Godina olimpiskās kustības patriarhu • IR.lv

Godina olimpiskās kustības patriarhu

26
AFP/LETA

Mūžībā aizgājušā prezidenta Samaranča piemiņai Starptautiskās Olimpiskās komitejas karogi pusmastā

Trešdien 89 gadu vecumā slimnīcā Spānijā miris ilggadējais Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) vadītājs, kopš 2001.gada goda prezidents Huans Antonio Samarančs, kuram bija lieli nopelni olimpiskās kustības vienošanā, vēstī LETA/AFP.

Viņa pēctecis amatā, SOK tagadējais prezidents Žaks Roge uzsver, ka Samarančs bija personība ar "neparastu redzējumu un talantu", vienojot Olimpisko kustību savas vadīšanas laikā. "Nav iespējams atrast īstos vārdus, lai izteiktu visas olimpiskās ģimenes bēdas, esmu personīgi dziļi sāpināts par cilvēka nāvi, kurš izveidoja mūsdienu olimpiskās spēles, no kura es pats smēlos iedvesmu un kura zināšanas par sportu bija neatkārtojamas," pavēstīja Roge.

Samarančs slimnīcā smagā stāvoklī sirds problēmu dēļ tika nogādāts otrdien, un jau tad ārsti faktiski nedeva cerības uz viņa atveseļošanos. Pēdējos gados Samarančs vairākkārt nokļuvis slimnīcā. Tas notika arī uzreiz pēc 2001.gada SOK kongresa, kurā viņš atstāja prezidenta amatu.

Samarančs SOK vadīja no 1980. līdz 2001.gadam, kad viņa vietā stājās Žaks Roge. Šobrīd viņš ir organizācijas goda prezidents. Ilgāk par Samaranču SOK vadījis tikai modernās olimpiskās kustības tēvs Pjērs de Kubertēns, kurš organizācijas galvgalī atradās no 1986. līdz 1925.gadam.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis visas Latvijas olimpiskās saimes vārdā nosūtījis SOK un Spānijas Olimpiskajai komitejai līdzjūtību saistībā ar Samaranča nāvi. Trešdien LOK izpildkomiteja, godinot Samaranča piemiņu, savu sēdi sākusi ar klusuma brīdi.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu