5 interesanti koncerti martā • IR.lv

5 interesanti koncerti martā

Perkusiju ansamblis Sō Percussion no Ņujorkas un amerikāņu mūziķe, Pulicera balvas laureāte Kerolaina Šo
Gunda Miķelsone, speciāli Ir

No 7. līdz 17. martam fon Stricka villā, Liepājas kultūras namā Wiktorija un Cēsu Mākslas telpā Mala pasaules mūzikas festivāla Porta marta koncerti
Festivāls savu 24. gadu sola sākt neierasti — biežāk tiekoties ar klausītājiem, iepazīstot arvien vairāk mākslinieku un izdzīvojot dažādu kultūru, pieredžu un laikmetu saplūsmi arī ārpus galvaspilsētas. Portas pavasara cēlienu atklās kubiešu čelliste, dziedātāja un komponiste Ana Karla Maza. Viņa ar apbrīnojamu vieglumu savieno Latīņamerikas mūzikas tradīcijas un Parīzes šansonu izsmalcinātību, cieņpilni noliecot galvu arī tango karaļa Astora Pjacollas priekšā. Citā koncertā mūziķis, stāstnieks un vijoles burvis Nikolā Lopess sola atdzīvināt franču mākslinieka Kruma melnbalto komiksu Tur augšā (L’Au-Dessus), bet Briseles trio Las Lloronas skaņvidi veidos balsis, akustiskie instrumenti un dzejas slama vārsmojumi.
Festivalporta.lv

8. martā Vidzemes koncertzālē Cēsis LNSO, Roberts Balanas un Koncerts elektriskajai vijolei
Klasiski pārlaicīgas vērtības un svaigas mūslaiku balsis savienosies īpaši eklektiskā Nacionālā simfoniskā orķestra programmā. Līdzās Volfganga Amadeja Mocarta varenajai 41. simfonijai izskanēs amerikāņu minimālista Džona Adamsa Koncerts elektriskajai vijolei, sempleriem un orķestrim The Dharma at Big Sur. Tas komponēts par godu Losandželosas Filharmoniskā orķestra mājvietas, Volta Disneja koncertzāles, atklāšanai 2003. gadā. Šī oda Kalifornijas garam atspoguļo gan komponista sajūtas, pirmoreiz ieraugot koncertzāles mēroga modeli, gan visu amerikānisko pieredzi Adamsam tik raksturīgajā kultūrpieredžu juceklī. Koncertā līdzās LNSO un diriģentam Aināram Rubiķim elektrisko vijoli spēlēs Roberts Balanas, un atliek tikai priecāties, ka šis talantīgais mūziķis arvien biežāk apciemo Latviju.
Lnso.lv

8. martā kultūrtelpā Hanzas Perons Sō Percussion & Caroline Shaw
Jau kopš tā dibināšanas 1999. gadā perkusiju ansamblis Sō Percussion ar smalku precizitāti un muzikālas anarhijas dzirksti rada jaunas vēsmas ierastajā sitam­instrumentu repertuārā. Šie četri Jeila Universitātes absolventi no Bruklinas veidojuši sadarbību visdažādākajos mākslas žanros, bet pēdējos gados ierakstījuši divus albumus kopā ar amerikāņu mūziķi un Pulicera balvas laureāti Kerolainu Šo, kuras radošās domubiedrības amplitūda sniedzas no repera Kanjes Vesta līdz pasaulslavenā soprāna īpašniecei Renē Flemingai. Pirmais piecnieka ieraksts, Narrow Sea, ieguvis Grammy balvu kā labākā laikmetīgā klasiskās mūzikas kompozīcija, savukārt sekojošais Let The Soil Play Its Simple Part apvieno Kerolainas Šo oriģināldziesmas un īpaši svaigu skatījumu uz leģendārās zviedru popgrupas ABBA dziesmu Lay All Your Love On Me. Ieskandinot kultūrtelpas Hanzas Perons piecgades svinības, šī apvienība sniegs vienīgo koncertu Latvijā, bet Hanzas Perons turpinās priecēt ar izcilām programmām arī turpmākos mēnešos.
Hanzasperons.lv

22. martā Ventspils koncertzālē Latvija un 23. martā Lielajā ģildē Bēthovena Heroiskā simfonija un Mocarta Flautas koncerts
Lielās mūzikas balvas 2020 Gada jaunais mākslinieks, diriģents Aivis Greters pagājušajā sezonā kļuva par galvenā diriģenta asistentu divās tradīcijām bagātās mākslas institūcijās — Gēteborgas operā un Parīzes orķestrī. Savā pirmajā programmā kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga Greters licis jauneklīgas enerģijas piesātinātus opusus. Ludviga van Bēthovena Heroiskā simfonija mūzikā izklāsta komponistam tuvās brīvības, brālības un vienlīdzības idejas. Šīs partitūras spēcīgajos skaņurakstos iedvesmu jaundarbam, kas būs dzirdams koncertā, smēlies arī komponists Jēkabs Jančevskis. Savukārt Volfganga Amadeja Mocarta eleganti dzirkstošais Otrais flautas koncerts uz Latviju atvedīs aizrautīgo franču flautistu Vensānu Likā, kas ar Aivi Greteru sadarbojas savā darbavietā Parīzes orķestrī.
Sinfoniettariga.lv

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu