Darbarūķis • IR.lv

Darbarūķis

Andrejs Rastorgujevs. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Biatlonists Andrejs Rastorgujevs (35) ieguvis augstāko sasniegumu Latvijas biatlona vēsturē — sudraba medaļu pasaules čempionātā. Viņš stāsta, kā pārvarējis diskvalifikāciju, grūtāko laiku dzīvē un kas palīdzēja tikt atpakaļ trasē

Norunāt interviju ar Alūksnes Snaiperi, kā viņu iesaukuši fani, nav viegli. Menedžeris Mārtiņš Majors brīdina — biatlonists šobrīd ir tik aizņemts, ka vienlaikus izmanto divus telefonus. Kamēr pa vienu runā, otrs lādējas. Viņš pieradis visu uzraudzīt, vēl labāk — pats kārtot lietas. Jo galvenokārt uzticas tikai sev. Viņa līgava Nadežda Gulbinska vēlāk paskaidro, ka šādu iezīmi Andreja raksturā ievilkusi diskvalifikācija, kas stājās spēkā 2021. gada martā, bet noslēdzās 2022. gada septembrī. Tā viņas mīļotajam atņēmusi ticību un uzticēšanos cilvēkiem. 

«Tas bija smagākais laiks manā dzīvē. Ja man nebūtu cerības, manas līgavas Nadeždas, diezin vai man tagad būtu sudraba medaļa,» atzīst arī sportists. Dienās, kad depresija bija tik dziļa, ka negribējās kāpt laukā no gultas, Nadežda, kuras vārds krievu valodā nozīmē ‘cerība’, stāvējusi blakus un teikusi: «Andrej, jāceļas! Op, op op!» ar smaidu atceras biatlonists. Viņš arī cēlās un gāja skriet.

Nesenais 18. februāra rīts Čehijā uzausa saulains, arī Andreja garastāvoklis bija tikpat spožs. «Nē, nebija priekšnojautas par uzvaru, vienkārši prieks par iespēju piedalīties tik nopietnās sacensībās — pasaules čempionātā biatlonā,» saka sportists. «Veiksme ir viens no spēcīgākajiem sabiedrotajiem, par to esmu vairākas reizes pārliecinājies.» 

Jā, bet ne tikai, iebilst biatlonista pirmais treneris Sergejs Sverčkovs. Daudz svarīgāka ir psiholoģiskā noturība. Sportiskā forma Andrejam vienmēr bijusi izcila, bet, cik vien treneris atceras, sacensībās grūtības sagādājusi šaušana. Nevis tāpēc, ka nemācētu, bet tieši psiholoģiskās noturības dēļ. «Es jau nezinu, kas notika viņa galvā, taču vairākkārt redzēju, ka, jau nostājoties uz starta līnijas šaušanā, Andreja skatiens nebija fokusēts, bija redzams, ka viņš ir satraucies.» Tas mainījies, kad biatlonists pēc diskvalifikācijas atgriezās lielajā sportā. «Bija redzams, ka Andrejs psiholoģiski ir nobriedušāks, ka viņš iet ar pārliecību, fokusējas uz savu mērķi, un viss izdevās,» uzskata treneris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu