Pieskāriens metālam, ādai un dvēselei • IR.lv

Pieskāriens metālam, ādai un dvēselei

Pie klasiskās filoloģijas profesores Ilzes Rūmnieces krūtīm piesprausta kvarca lauska ar sengrieķu dzejas fragmentu no Annas Faniginas kolekcijas Fragmenta. Foto — Didzis Grodzs
Veronika Viļuma

Rotu mākslas biedrības izstāde Skārien-jūtīgs Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir gan intīma, gan efektīga

Tikpat poētiska, cik tās nosaukums, ir arī pati izstāde. Rēnais apgaismojums, pelēko toņu gamma, griestu sijās iekarinātie fotoportreti uz puscaurspīdīga auduma strēlēm un balsu ieraksti, kas skan it kā no nekurienes, rada ievelkošu un cēlu noskaņu. To, protams, vairo arī eksponātu specifika — aiz stikla vitrīnām apbrīnojamas sudraba, zelta un visdažādāko akmeņu kombinācijas un materiāli, kuru uzskaitījums vien raisa vaļu fantāzijai. Piemēram, bifeļa rags un ar roku grebts kamieļa kauls Maijas Vītolas-Zitmanes mīlestībai veltītajā kolekcijā Dzīve ir šis brīdis vai granāts, žultsakmens un asinis Aleksandras Federikas Krastiņas darbos.

Netālu no ieejas levitē topāzu, akvamarīnu un kvarcu lauskās iegravēti sengrieķu dzejas fragmenti mākslinieces Annas Faniginas poētiskajā kolekcijā Fragmenta. Broša ar vārdiem «citiem citas kaisles sajauca prātus» Mārtiņa Cīruļa uzņemtajā fotogrāfijā ir piesprausta arī pie klasiskās filoloģijas profesores Ilzes Rūmnieces sirds. Viņa ir šīs kolekcijas iedvesmotāja.

Tāda ir izstādes kuratoru, Rotu mākslas biedrības pārstāvju Zanes Vilkas un Gintas Grūbes, iecere — parādīt rotu ne tikai kā meistarīgi izgatavotu, šķietami ārišķīgu greznumlietu, bet atklāt tās stāsta nemateriālo pusi un intīmo dabu — fizisku un garīgu būšanu saskarē ar cilvēku.

Ekspozīciju veido 23 biedrības mākslinieku īpaši izstādei radītas rotu kolekcijas, un katru no tām papildina portrets ar autora izraudzītu modeli. Ilze Rūmniece ir vienīgā, kuras identitāti māksliniece atklājusi pilnībā. Lai gan pārējos modeļus sargā nosacītas anonimitātes un privātuma plīvurs, un arī izstāde nebūtu jākampj kā dzeltenās preses publikācijas par to, kuram kāda greznumlieta pieder, skatītājs starp rotu valkātājiem pazīs zināmas personības. Izstādes katalogā var izlasīt, ka diplomātei Baibai Bražei mākslinieka Māra Auniņa ģeometriskās, elegantās rotas ir «labs iemesls, lai runātu gan par Latviju, gan par mūsu talantiem». Savukārt rotu mākslas klasiķis Jānis Brants izsaka cerību, ka viņa oriģinālie gredzeni, kuros cēlmetāli satiekas ar melnkoku, pērlēm un virkni īpašu akmeņu, valkātāju sargās, greznos, nesīs veiksmi un panākumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu