildēt

8

    lailabidzane > mary75 09.09.2010. 13.17

    .
    … jā, jā!!! Tā kopējā vibrēšana! ;)))

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > mary75 09.09.2010. 13.24

    .
    Kāda divdomība, baksi?
    Ne jau no Vienotības, bet no Vibrēšanas tas zaļais ķeksis. Bet, iespējams, ka tas ir viens un tas pats! ;)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > mary75 09.09.2010. 13.57

    .
    Dabīgi tās nav lietas, kuras jāzin. ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > mary75 09.09.2010. 13.30

    .
    Apsveicu, dzeris49!
    Šoreiz Tu “uz” lietoji pareizi!
    Žēl, ka tas Tev ne vienmēr izdodas.

    ;)))

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 09.09.2010. 13.19

    Man tikai likās vai tas bija jāsaprot kā divdomība ;-P

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 09.09.2010. 13.25

    “Varbūt, ka tā” mums ir pazistams skeptiķis, brīvdomātājs, ironizētājs un specs uz divdomībām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 09.09.2010. 13.46

    Gribi būt par manu literāro redaktoru?
    tagad sapratu, par ko runa.
    “rosols UZ majonēzes ” tika lietots tīšām, zinu, ka pareizi jāsaka “majonēzē”, bet, ZZS kontekstā, manuprāt, labāk izklausas “uz majonēzes”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 09.09.2010. 13.13

    Kā jau te augstāk nupat Ino rakstīja- Baiba ir apkopojusi to, ko mēs te ik dienas maļam. Acīmredzot tāpēc arī tas teksts tā iet pie dūšas. Labs žurnālists pirmkārt ir nevis tas, kas pats daudz sacer, bet gan tas, kurš spēj labi apkopot publiskajā telpā esošo informāciju, tā, lai maksimāli plašs auditorijas loks justu, ka ir uz viena viļņa. Ieiet raportā? Tā to sauca? Vai arī “reflektēšana”?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Kristaps_ 09.09.2010. 12.59

“Visu cieņu Šlesera PR komandai. Šodien – bez nevienas kļūdiņas” –
tā todien Twitterī rakstīja Juriģis Liepinieks :)

+13
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu