Neredzamās kaujas • IR.lv

Neredzamās kaujas

Vācu uzņēmuma Quantum Systems pārstāvniecības vadītājs Ukrainā Oleksandrs Berežnijs demonstrē piegādātā drona montāžu. Foto — The New York Times
Pols Mozurs, Ārons Kroliks, © The New York Times News Service

Par būtisku Ukrainas kara sastāvdaļu ir kļuvusi elektromagnētisko viļņu izmantošana, lai izsekotu un maldinātu tā dēvētos viedos ieročus. Tam uzmanīgi seko un mācās gan Rietumeiropa, gan ASV, gan arī Ķīna

Bez jebkāda izskaidrojuma Ukrainas frontē pēkšņi sāka krist bezpilota lidaparāti. Pirms tam Vācijas tehnoloģiju uzņēmuma Quantum Systems piegādātie droni bija strādājuši nevainojami, vairākus mēnešus palīdzot ukraiņu karavīriem no gaisa izsekot ienaidnieka pārvietošanos. Bet tad pagājušā gada beigās šie lidaparāti negaidīti sāka avarēt, galvenokārt jau atgriežoties no savas misijas.

«Tā bija īsta mīkla,» stāsta Svens Kruks, Quantum Systems vadītājs, kurš saņēma dusmīgu vēstuli no Ukrainas Aizsardzības ministrijas ar prasību nekavējoties novērst bojājumus. Uzņēmuma inženieri drīz vien atklāja problēmu: krievi bija sākuši traucēt elektronisko signālu, ar kuru bezpilota lidaparāti sazinās ar navigācijas satelītiem — lidaparāti apmaldījās un gāzās lejā. 

Quantum steigšus izstrādāja mākslīgā intelekta vadītu programmatūru, kas darbojas kā sava veida sekundārais pilots, turklāt ieviesa arī manuālās vadības opciju, kas ļauj nosēdināt dronus ar spēļu konsoles Xbox vadības pulti. Papildus tam uzņēmums izveidoja servisa centru, kas sāka uzraudzīt Krievijas elektroniskos uzbrukumus.

«Mums nebija citas iespējas, kā vākt informāciju no dronu operatoriem un mēģināt noskaidrot, kas darbojas vai nedarbojas, tad veikt papildu testus un mēģināt vēlreiz,» stāsta Kruks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu