Prezidents pret ģenerāli • IR.lv

Prezidents pret ģenerāli

5
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (centrā) un bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs (otrais no kreisās) armijas mācību centrā 3. novembrī. Foto — Scanpix
Anastasija Ringis, speciāli Ir

Attiecību «saasināšanās» starp Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un bruņoto spēku virspavēlnieku Valēriju Zalužniju vairs nav tikai ukraiņu iekšējā lieta, jo piesaistījusi uzmanību Rietumos. Ir analizē, vai konflikts tiešām pastāv un kas no tā gūst labumu?

Anonīmi avoti Ukrainas prezidenta kancelejā oktobra beigās apgalvoja amerikāņu žurnālam Time, ka Zelenskis «akli tic» uzvarai, lai gan ukraiņu pretuzbrukums esot «bezcerīgi izgāzies». Pāris dienas vēlāk britu The Economist publicēja ģenerāļa Zalužnija rakstu, kurā viņš atzina, ka situācija frontē ir nonākusi strupceļā. Piecu mēnešu laikā, kopš sācies ilgi gaidītais pretuzbrukums, ukraiņi labākajā gadījumā pavirzījušies uz priekšu par 17 km, nespējot izlauzties tālāk cauri pamatīgajiem okupantu nocietinājumiem un blīvajiem mīnu laukiem, skaidroja ģenerālis. «Visticamāk, nekāda dziļa un skaista izrāviena nebūs.»

Prezidents Zelenskis šo ģenerāļa viedokli publiski nekomentēja, taču savā tradicionālajā ikvakara uzrunā uzsvēra, ka viss nebūt nav tik slikti un nekāda strupceļa nav. Tomēr prezidenta kancelejas un Ģenerālštāba komunikācija izskatījās nesaskaņota un deva iemeslu runām par konfliktu starp diviem galvenajiem cilvēkiem, kuru kopējam darbam būtu jānodrošina Ukrainas uzvara.

«Iespējams, no malas situācija izskatās pēc konflikta, bet tas ir tikai interpretācijas rezultāts,» uz Ir jautājumiem mierīgi atbild Ukrainas polittehnologs Kostjantins Batozskis. Viņš strādā jaunā politiķa Serhija Pritulas komandā. 

Bijušais žurnālists Pritula iesaistījās politikā 2019. gadā, nodibināja savā vārdā nosauktu labdarības fondu un tagad vāc ziedojumus Ukrainas armijai. Pritulam uzticas 81% iedzīvotāju, viņš ir trešā populārākā persona valstī, atpaliekot tikai no prezidenta Zelenska (91%) un ģenerāļa Zalužnija (87%), rāda šā gada janvārī veikta NDI aptauja. Interesanti, ka bijušajam prezidenta padomniekam un populāram kara komentētājam Oleksijam Arestovičam, kurš bīda savu kandidatūru nākamajām prezidenta vēlēšanām, uzticas tikai 48% aptaujāto. Savukārt citā aptaujā uzticēšanos Ukrainas armijai pauduši 93%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu